Czy TV w standardzie 100hz da sie przestawic na 50hz?

KRX

New member
Witam.

Kupilem ostatnio Sony Bravia EX500 (Full HD 1080, TV LCD z Motionflow 100Hz). Ma on wyswietlanie fabrycznie nastawione na 100hz, bez mozliwosci zmiany go w menu.

Chcialbym sie spytac, czy jest jakas mozliwosc przestawienia go na wyswietlanie w 50hz?
I czy wogle da sie to robic w telewizorach, o standardzie 100hz?

pkomp

New member
nie wiem skąd wziąłeś takie brednie - zajrzyj do instrukcji
masz ja nawet w telewizorze
motionflow na OFF

a prawdziwe odświeżanie zapewne w takich TV zawsze jest na 100Hz(chociaż ciekawe jak to jest naprawdę rozwiązane)

KRX

New member
nie wiem skąd wziąłeś takie brednie - zajrzyj do instrukcji
masz ja nawet w telewizorze
motionflow na OFF

a prawdziwe odświeżanie zapewne w takich TV zawsze jest na 100Hz(chociaż ciekawe jak to jest naprawdę rozwiązane)

Oczywiscie ze nie ma tego w instrukcji.

"Prawdziwe odswiezanie" zalezy od modelu. W wyzszych modelach, ktore sa reklamowane "200hz", mozna prawie zawsze wybrac pomiedzy np.: 100hz, a 200hz. Tylko w niektorych TV, ktore maja 200hz, nie ma mozliwosci zmiany.
I tak samo w tanich telewizorach nie ma mozliwosci wlaczenia 100hz (wyswietlaja 50hz). Tak samo jak wszystkie TV w technologii CRT dzialaja zawsze w 50hz (60 w NTSC).

Pytam o niestandardowe rozwiazanie..

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
jak to nie ma jak jest?
powtórzę
MOTIONFLOW - dublowanie klatek

nic innego w tv nie ma i nie zapodasz sygnału 100 klatek na sekundę
tak samo jak w tv crt 100Hz obraz był odświeżany 100 razy na sekundę tak samo jest w lcd nawet 200 hz....

a jak chcesz zapodać sygnał 100hz to musisz szukać porzadnego monitora - żaden tv czegoś takiego nie przyjmie a powielaniem klatek zajmuje sie elektronika

100hz mozesz właczyc lub wyłaczyć - to wszystko co mozna zrobic

KRX

New member
"jak to nie ma jak jest?
powtórzę
MOTIONFLOW - dublowanie klatek"

Doriabianie, nie dublowanie. FFS... Zreszta profesjonalnie nazywa sie to Motion interpolation technology.
W przypadku "Motionflow" Sony 200Hz jest to dorobienie 3 dodatkowych klatek informacji. Na przyklad JVC nazywa te technologie "Clear Motion Drive", a LG "TruMotion". Poniewaz kazdy z producentow opracowal i opatentowal swoj wlasny algorytm interpolacji klatek.

"nic innego w tv nie ma i nie zapodasz sygnału 100 klatek na sekundę"

Odswiezanie 100Hz to nie 100 klatek na sekunde.... To wyswietlanie obrazu 100x na sec. Oznacza to, ze jak masz film 25fps kazda klatka wyswietlana jest 2x na sec. w 50hz, a 4x na sec. w przypadku 100hz.. W 200hz moze to byc rownie dobrze wyswietlenie jednej klatki przez cala sekunde, ale liczy sie tylko, ze obraz jest odswiezany 200 razy.
Po za tym to nie jest moje pytanie.

"tak samo jak w tv crt 100Hz obraz był odświeżany 100 razy na sekundę tak samo jest w lcd nawet 200 hz...."

CRT z regoly nie wyswietlaja 100Hz.
CRT wyswietla w PAL 50hz poniewaz prad w gniazku ma 50hz. NTSC to 60hz analogicznie (w USA, Kanadzie czy Meksyku). Znaczy to ze kazda klatka jest wyswietlana 2 razy, tyle ze w przeplocie (Interlace), czyli najpiew wyswitlany jest upper field, a nastepnie lower field przepleciony z upper nastepnej klatki.
W przypadku filmu nakreconego w 24fps, przyspiesza sie go o 4% zeby uzyskac potrzebne 25 klatek. W NTSC (60hz) trzeba stosowac 3:2 pulldown.
Jesli masz na mysli CRT do kompa to mozna oczywiscie to zmienic, ale to dlatego, bo to nie jest to sygnal TV. Pozniejsze modele TV CRT wsparte elektronika maja to opcje, ale to wymaga przetworzenia sygnalu.

"a jak chcesz zapodać sygnał 100hz to musisz szukać porzadnego monitora - żaden tv czegoś takiego nie przyjmie a powielaniem klatek zajmuje sie elektronika

100hz mozesz właczyc lub wyłaczyć - to wszystko co mozna zrobic"

Taaak.... No wlasnie, tak wiec chce WYLACZYC............ Tak wiec chce, zeby telewor odswiezal obraz 50 razy na sekunde, a nie 100 jak to ma w standardzie. Rozumiesz juz....?? I nie da sie tego zrobic bez modyfikacji systemu w telewizorze. Tak wiec pytam o cos troche bardziej skomplikowanego niz MF na off..

W kazdym sklepie mozesz spytac o model telewizora jakia ma najnizsza mozliwa predkosc odswiezania. W przypadku EX500 to 100Hz.

Tansze modele sie tym nie chwala ile maja Hz, poniewaz poprostu odswiazaja obraz 50 razy na sekunde.
tanietelewizory.pl/telewizory-bravia-ex402

pkomp

New member
i po co nawklejałes mi informacji z wikipedii?co ja nie wiem o co w tym chodzi?napisałem ci ze jedynym rozwiązanie jest wyłączenie motion flow

w sklepie nie powiedzą ci nic na temat odświeżania bo nie maja o tym pojęcia - wszystko co wiedza masz na naklejce telewizora

a to czy zmienia się odświeżanie musiałbyś sprawdzić za pomocą bardzo szybkiej kamery bo podejrzewam że wciąż w lcd jest 60Hz jako podstawa

a nawet jesli wyłączysz motionflow a odświeżanie zostanie na poziomie 100Hz to w czym to przeszkadza?i w jakim celu chcesz je zmniejszyć?

zreszta napisałem wszystko juz w drugim poście

Ostatnia edycja:

KRX

New member
Mam z tego wyklady... Wiki jest niepotrzebna. MF na off jest jasne. Ale nie ma nic wspolnego z odswiezaniem.

"Bardzo szybkiej kamery"?
Wystarczy to chociazby sprawdzic shutterem.

Down do 60Hz moze tez bylby ok.
Potrzebne mi to do roboty. Ale chyba nie wiesz jak to zrobic.

Ostatnia edycja:
Do góry