Czy usłyszę różnicę

PatyJa

New member
Witam wszystkich

posiadam amplituner HK AVR370. Używam go do wszystkiego :), także stereo wraz z CD HK HD980. Zastanawiam się nad zakupem używki ampli stereo tej samej marki HK 3490. Mam kolumny podłogowe Heco Celan GT. Czy znacząco poprawi sie jakość słyszalnej muzyki? Nie mam możliwości porównać niestety. Pytanie to skierowane jest do osób znających ten sprzęt. Wiem że AVR370 jest niezły w stereo i dlatego nie wiem czy inwestować w oddzialny klocek? I ile teraz wart jest używany 3490 w dobrym stanie?

Blackninja zna chyba te sprzęty - poproszę o opinię szerszą....

pozdrawiam
Szymon

jaco.37

Member
Bez reklam
HK 3490 - miałem tego bubla u siebie w domu.Był to sprzęt kolegi.który prosił mnie o to żebym mu go sprzedał na Alle. miał dwa lata,kupował go w sklepie. Wszystko w nim sprawdzałem czy działa,jak gra itp. Sprzedał się w licytacji za 800zł. Przyjechał klient i odebrał go osobiście,nic nie sprawdzał tylko go zabrał.Tego samego dnia dzwoni że nie działa w nim radio,mówię sobie że to niemożliwe,bo sam to sprawdzałem,pojechaliśmy do niego sprawdzić.Żeczywiście , nie działa. Zabraliśmy go,naprawa 100zł. Po naprawie znów Alle. sprzedał się w podobnej cenie.
Niby mocny ,ale tej mocy nie czuć. Dźwiękowo też dupy nie urywał,taki spokojny ,łagodny dźwięk,gra bo gra...
No ale "najlepszy" to jest pilot, wielki jak prom kosmiczny.
Po co Ci dwa amplitunery? Dokup sobie lepiej jakiś wzmacniacz.

PatyJa

New member
OK, pierwszy głos na nie... :) Czy w takim razie mam rozumieć że wzmacniacz zagra lepiej od ampli stereo?

Chcialem klocki tej samej marki, a mogę zakupić go w cenie ww. i w bdb stanie. Mam już 2 elementy z tej serii. Słucham muzyki jazz oraz klasyka. Bardziej interesuje mnie opinia na temat różnicy w odsłuchu... Szukałem wzmacniacza HK980 ale nie ma w takiej cenie i sprawdzonego....

Więc ponawiam pytanie: czy warto dokupić, czy pozostać przy tym ampli?

Traaly2

New member
Według mnie prawie w ogóle. :) To znaczy słyszałem oba te zestawy w innym pomieszczeniu więc mogę się mylić. Wydaje mi się jednak, że przy podobnej konfiguracji efekt jest bardzo podobny.

PatyJa

New member
O to mi chodziło. Więc nie będzie znaczącej poprawy i mam dalej grać stereo z ampli? Aby była poprawa to nie ten sprzęt?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nowe chodziły coś koło 5500-6000zł jeśli dobrze pamiętam. Używkę z dobrym stanie myślę, że za 3,5-4k powinieneś kupić. Tylko zwróć uwagę na stan i czy jest sprawny. Ten wzmacniacz ma dość skomplikowaną budowę. Chociażby DSP.

PatyJa

New member
Widać HK HK990 poza miom budżetem. W związku z tym myślę nad innymi używkami wzmacniaczy stereo, podłączonymi do AVR370 pre-amp. Czy przykładowo taki: Atoll IN100SE będzie równie dobrym rozwiązaniem? Poniżej 3tys używki dostępne. Drugie pytanie czy zgra się z Heco Celan GT ?
Widziałem także dobre opinie o NAD 356 z modem. Jakie macie opinie o tym? Jest to alternatywa dla HK990?

pozdrawiam
S

Ostatnia edycja:

PatyJa

New member
Ponawiam pytanie. Czy NAD 356 polepszy jakość słuchanej muzyki? Będzie znacznie lepiej niż na AVR370? Warto wydać te 2tys? Będe wdzieczny za sugestie...

Do góry