czy tak podlacze multiroom N-ki?

sancho80

New member
witam,

zastanawiam sie nad zmiana ASTER na Nke ale chcialbym miec opcje multiroom.
sygnal do mojego mieszkania wchodzi z anteny satelitarnej na dachu ktora podaje sygnal do wszystkich mieszkan na klatce (przypuszczam ze jest tam jakis splitter).
z tego kabla mam miec mozliwosc ogladania telewizji satelitarnej, telewizji naziemnej i sluchania radia.
jak moge podlaczyc dekoder zeby z jednego wejscia sygnalu do mieszkania miec opcje ogladania nki w dwoch telewizorach.
zastanawialem sie nad splitterem ktory mozna wpiac przed pierwszy dekoder zeby podzielic sygnal na 2 a potem z pierwszego wypuscic sygnal do drugiego kablem ethernet do gniazda pradowego zeby potem wyciagnac sygnal w gniazdku w drugim telewizorze.
czy takie cos jest mozliwe?

czesiu.m

New member
Nie rozumiem o co chodzi, ale to niemożliwe.

Po pierwsze, takie ustrojstwo, co rozdziela sygnał z jednej czaszy na wiele dekoderów nazywa się multiswitch. Po drugie nie ma splitterów do N, o ile mi wiadomo. N oferuje własny multiroom, o ile oferuje, ale to do sprawdzenia u źródła.

Teraz najważniejsze. Żeby mieć 2 dekodery N, trzeba mieć 4 wyjścia sygnału. Normalnie ciągnie się 4 kable do dwóch dekoderów z dwóch podwójnych konwerterów, albo cztery kable z jednego quattro. Zdaje się, że taki dekoder N bez twardego dysku ma jedno wejście do anteny. Gdybyś zastosował takie dwa dekodery bez dysku, to potrzeba tylko dwóch kabli/ dwóch niezależnych gniazdek.

Do góry