Czy rezygnować z plazmy SD?

Nazir007

New member
Zwracam się z prośbą do forumowiczów o komentarze
Mam plazmę Panasonica 42” PA30E. Kupiłem ja 3 lata temu. Jest to plazma SD o rozdzielczości 840 x 480. Oglądam TV z tunera Cyfry HD PVR (odległość od TV ok. 3m). W sumie jestem zadowolony. Sporo kanałów prezentuje się bardzo dobrze (np. cała paczka programów TVN). Ale są kanały takie jak np. Cinemaxy, lub HBO które mają kiepski obraz. Obraz jest jakby lekko „zamglony”. Z kolei obraz z odtwarzacza DVD jest bez zarzutu. Ponieważ myślę o kupnie nowego telewizora plazmy bądź LCD full HD 52” - mam wątpliwości.
Wiem, że kanały HD będą miały na takim telewizorze full HD fantastyczny obraz ale….
Sensownych pozycji HD jest jeszcze ciągle mało. Ponad 90% materiału który oglądam to SD i na pewno przez najbliższy rok to się nie zmieni.
Czy w związku z tym na telewizorze full HD słaby sygnał SD będzie się jeszcze gorzej prezentował niż na plazmie 42" o rozdzielczości SD???
Czy jest sens dokonywać zakupu takiego LCD w mojej sytuacji? Czy jakość odbioru materiału SD na full HD pogorszy się stosunku do plazmy Panasonica 42” SD? Czy może powinienem poczekać z wymianą swojej plazmy do czasu kiedy ilość programów HD znacząco wzrośnie.
Bardzo proszę o komentarze
Z góry ogromne podziękowania

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Nazir007

New member
Witam,
Czy mógłby mi ktoś pomóc i udzielić odpowiedzi na pytanie:

Czy na telewizorze full HD słaby sygnał SD będzie się gorzej prezentował niż na plazmie 42" o rozdzielczości SD (848x480)???

Czy też może nie będzie większej różnicy? ( odległość od Tv ok. 3 m)

Są skarajne opinie na ten temat.
Jedni mówią, że większa rozdzielczość jeszcze bardziej obnaży wszelkie niedoskonałości sygnału SD.
Spotkałem sie równiez z opiniami, że większej rozdzielczości może to wygladać lepiej.

Z góry dziekuję za wszelkie komentarze.

Pozdr

ArtS007

New member
Bez reklam
Musiałbyś naocznie się o tym przekonać. Niestety w przypadku telewizora o 480 liniach w pionie mamy również do czynienia z przeskalowaniem sygnału, choć jest to jednak skalowanie w dół.

ArtS :)

pawcho

New member
z rok temu czy 1.5 temu czytałem wywiad z jakimś gościem zajmującym się zawodowo HDTV i poruszono tam ten temat. W sumie po kilku zdaniach nieźle podsumował temat. Różnica w odbiorze pomiedzy sygnałem 848/480 a full Hd jest ok.10-15 procent słabsza na pierwszym TV a były to jeszcze czasy sprzedaży tych pierwszych.

Gucio50

New member
Bez reklam
Nazir007 napisał:
... ... ale są kanały takie jak np. Cinemaxy, lub HBO które mają kiepski obraz. Obraz jest jakby lekko „zamglony”. Z kolei obraz z odtwarzacza DVD jest bez zarzutu. Ponieważ myślę o kupnie nowego telewizora plazmy bądź LCD full HD 52” - mam wątpliwości... ...

Przeciw wymianie TV: :p
1. Obraz z DVD jest SD więc na Full HD nieiwle się moze polepszyc,
2. Większość kanałów zwłaszcza FTA ma jakość gorszą od SD (BitRate) i wymiana telewizora niewiele Ci da.

Za wymianą: :krol:
1. Nowy, nowszy technologicznie o 3 lata TV poprawi wiele,
zwłaszcza jak nowy kupisz LCD, ale to moja prywatna opinia. Idź do sklepu i porównaj dzisiejsze plazmy i LCD. Nawet Panasonik złamał się i zaczyna produkować LCD :p
2. Kanały HD zobaczysz zupełnie inaczej, jak z innego świata ma się jakość HBO czy Canal+ w HD. :eek:
3. Jeżeli w Tv lub amplitunerze będziesz maiał dobr UpScaller to i DVD choć SD "będzie wygladało" lepiej

2-3 lata temu telewizory plazmowe miały wyraźnie lepszy obraz od Tv LCD. Dzisiaj jest odwrotnie.

