Czy poczekać z zakupem 3D TV?

echoplex

New member
Cześć, jestem nowy na forum, znajomy mi polecił Was ze względu na fachowość opinii.

Jestem zainteresowany kupnem telewizora do nowego mieszkania. Myslę o wielkości rzędu 40-50 cali. Przed telewizorem nie spędzam zbyt wiele czasu, czasem zdarza mi się pograć na Xboxie. Myślałem o tym, żeby był to model, który wystarczy na kilka dobrych lat (najchętniej więcej). Chciałbym, żeby jakość była możliwie zajebista (sofa ~4 metrów od telewizora). Rozumiem, że zmierzamy w kierunku tego, że 3D stanie się standardem (choć jesteśmy dopiero na początku tej podróży?).

Czy jest aktualnie sens w kupowaniu telewizorów 3D, czy wygląda na to, że w najbliższym czasie nie będzie zbyt wiele okazji, żeby z tego korzystać? Czy ceny są teraz absurdalnie wysokie, a za jakiś rok, dwa nie dość, że będą niższe to i jakość będzie lepsza?

Nie zależy mi aż tak bardzo, żeby oszczędzić na zakupie, niemniej jednak nie chciałbym robić debilnego zakup tylko po to, żeby mieć to 3D szybko. :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do takich warunków przy obrazie 3D - wielkość telewizora przy 4 metrach aby był zaj..... powinna być 80". I tylko Sharp ma takie modele i kosztuje 26.000 zł .

W Twoim przypadku sporadycznego korzystania możesz sięgać po 3D tym bardziej ze rewolucji nie będzie a cena już dyskontuje posiadanie 3d.

Żeby Ci dokładnie powiedzieć podaj proszę odpowiedzi na pytania.
http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/...przygotuj-odpowiedzi-na-ponizsze-pytania.html

tojamarcin

New member
Tak ogólnie to już ciężko jest wybrać coś lepszego żeby nie miało 3d - owszem mozna kupic cos za 2 tyś i nie ma 3d ale taki tv to sie kupuje do kuchni a nie do salonu na lata - a powyżej tej kwoty to już prawie wszystkie tv posiadają 3d - to juz jest standard od którego nie uciekniesz - kiedyś można było podzielić tv na takie które " są 3d i na te co nie są 3d" i to był podział znaczący a teraz dzieli sie tv na te co mają funkcję 3d i na takie co takiej funkcji nie mają - powoli to zaczyna być już degradowane nie do typu tv a do funkcji jaka posiada- jak np. 100Hz a 200Hz - nie wiem czy są jeszcze tv powyżej 3000-4000 tyś co nie maja 3d - więc kup sobie porządny tv co ma dobry obraz a na dokładke i tak tam będzie 3d :) - co do dostępności to filmów 3d jest już dużo ale większość trzeba scigac z neta - jest kilka ciekawych stron gdzie można dorwać filmy - jak się ma dobry film 3d w dobrej jakości to zabawa jest naprawdę przednia :) ja mam i oglądam z przyjemnością :)

Ostatnia edycja:

eM!

New member
Sens kupowania TV z 3D jest jak najbardziej, zwłaszcza, że każdy model z ciut wyższej półki ma już 3D czy tego chcesz czy nie, a raczej czy będziesz tego używał czy nie.

Serwisy internetowe rozwijają się pod kątem 3D więc może niebawem zaczną się pojawiać jakieś pierwsze "długie" filmy w tej technologii? Póki co możesz znaleźć trailery i jakieś krótkie filmiki, które są naładowane efektami 3D.

I dołączam się do słów Kiki'ego - taki TV o którym pisałeś będzie spoooro kosztował ;).

echoplex

New member
Dzięki za odpowiedzi.

Z tymi 4ma metrami od sofy przegiąłem, są to nie całe 3 metry.

Jestem bardzo bliski zakupu telewizora 55" Sony KDL-55HX750 za 6489zł (+okulary 3d za dodatkowe 300zł). Dobry wybór?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ogólnie telewizor bardzo dobry. Sony mocno poprawiło skalowanie i równość podświetlenia (TESTOWAŁEM 46") .Nie podałeś jaki masz sygnał ?
I ile czego będziesz oglądać ?

eM!

New member
Ogólnie telewizor bardzo dobry. Sony mocno poprawiło skalowanie i równość podświetlenia (TESTOWAŁEM 46") .Nie podałeś jaki masz sygnał ?
I ile czego będziesz oglądać ?

Zgodzę się z Tobą Kiki odnośnie poprawy w temacie równomiernego podświetlenia w nowych serii.

Do góry