Dorzucę jeszcze swoje 12 groszy.
A więc zanim kupiłem tego Panasa (czerwiec 2009) wcześniej przez ok. pół roku starałem się zebrać informacje i w miarę możliwości zobaczyć na żywo prawie wszystkie modele do 3500zł jednocześnie wertując to forum od A do Z. Moje wnioski - o jakim modelu bym nie czytał to jak nie czerń słaba to smużenie jak nie smużenie to skalowanie nie takie jak znowu z tym w porządku to wygląd, cienie, artefakty, białe plamy, brak jakiejś funkcjonalności itp., itd.
Dodam ze zanim kupię jakiś sprzęt RTV-AGD to każdy jeden przechodzi powyższą procedurę bo chcę poznać wszystkie modele w danej klasie i cenie dostępne na rynku aby mieć pewność że na obecną chwile nie ma nic innego - tak już mam
Poza tym jak już sie na coś decyduję to chce mieć pewność że będzie mi służyć lat dobrych kilka. Co brałem pod uwagę przy zakupie LCD (plazmy od razu odrzuciłem) - Full HD, ilość wejść HDMI, 100Hz, kąty, dodatkowe funkcjonalności, w mniejszym stopniu wygląd.
Każdy wie że full test w warunkach sklepowych mija się z celem a 100% pewność zakupu można mieć tylko po testach domowych a taka możliwość istnieje żadko chociaż zawsze jest ta opcja zwrotu sprzętu w ciągu 10 dni jednak bywa nieraz z tym trochę zamoty.
Cóż ale coś trzeba wybrać. Po dziesiątkach porówniań i odrzuceniu wszystkich za i przeciw zdecydowałem się na ten model. Przyznaję, że miałem pewne obawy bo zawsze zdaję się na opinie nawet te subiektywne bo znikąd się one nie biorą (no chyba że na forum Onetu). Chociaż videofilem nie jestem a do ignoranta w tej dziedzinie też mi daleko to jeżeli jakieś denerwujące niedoskonałości obrazu by się pojawiały to bym to zauważył i o tym napisał. W swoim TV nie zauważyłem nic co by go dyskredytowało. Czerń chociaż nie jest doskonała to jest bardzo dobra (nie ma mowy o fiolecie), podświetlenie matrycy równomierne, kąty rewelacyjne, zero smużenia poza tym 100Hz, 4 HDMI, czytnik kart SD, super wyględ. Jedyne co rzuca się w oczy to sporadyczne problemy z przeformatowaniem obrazu do odpowiedniej wielkości (tryb AUTO) przy czym nigdy nie zostawia pasów lecz powiększa obraz tak, że wychodzi w pionie "poza ekran" - wtedy zmieniam wyświetlanie na "Rozszerzony" (góra-dół wąski pasek - obraz naturalnej wielkości - żaden problem). Ktoś napisał że obcina "paski informacji" - faktycznie raz czy dwa zauważyłem ale było to na kanale z zakupami Mango
(czy ktoś to ogląda?) - na TVN24 i TVP Info nigdy nie rzuciło mi się w oczy a szczególnie ten pierwszy oglądam regularnie. Jak dobrze kojarzę to w niektórych reklamach zauważyłem, że napisy nie mieszczą się na szerokość (problem jeżeli ktoś jest fanem reklam). To tyle jeżeli chodzi o obraz z kablówki analogowej jak i cyfrowej. I tu uwaga i moje zaskoczenie in minus odnośnie tunera DVB-C. Panasonic w TV na rynek polski wypuszcza modele z "oficjalnie nieaktywnym tunerem DVB-C" (dokładny cytat z HD Panasonic Polska) a więc jeżeli dokonujemy jego pierwszej konfiguracji i w początkowym menu wybierzemy kraj Polska to TV przeskanuje tylko pasma programów nadawanych analogowo oraz DVB-T, nie ma mowy żeby wykorzystał tuner DVB-C i znalazł jakieś kanały kablowej telewizji cyfrowej!!! i tu ciarki mnie przeszły
. Aby to obejść trzeba wybrać inny kraj (u mnie Szwecja), na szczęście nie ma to nic wspólnego z językiem menu bo w kolejnym można wybrać nasz ojczysty. Mają farta
- wszysko gra i buczy. Na pytanie dlaczego?jak to? i czy planują aktualizację softu odpowiedź brzmi iż "Panasonic nie ujawnił jeszcze swoich planów na przyszłość w tym temacie".
Podsumowując - ktoś z wytrawnym okiem w kwestii obrazu pewnie by jeszcze coś znalazł na minus ale jeżeli jest się przeciętnym odbiorcą TV z w miarę bystrym okiem i ponadprzeciętnymi wymaganiami to ten TV mogę polecić z czystym sumieniem. Tyle.