Czy warto zmienić TX-P42X60E na TX-P42ST60E

columb

New member
Witam,

Zwracam się do osób mających porównanie następujących modeli plazm:
1.TX-P42X60E
2.TX-P42ST60E

Posiadam TX-P42X60E - HD Ready, który oglądam z odległości 3 metry.

Czy warto zmienić na TX-P42ST60E, który jest FHD i posiada filtr antyrefleksyjny?

Czy jest różnica w odbiorze kanałów SD (DVB-T)? TX-P42X60E vs TX-P42ST60E

Pytam czy oglądając z odległości 3 metry zauważę różnicę między HD Ready a FHD?

3D ani Smart TV nie są dla mnie ważne.

Jeśli nie ma różnicy lub jest niewielka, to dopłata tylko za filtr antyrefleksyjny powstrzyma mnie przed zmianą TV.

Proszę o odpowiedź podając argument, który pomoże mi jednoznacznie podjąć decyzję na TAK lub zostanę przy obecnym TV.

Analizowałem porównanie obu modeli na stronie Panasonic Polska, ale tam nie moźna obejrzeć i porównać jakość obrazu.
Sklepy, które odwiedziłem nie posiadały tych modeli jednocześnie, aby je porównać.
Dlatego pytanie kieruję do WAS kochani forumowicze.

Pozdrawiam

A72

New member
Witam.Odświeżę temat.
Mam sytuację awaryjną, ponieważ zepsuł mi się TV i muszę kupić coś do oglądania.
Proszę o ocenę czy TX-42X60 będzie dobrym wyborem.
1. Odległość od ekranu: ok.2 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Duże okno świecące z lewej strony telewizora, duże okno tarasowe naprzeciw TV. ( jeśli nowy TV nie odbija światła bardziej niż mój stary CRT to nie ma problemu, mało oglądam w dzień)
3. Jak duży jest pokój: 30 m2 (6x5)
4. Preferowana technologia: PDP
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT 29"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, informacje, bajki
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczory i noc
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: półmrok
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: naturalny
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez znaczenia
11. Preferowana wielkość telewizora: 42 cale
12. Preferowana marka: Panasonic
13. Czego nie lubisz w telewizorach:
- brzęczenia
- nienaturalnych kolorów
- pixelozy
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder nc+, pendrive, dysk twardy, może konsola
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 90%TV, 10 % pendrive i reszta
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost, czasami oglądamy z boku
17. Czy ważne jest wifi: NIE
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: NIE
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: NIE
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: NIE
23. Ma mieć slot na karty SD: mógłby mieć
24. Ma mieć tuner DVB-C: nie musi
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć:dekoder nc+, pendrive, dysk twardy
26. Jaki masz sygnał: cyfrowy
27. Ile programów HD: nie wiem
28. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 3 h
29. Ma stać czy wisieć: stać
30. Rozdzielczość: najlepiej Full HD
31. DVB-T: tak
32. Na czym najbardziej Ci zależy: cena i jakość obrazu
32. Ile osób ogląda: 3
33. Jaka klasa cenowa: max 2000 zł

Przyznam, że jakiś czas temu miałem upatrzony TV (Panasonic 42S20) jednak nic nie wyszło z zakupu. Teraz też myślałem nad serią ST, jednak cena mnie trochę odstraszyła. Mam małe dziecko i w razie czego, wolę przeboleć rozbite 1500 zł niż 2600 zł. Poszukałem trochę i zastanawiam się nad 42X60. Czy to dobry wybór, biorąc pod uwagę powyższe punkty?

Pozdrawiam.

PS.Przez pomyłkę identyczny post napisałem w dziale LED, proszę o jego usunięcie stamtąd.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli chcesz uniknąć brzęczenia - to wybrałbym do tych potrzeb Panasonica 42E6. Ale X60 bym nie odrzucał pod warunkiem że przed zakupem to sprawdzisz.

