Czy stare jest lepsze? Porównanie dwóch technologii: CRT i LCD Philipsa

Fenervil

New member
Witam,
od 2005 do 2008r. miałem białym kablem analog z kablówki RetSat w Łodzi.
Fakt wysoki model Philipsa serii 9 HD Redy i każdy kto przyszedł do mnie myślał,
że nie wiadomo jaki sygnał mam, a grał LCD ze świetną elektroniką.

Pierdoły i to straszne o technologii CRT wypisujecie to prehistoria.
Jak nie leży LCD jest PDP, alternatywą byłby SED ale się nie przyjął.
technologia SED
Mikroskopijne kineskopy miałyby swoich zwolenników.

Pozdr.

Gramofon to też prehistoria a audiofilskie egzemplarze stoją po 45000 zł. Ja jestem zdania że LCD i plazma jeszcze się "nie dotarły". Więcej w tym wad niż pożytku. Gdy kupowałem CRT produkt był przyjęty przez domowników gładko. Kupując LCD- szybko pojawiła się nerwówka, kombinowanie z ustawieniami i pierwsze rozczarowania.

SDman

Banned
Gramofon to też prehistoria a audiofilskie egzemplarze stoją po 45000 zł. Ja jestem zdania że LCD i plazma jeszcze się "nie dotarły". Więcej w tym wad niż pożytku. Gdy kupowałem CRT produkt był przyjęty przez domowników gładko. Kupując LCD- szybko pojawiła się nerwówka, kombinowanie z ustawieniami i pierwsze rozczarowania.

Witam,
bardzo nie trafne porównanie, to jak dwa bieguny. Widziałeś kiedyś videofilski CRT ?

Pozdr.

tdx

New member
Bez reklam

gadanie jak byś wszystko oglądał w 1080p to by żadnej nerwówki nie było :)

SDman

Banned

Pójdę o krok dalej - już z dobrego DVD po RGB jest radość z oglądania, a zawsze można
np Blu BD-F6500 i mamy skalowanie rewelacyjne.
No ale są osoby, które widocznie lubią z kablówki analogowej oglądać :-?

Pozdr.

Jarek.N.

Member
Witam,
bardzo nie trafne porównanie, to jak dwa bieguny. Widziałeś kiedyś videofilski CRT ?

Pozdr.

Wszystko co analogowe, jest lepsze. Profesjonalny fotograf używa tylko analogowej lustrzanki. Co to za telewizja, że ma czas opóźnienia odbioru sygnału i jakieś konwersje.

Rzecz w tym, że większość audycji mamy w SD, telewizja istnieje od lat '20 ubiegłego wieku. Pierwsza transmisja telewizyjna, z Londynu do Nowego Jorku, odbyła się 27 stycznia 1928 roku.
Historia kinematografii w Polsce sięga roku 1895, kiedy Kazimierz Prószyński wraz z innymi polskimi wynalazcami stworzył pleograf. W Polsce ostatecznie upowszechnił się jednak kinematograf wynaleziony przez braci Lumière. Za pierwszy polski film fabularny uznaje się obraz Pruska kultura z 1908 roku.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Dzięki za lekcje historii teraz obejrzyj SONDĘ z 1981 i tam mówią o tym że NHK nadaje w HD...
Zresztą :)
[youtube]x9nu9nLZQ24[/youtube]
zacznij od 6:40 :) :) :) :) :)

Ja nic nie oglądam w SD wszystko w HD albo FullHD

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Swietna byla ta Sonda, zawsze w wolnej chwili ogladalem ;)
Co do materialow HD, to u mnie dokladnie tak samo. Niemal wszystko leci w HD (dlugo czekalem na takie czasy)
Programy ktore mnie interesuja HD, filmy HD, konsole HD. Jest to poziom ktory mnie zadawala, po wielu, wielu latach oczekiwania, bez wgledu na ilosc osob zgrzedzacych.
Przez dlugie lata panowal okres stagnacji, lata (80-90), naturalnie byl rozwoj, bez niego dzis nie bylibysmy tu gdzie jestesmy, ale final (zadawalajacy) nastapil w momencie upowszechnienia HD.
Teraz jest czas na "dopiszeszczanie", malymi krokami zbliza sie UHD i ok, ale dzis juz nie odczuwam (z tym co mamy) takiego niedosytu jak 10-20lat temu.

Ostatnia edycja:

Jarek.N.

Member
Dzięki za lekcje historii teraz obejrzyj SONDĘ z 1981 i tam mówią o tym że NHK nadaje w HD...
Ja nic nie oglądam w SD wszystko w HD albo FullHD

Od 1981 roku minęło ponad 30 lat, a i tak dzisiaj masz w TV więcej programów i audycji w SD, jak w HD. To pomyśl sobie, za następne 30 lat będzie dopiero tyle audycji w 4K co dzisiaj w HD i wciąż najwięcej w SD. Jak ty żyjesz, że omijasz programy SD? Teraz następna kwestia, w tym filmiku była nawet o tym mowa, co innego film nagrany na taśmie, a co innego wyświetlenie go w telewizorze... i tu uwaga, zależy w jakim telewizorze.

tdx

New member
Bez reklam
Ja Ci wyraznie pisze ze ogladam od 720p w gore...
Mozna ogladac kablowke analogowa na 3niku bo jeszcze w kuchni i 2gim pokoju stoi tv...

Ja ogladam 46 z odleglosci 1m wiec taki sygnal mnie nie interesuje. W japonii jest teraz nadawany 4K...
Wszystko jest kwestia wyboru...

Wysłane z mojego GT-I9100

Fenervil

New member
Analogowe komponenty często bywają lepsze od cyfrowych. Bawiłem się swego czasu w budżetowe systemy audiofilskie. Mam w domu Pianocrafta e-410 spięty kablami XLO, który ma analogowy wzmacniacz charakteryzujący się miękkim brzmieniem. Przyciskiem Pure Direct mogę wyłączyć wszystkie śladowe ilości cyfrowych komponentów po to żeby od wejścia do wyjścia sygnał pozostał w analogu. Lampowe wzmacniacze mają jeszcze bardziej miękkie i plastyczne brzmienie- idealnie nadają się do wokali. Pierwsze radia były lampowe. To takie same medium jak telewizja. I co. Teraz wzmaki lampowe kosztują tyle co pół samochodu.

Do góry