Czy to dobry wybór?

skyrim

New member
Witam,

1. Odległość od ekranu? 3-4 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno na północ, TV może być na ścianie zachodniej lub wschodniej
3. Jak duży jest pokój? 4,5x4,5 m
4. Preferowana technologia: brak
5. Jaki masz obecnie telewizor? 28 CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? filmy, wiadomości
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? z małym światłem
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? matowa chyba lepiej
11. Preferowana wielkość telewizora? 40-50
12. Preferowana marka? brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach? słabej jakości obrazu, długiego przełączania
14. Jakie urządzenia będą podłączone? PC przez hdmi, filmy z usb lub playera przez hdmi
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 25% tv, 50% filmy, 25% gry zPC
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? można ustawić na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? mało
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? mało
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora ? mało
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? youtube
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? tak
22. Ma mieć 3D? raczej nie
23. Ma mieć slot na karty SD ? nie
24. Ma mieć tuner DVB-T? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? hdmi - pc, odtwarzacz usb
26. Jaki masz sygnał? tylko DVB-T
27. Ile programów HD? TVP1 i 2
28. Ma stać czy wisieć? stać
29. Rozdzielczość: full hd
30. Na czym najbardziej Ci zależy: dobry obraz, mały input lag
31. Ile osób ogląda: 1-3
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 5h
33. Jaka klasa cenowa? do 3000

Po przeczytaniu testu otwartego mój wybór padł na Thomson 50FU6663, który będzie w przyszłym tygodniu w cenie 3000.
Wydaje mi się, że w tej cenie trudno znaleźć coś lepszego.
W teście jest model 39 cali, czy 50 cali działa tak samo jak mniejsza wersja (matryca)?
Ogólnie ten TV nie jest zbyt popularny. Może nie jest tak dobry jak Philips, czy Panasonic,
ale czy warto go kupić ze względu na rozmiar?
Czy jest nowy firmware do tego TV z obsługą polskich znaków, oraz czy jest albo będzie aplikacja
do kontroli tabletem przez androida?
Zastanawia mnie też problem kalibracji? Czy da się to zrobić domowymi metodami w tym TV?

Filmy jakie chcę oglądać to w większości duże pliki mkv (10 GB), w przyszłości będzie blu-ray.
PC używany głównie do gier (aktualnie monitor 19 CRT)

Pozdrawiam

Karpaj

New member
Bez reklam
To może najlepiej było by wysłać zapytanie do Kikiego? Bo wątpię żeby ktoś z użytkowników miał kontakt z tym TV :p

Jeśli jednak chcesz porady czegoś innego -

Sharp 46" LE730
Toshiba 46" TL838 (pół-mat), TL933 (pół-błyszcząca)
Philips 46" 5507

skyrim

New member
Dzięki za odpowiedzi. Poczytałem trochę na forum i mam jeszcze kilka pytań.

1 Czy któryś z TV ma możliwość skoku do określonej minuty odtwarzanego filmu, bo jest to dla mnie dosyć ważne (wolałbym nie przewijać połowy filmu w przypadku przerwy w oglądaniu)
2 Zastanawiałem się też na plazmami Panasonic 50UT50 lub Samsung 51E550 (czy to będzie dobre rozwiązanie, czy plazmy wymagają dużo ciemniejszego pomieszczenia)
3 Ważne żeby TV płynnie odtwarzał duże pliki mkv. Jeżeli był by z tym problem i nie dało by się przeskakiwać jak w pkt 1 to używałbym tego TV jako monitora do komputera
4 Jako monitor czytałem że słabo działa Panasonic 47ET5 (lekko rozmyte czcionki wynika z braku chroma subsampling 4:4:4) natomiast Philips nie ma takich problemów. Wiem że w grach i filmach nie powinno być dużej różnicy, ale w normalnym korzystaniu z kompa i przeglądaniu internetu czytelność czcionek ma już duże znaczenie.
5 Czy plazma jest lepsza czy gorsza jako monitor komputerowy
6 Myślałem też nad Panasonikiem 47E5 czy ma te same problemy jako monitor co ET5. Czy odświeżanie jest gorsze czy 150 Hz a 300 to tylko chwyt marketingowy. 3d nie istotne ogólnie
7 Właśnie jeżeli chodzi o 3D wolałbym bez, ale jak będzie to nigdy nie użyć byłoby bez sensu dlatego Toshiba i Sharp kiepsko wygląda ze względu na brak okularów w zestawie. Co najmniej 2 pary byłyby konieczne mając 3D a to dodatkowe ok 400 zł w przypadku Toshiby i Sharpa
8 Dlatego rozważałem też Sharpa 46LE630 zamiast LE730 (chyba ma lepsza matrycę mimo że jest starszy i brak 3D)
9 Który z TV da się najłatwiej skalibrować domowymi metodami (mam monitor CRT jako wzór)
10 Dość dużo gram w gry FPS i boję się smużenia (Philips)
11 Ważne! Czy z perspektywy poprzedniego roku warto czekać do świąt na promocje, czy też lepiej kupować po świętach, czy po Nowym Roku, czy też nie ma specjalnych różnic

Jeżeli możecie mi odpowiedzieć na choć cześć z tych pytań to będzie super.

Chciałby też dodać, że nie wiem czy będę w stanie zauważyć wszystko co oferują te TV. Mam astygmatyzm który nie może być idealnie skorygowany, więc zawsze obraz który widzę z większej odległości jest lekko nieostry. Nie odróżniam też niektórych odcieni żółtego i zielonego, więc nie wiem czy uda mi się barwy skalibrować. Noszę zawsze okulary i dlatego nie wiem czy okulary aktywne 3D będą niewygodne.
Po uwzględnieniu niedoskonałości mojego wzroku czy lepiej wybrać jakiś lepszy Tv czy słabszy i tańszy. Ciągle zastanawiam się nad Thomsonem 50FU6663.

Problemy ze smart TV też wydają mi się nieistotne bo można kupić dongla na androidzie (jedyny minus to brak pełnego Full HD, ale może nowe 4 rdzeniowe urządzenia to rozwiążą)

Do góry