Alkor

New member
Bez reklam
@A72
Panasonic 42X60 to znakomity telewizor do ciemnych pomieszczeń schodzący z czernią do 0.02 (!) cd/m2 i kontrastem mierzalnym on/off na poziomie 9000:1 - czyli plazma za 1400 PLN bije na głowę praktycznie wszystkie obecnie produkowane LED-y, które dodatkowo polegną przy oglądaniu pod niewielkim nawet kątem.
Jasność jest bardzo dobra, ustawienia trybu "Prawdziwe kino" całkiem poprawne, tylko czerń, kontrast i kolory są dużo słabsze przy oświetleniu zewnętrznym ze względu na brak filtra ekranowego.

Niestety, łyżką dziegciu wydaje się być sam panel - w poziomie do dyspozycji mamy tylko 1024 piksele, czyli powinniśmy siedzieć około 3 m od ekranu, żeby obraz był ostry i spójny. Moim zdaniem 2 m to wyraźnie za mało do tego ekranu. Trzeba celować w Full HD, a to oznacza Panasonika 42ST60, chociaż można rozważyć również 50ST60 - z dobrym materiałem HD sprawdzi się znakomicie.

Pozdrawiam.

maderos

Member
Bez reklam
Na 50st60 obraz HD z 1m jest bajkowy. Żadnych pikseli nie widać, to nie LCD...

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka

dominlesne

New member
Na innym forum masz test tej plazmy. Widać jak wygląda ten kontrast w świetle dziennym. Telewizor wart jedynie swojej ceny, jeśli ma służyć do oglądania za dnia.

digitalus

Banned
Niestety s60 nie bedzie dostepny .Panasonic zakonczy produkcje paneli plazmowych do grudnia tego roku.Jesli masz zamiar kupic telewizor plazmowy to ostatni dzwonek.
31 grudnia tasme montazowa opusci ostatni model plazmy.Pewnie bedzie zdjecie jak w przypadku ostatniego telewizora kineskopowego panasonic wyprodukowanego w czechach.Zdjecie znalazlem
w internecie.

Czyli S60 nie była przewidziana na rynek polski, czy nie zdążyli jej u nas wprowadzić?
Model s60 sprzedawny byl tylko w usa .Pewnie dlatego ze popyt na tym rynku byl wiekszy.
http://www.panasonic.net/avc/viera/us2013_plasma/index.html

64832-top_foto2-xejxm.jpg

Ostatnia edycja:

A72

New member
Witam.
Oglądałem 42x60 "na żywo". Faktycznie widać ziarnisty obraz. Tylko że był podłączony pod tv naziemną i niby nie mieli sygnału żeby podłączyć którąś z platform. Czy jeśli podłączę ten TV pod dekoder nc+ to też obraz będzie ziarnisty?

Alkor

New member
Bez reklam
Niestety, podłączenie tunera nc+ czy innego, nawet najlepszego źródła HD nie poprawi ziarnistości obrazu, ponieważ jest ona związana z fizycznym rozmiarem piksela, a tych jest tylko 1024 w poziomie.
Z okolic 3-3.2 m obraz powinien być już gładki i ostry - korzystając z dobrej jakości źródeł HD znakomity w kontekście ceny 1400 zł.

Z drugiej strony, z dystansu 3 m obraz HD na 42" nie powala wielkością, mówiąc najoględniej. W takich warunkach można instalować ekran 65", a nawet trochę większy.

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Ostatnia edycja:

A72

New member
Witam.
Dzisiaj oglądałem w sklepie 42ST60 podłączony do anteny naziemnej. Przyznam szczerze że jakość nie powaliła mnie na kolana. Poza tym, ma chyba kiepskie kąty pionowe, bo jak spojrzałem na ekran z góry, to obraz mocno pociemniał.
Czy jest w Lublinie sklep, w którym mógłbym porównać te dwa TV (X60 i ST60)
podłączone do sygnału nc+?

Do góry