Czy na prawdę nie istnieją dobre ustawienia dla KDL-46NX720 ?

bosmanlublin

New member
Cześć wszystkim,

Tak sobie czytam i przeglądam te forum (i inne w sieci) i nie mogę znaleźć zestawu ustawień dla najlepszej jakości obrazu w Sony KDL-46NX720 (czy takich samych modeli o innej przekątnej). Dla innych telewizorów są i to bardzo szczegółowe - ze wszystkimi parametrami możliwymi do zmiany (np. LG-47LM660S) a do sony serii NX720 nie ma :(

Ktoś napisał, aby jeszcze ktoś inny skalibrował sobie płacąc komuś za to. Dzięki za taką radę... Poza tym nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Czy mam komuś zapłacić, aby przyszedł do mnie i wpisał te parametry? Nic z tego. Wolę wyszukać z Internecie ustawień i samemu je wrzucić.

Prośba wielka o podrzucenie linka lub ustawień, jeżeli ktoś już znalazł te idealne a nie o pisanie, aby czytać o teorii obrazów i przetwarzaniu cyfrowym, bo nie mam na to czasu :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

fula

New member
Musisz zrozumieć na czym polega ustawienie obrazu.
Ustawień jest tyle ilu apaczów, jeden woli jaśniej drugi ciemniej, a jeszcze inny woli zapłacić i czuć że ma najlepiej bo zapłacił.
Można ustawić do planszy kontrolnej, do konkretnego materiału oglądanego innego dla sportu, filmu lub oglądanego koncertu muzycznego.
Innymi słowy odbiornik jest kalibrowany w fabryce standardowo, dla każdego koloru, jasności, podświetlenia, kontrastu, zbieżności i td.
Masz możliwość indywidualnego dopasowania do swoich potrzeb i oglądanego materiału, więc do pasuj i nikt za Ciebie tego nie zrobi.

bosmanlublin

New member
Hej, dzięki za odpowiedź, ale błagam - rozumiem, o czym piszesz - jednak nie wnosi to nic do mojej potrzeby i prośby. Wiem, że każdy ma inne oczy, inaczej czuje barwy, co innego ceni w TV, ale fabryczne ustawienia naprawdę nie są wyśrubowane i tak, jak inny użytkownicy widzę jakąś mgłę, jakieś dziwne odcienie na kolorze skóry. Jest 100Hz (z podrasowaniem do 200Hz), ale nie widać wcale efektu teatralnego, a taki chciałbym zobaczyć. Krawędzie wcale nie są ostre, jak żyleta, jak ktoś się cieszył pisząc gdzieś opinię. Ja wiem, że to wszystko da się jakoś ustawić i wiem, że wśród setek lub tysięcy osób, które kupiły KDL-46NX720 są tacy, którzy siedząc mozolnie i dłubiąc uzyskali taki obraz, ze są zadowolenia. Może komuś udało się znaleźć taki zestaw w Internecie. I o to właśnie proszę. Sam też chętnie pomogę - obecnie piszę b. rozległą opinię nt. tego modelu, bo sam szukałem TV przez... 2 lata :) [ poważnie ] i czuję się zobowiązany podać niezdecydowanym rady, wskazówki i odczucia.
Sam też proszę o pomoc - bo nie mam możliwości spędzenia kilku dni na ustawieniu tysięcy kombinacji ustawień w macierzy parametrów...
Zdróweczka.

bosmanlublin

New member
OK, ale - kogo, gdzie, za ile PLN, jak to wygląda, ile to trwa, czy na stałe to jest, czy to kwestia ustawień parametrów, czy potrzeba jakiś inny "czujnik" kolorów??? :)
Tak więc: Proszę Internautów o kalibrację w postaci parametrów, jakie należy wpisać do ustawień, aby obraz był jak najlepszy (najostrzejszy, bez mgły, bez skakania obrazu na szybkich scenach, bez artefaktów, z ładnymi kolorami)

fula

New member
Szukasz kwiatu paproci.
Jeśli nie masz rozkalibrowanego odbiornika (a na opis Twój wygląda), z ustawieniami nie powinno być problemu.

fula

New member
OK, ale - kogo, gdzie, za ile PLN, jak to wygląda, ile to trwa, czy na stałe to jest, czy to kwestia ustawień parametrów, czy potrzeba jakiś inny "czujnik" kolorów??? :)
Tak więc: Proszę Internautów o kalibrację w postaci parametrów, jakie należy wpisać do ustawień, aby obraz był jak najlepszy (najostrzejszy, bez mgły, bez skakania obrazu na szybkich scenach, bez artefaktów, z ładnymi kolorami)

To o czym piszesz jest kalibrowane na linii produkcyjnej po zmontowaniu i wygrzaniu odbiornika. Tego nie dokona Ci nawet serwis jak należy, maszyna do kalibracji to potężny kombajn na paru stanowiskach. Dlatego tak bardzo ważne jest nie ingerencja osób postronnych w Meni Serwisowe. Ustawienia są indywidualne dla każdego odbiornika, więc niema możliwości stosować ustawień uniwersalnie dla całej serii.

Ostatnia edycja:

Soryu

New member
Bez reklam
Wpisanie ustawień z palca to nie jest kalibrowanie. Kalibruje się przy pomocy odpowiedniego sprzętu i oprogramowania u klienta w domu na konkretnym telewizorze i w konkretnych warunkach otoczenia. Natomiast jeśli skorzystasz z czyichś ustawień kalibracyjnych to najpewniej nie będą pasować do Twojego telewizora w Twoich warunkach otoczenia, bo nawet te same modele mogą się różnić fabrycznymi ustawieniami.
Samemu (na oko) przy pomocy plansz testowych to można ustawić jasność, kontrast, kolor, ostrość, natomiast raczej nie ustawisz balansu bieli, nie odczytasz temperatury barwowej, itp... - ogólnie ustawień związanych z poprawnym wyświetlaniem kolorów.

bosmanlublin

New member
Wpisanie ustawień z palca to nie jest kalibrowanie. Kalibruje się przy pomocy odpowiedniego sprzętu i oprogramowania u klienta w domu na konkretnym telewizorze i w konkretnych warunkach otoczenia. Natomiast jeśli skorzystasz z czyichś ustawień kalibracyjnych to najpewniej nie będą pasować do Twojego telewizora w Twoich warunkach otoczenia, bo nawet te same modele mogą się różnić fabrycznymi ustawieniami.
Samemu (na oko) przy pomocy plansz testowych to można ustawić jasność, kontrast, kolor, ostrość, natomiast raczej nie ustawisz balansu bieli, nie odczytasz temperatury barwowej, itp... - ogólnie ustawień związanych z poprawnym wyświetlaniem kolorów.

Hej, aha, to może zacznę od plansz. Tylko skąd je wziąć? Jako to wygląda?

Z drugiej jednak strony na forum o LG ktoś też się żalił, że mgła, nieostro i w ogóle kiepsko a po wpisaniu czyichś ustawień (dosłownie kilkadziesiąt pozycji, jak nie ponad 100) bardzo dziękował, bo zauważył naprawdę dużo lepszy obraz.... I o taki proste rozwiązanie mi właśnie chodzi...

bosmanlublin

New member
Hej ;)
Dzięki za linki - interesujące, zwłaszcza ten ostatni! Dzięki wielkie. Czemu nie wpadłem na to, aby przeszukać serwisy zagraniczne...

Dzisiaj będę je wprowadzał.
Pozdrawiam serdecznie!

Do góry