Czy warto zmieniać?

KotSylwester

New member
Cześć.

Starałem się przebrnąć przez temat o Benq W500, ale to 129 stron i na razie jeszcze walczę, ale do rzeczy:

Posiadam projektor Benq MP 610, DLP 800x600 - rzeczywistej rozdzielczości.

Obecnie robimy małe zmiany, zmieniamy pokój z kinem itp. (ale to w sumie nie ważne) i zastanawiałem się nad projektorem Benq W500 (3xLCD)- 1080x720 - rzeczywistej.

Nie biorę pod uwagę interpolowanej.

Wiem że Mp 610 nie jest projektorem kina domowego, kupiłem go już bardzo dawno temu, wtedy czytałem o nim że się świetnie nadaje, ale to też nie istotne. Sprawuje się bardzo dobrze, rzucam z 5.3 metra, na ekran szerokości 300cm, oglądamy z ok 4 metrów. Obraz bardzo dobry, bez problemów. Oglądamy w 95% filmy divx, zdarzają się filmy w HD z plików MKV, na dzisiaj sporadycznie, ale z dnia na dzień będzie ich więcej. Czasami są to filmy z DVD.

Głównie oglądamy z laptopa a dźwięk wyjściem SPDIF - dżwięk 5.1, ampli Yamaha, itp. Obecnie zakupiliśmy Pioneera 610kę - więc dvd i divxy pójdą z pionka.

Pytanie:
Czy opłaca mi się zmieniać projektor na W500, płacić 3200zł i mieć "tylko" HD Ready? Na zakup FULL HD za 5.5 tys na razie mnie nie stać, a za rok-dwa już będą tańsze. A tak kupie na raty teraz (0%) potem za rok dwa następny... bez sensu... nie?

Czy duża będzie różnica międzu 800x600 a 720p??? Czy nie lepiej jednak poczekać na FullHD?

Dodam że jak włączam LOST-a w MKV (HD Ready? 1.2gb 40min filmu) na MP610 to w porównaniu do wszystkich innych dvd i divx i tak powala... - więc jakby pozostałe DVD i Divx i tak są gorsze niż możliwości Benq MP610....

Dzięki za podpowiedź :)

Ostatnia edycja:

wiatrak

Active member
Bez reklam
Jest gdzieś post osoby, która przesiadła się z DLP 800x600 na projektor (chyba LCD) o wyższej rozdzielczości, nie pamiętam tylko czy HD Ready czy tylko 1024x768, odczucia były raczej mieszane.

A co do Twojego dylematu, to zależy jak szybko zmienią się proporcje w rozdzielczościach oglądanych filmów. Jeśli nie tak szybko, to warto poczekać na kupno 1080p. Jeśli dość szybko, to warto wejść w 720p, przez jakiś czas posłuży do oglądania także BD. Przez jakiś czas będziesz nadal "do tyłu" z rozdzielczością projektora, ale coś za coś. ;)

Tidus1024

New member
Bez reklam
Miałem okazję obcować trochę z projektorem Benq z serii MP, z tym, że był to model nieco wyższy (niestety nie pamiętam dokładnie symbolu) o rozdzielczości XGA. Rozdzielczość nie ma tu nic do rzeczy. Ten sprzęt ma po prostu mocno świecić i do takiej roli został stworzony. Żadnych czerni, dziwaczne kolory, przeregulowane, rozregulowane, bez głębi, ale do wyświetlania tabel i prezentacji w częściowo oświetlonym pomieszczeniu jak najbardziej ;)

KotSylwester

New member
Dzięki za odpowiedzi. Zostaję jak na razie z moim MP610.

Tidus, nie doczytałeś, MP mam obecnie, myślałem o zmianie na W500.

Co do problemów z kolorami - bywały w windowsie i przy oglądaniu zdjęć, przy filmach ( po ustawieniach) - nie. Nie mam pojęcia z czego to wynikało - że film gra bdb a fotki - koszmar...

drosophilia

Active member
Bez reklam
wiatrak napisał:
Jest gdzieś post osoby, która przesiadła się z DLP 800x600 na projektor (chyba LCD) o wyższej rozdzielczości, nie pamiętam tylko czy HD Ready czy tylko 1024x768, odczucia były raczej mieszane.

A co do Twojego dylematu, to zależy jak szybko zmienią się proporcje w rozdzielczościach oglądanych filmów. Jeśli nie tak szybko, to warto poczekać na kupno 1080p. Jeśli dość szybko, to warto wejść w 720p, przez jakiś czas posłuży do oglądania także BD. Przez jakiś czas będziesz nadal "do tyłu" z rozdzielczością projektora, ale coś za coś. ;)

1024 x 768 to tez hd ready (wiekszosc plazm 37" i niektore 42" maja taka rozdzialke i sa hd redy)-taka dygresja

wiatrak

Active member
Bez reklam
Nazwijmy to uprzejmie chwytem marketingowym. A pisząc HD Ready, użyłem skrótu myślowego, bo dla mnie jest to 1280x720, XGA trzeba przeskalowywać. Poza tym, do miana HD Ready zdaje się potrzebne są także proporcje ekranu 16:9, XGA z projektora tego warunku nie spełnia (4:3). ;)

Do góry