NAJLEPIEJ idź do sklepu i na własne oczy przekonaj się.

Ostatnia edycja:

KKuba

New member
Bez reklam
Z tym, że na LCD jest leszy obraz niż na plazmach to odważna teza. Tak naprawdę to moim skromnym zdaniem zależy na jakich telewizorach, co i... kiedy oglądamy. Przykładowo na Toshibie 52Z3030 na którą właśnie (to jest wieczorem) patrzę film nadal wygląda gorzej niż na wysłużonym Pioneerze 436RXE. Ale znam też odwrotne przypadki... :)

Nazir007

New member
Bardzo Dziękuję za wszystkie komentarze.

Bardzo bliski jestem wyboru plazmy Pioneera 5090. Ogladałem dziś w sklepie obraz zwykłego skompresowanego (słabszej jakości) DVD na tym TV i nie było gorzej niż na mojej "starej " plazmie. Rozwiałem w tym aspekcie moje wątpliwości.

Trochę jedynie waham się nad sensownością wydania ok10tys, skoro np za ok.3500zł można kupic plazmę Panasonica 50" full HD PV7.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
PV 7 - nie jest full Hd.
Pioneer nie daje mu żadnych szans w porównaniu.
Nawet Samsung lepiej gra.
Ale w klasie cenowej 5090 o lepszą jakość trudno.
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=26497

Czystość formy, kolorystyka , paleta barw to powoduje tylko westchenie dla osób które muszą iść na kompromis jakości i ceny w produktach konkurencji.
p1070542sh4.jpg

Ujęcia studyjne - jak widać - muszą budzić uznanie i respekt .I to nie tylko konkurencji.
Ale chcąc sobie pozwolić na "odrobinę luksusu" - zadbaj o dobry sygnał. Obecnie w Polsce dostępnych jest łącznie kilkanaście programów HD.
p1070958zb3.jpg

tu ręce same składają się oklasków. A wiele osób dzwoni po kilka razy w miesiącu aby podzilić się swoją radością obcowania z pięknem obrazów.
A my jeszcze bardziej się cieszymy - bo to czysta radość.

I w tej klasie jak większości proponuję konfrontację modeli w Twoim domu.
Proponuję na prezentację :
Pioneera kuro 5090 lx
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=26497 - poczytaj
Toshiba 52 Z 3030
Toshiba 52 ZF 355
Sharp 52 XL2

==============================
co do plazmy o niższej rozdzielczości - przy tej odległosci poszedłbym jednak na wymianę i to z kilku powodów:
- nasycenie kolorów
- dynamika obrazu
- płynnność
- paleta barw
- skalowanie obrazu / choć nie zawsze/
- rozdzielczość do upskalowanych obrazów
- większe możliwości - np. współpraca z komupterem
- cena

Ostatnia edycja:

Nazir007

New member
Jeśli ktoś kiedykolwiek będzie miał podobne wątpliwości co ja- pragnę je całkowicie rozwiać.

Plazma Pioneer 5090 fantastycznie radzi sobie z sygnałem SD. Powiem więcej (pomimo tego albo właśnie dzięki temu, że jest full HD) wszystkie kanały z tzw słabszym sygnałem wypadają lepiej niż na mojej starszej plazmie Panasonica VWGA 848 x 480.
Jest to w tej chwili prawdopodobnie bezkonkurencyjny model, który najlepiej skaluje sygnały niższej rozdzielczości do full HD.

Co do kanałów HD nie będę się wypowiadał bo tutaj jest oczywiście (zgodnie z przewidywaniami) rewelacyjnie.

P.S. Podziękowania dla Kikiego za bardzo szybką, miłą transakcję. Kurier następnego dnia był z TV. Wszystko bez zastrzeżeń.

Ostatnia edycja:
Do góry