Czy mozna wymusic 7.1 ?

matias2004

New member
Hej , jam mam diamondy serii 9 , na przodzie 9.2 plus suby px12 evo i jbl12pb , centralny 9cm , boki 9dfs bipolarne , i tyl malutkie 9sr .A roznica jest taka miedzy 5.1 a 7.1 , ze w flimach jak jest efekt z tylu , to jest on slyszany z za glowy , a 5.1 to tak nie wiadomo zkad niby z tylu niby z boku.Mi najbardziej podoba sie muzyka dts multichannel , fajnie gra.Tylko trzeba dokladnie wszystko ustawiac np miernikiem , bo system autokalibracji za kazdym razem ustawia cos innego , przewaznie daje za mocno na tyl wszystko.

Banned
Heh dzieki ;) Slyszalem ze dipole na bokach sa fajne do kina ale kompletnie nie sprawdzaja sie w muzyce ?? Jak to jest w rzeczywistosci ? i czy porownywales chocby kino domowe w systemie 7.1 ale bez dipoli ??

matias2004

New member
moje sa bipolarne , nie dipolarne , te drugie jesli chodzi o muzyke sa gorsze niz bipolarne , ale ogolnie racja ,jesli muzyka to tylko stereo.
Bipole daja tzw szersza scene i sa skonstruowane do kina domowego , ale w multichannel music sie sprawdzaja , bo wlasnie chodzi o to zeby z tylu/boku byl ambience .Bipole nie znieksztalcaja dzwieku , tylko go rospraszaja , a to jest akurat zjawisko pozytywne jesli chodzi o surround sound.Jak bym mial isc jescze raz na zakupy to tez wzial bym bipolarne na boki , kierunkowe na tyl.

matias2004

New member
Bipolarne maja po dwie pary takich samych glosnikow po bokach i te dwie pary graja dokladnie to samo , tylko pod innym katem stad efekt rosproszenia , dipole maja glosniki polaczone w przeciw fazie , jak jeden pcha to drugi ciagnie i z tego co wiem daje to jeszcze wiekszy efekt rosproszenia,dlatego pewnie lepsze sa do kina , a nie do muzy.
Nigdy nie porownywalem dipoli i bipoli wiec nie wiem co lepsze , najlepszym rozwiazaniem jest glosnik ktory ma przełacznik bipole/dipole , jednak wharfedale takich nie produkuje , inni producenci tak.

Banned
Z tym przelanczaniem to ciekawa sprawa ale chyba KEf tez takich nie produkuje - ciekaw jestem jaka firma tak naprawde ma takie glosniki w ofercie :D ?

Te glosniki co dalem linka w poprzednim poscie MONITOR AUDIO BRFX maja cos takiego napisanego w specyfikacji

Switchable dual-mode design for direct or ambient sound

Co to w praktyce oznacza :D ??

matias2004

New member
ten przelacznik w monitor audio to chyba to , pisze ze tryb side / back , ale czy di czy bi , to nie pisze nic.
Wiem ze glosniki dipolowe byly juz dawno popularne jak byl stary prologic 5.1 ,a na tyly w prologicu w sumie to tylko szly jakies tam marne efekty i w dodatku mono , teraz jest 7.1 i z tylu / na bokach mamy pelne pasmo stereo i dipole moga za bardzo znieksztalcac.
Wiekszosc producentow umieszcza ten switch z tylu , no moje nie maja tego , ale inni chyba maja.

Banned
Jutro sprawdze jak to sie ma z tym 7.1 na ONKYO bo kupilem te glosniczki za naprawde rozsadne pieniadze :D O ile jakies dlllugie kable znajde :D

Dzieki wszystkim za pomoc :) Pewnie odezwe sie jeszcze z jakimis pytaniami :)

Banned
No i mam juz caly zestaw 7.1 :)

Arts007 odwolujac sie do Twoich wczesniejszych watpliwosci kupic czy nie kupic powiem prostu i konkretnie - nie zastanawiaj sie tylko bierz te concepty od Dali i zakladaj jako surround back. Roznica naprawde jest bardzo slyszalna :) Tyl jednak robi swoje - slychac dzieki temu o wiele wiecej dzwiekow i szczegolow na tylach i to dokladnie tam gdzie trzeba ( oczywiscie trzeba troszke sie nameczyc z odpowiednim ustawieniem :) )

Roznica jest duzo wieksza niz sie spodziewalem. Kupujac balem sie ze albo beda grac za glosno bo mam tylko do nich 60 cm albo wrecz przeciwnie nie uslysze roznicy. Na szczescie okazalo sie ze fachowcy od dzwieku z Dolby laboratories wiedza co robia :) 7.1 jest naprawde warte kazdego ucha :D POLECAM.

Co ciekawe nawet w muzyce wielokanalowej jest drobna poprawa.

Dodam tylko ze mam glosniki - Kefy Q5, iQ6c i iQ3 i jako tyle surround Monitor Audio Bronze Brfx. Zgraly sie super :eek:k: Nie wiem jak to sie spisze w innych konfiguracjach, ale pewnie jak ktos dobierze z glowa to bedzie git :)

Jak ktos chce uslyszec roznice "od zaraz" to proponuje gdzies dorwac plyty testowe - ja mam miedzyinnymi THX i tam jest test Jungle sounds. Super sprawa - swietnie slychac roznice miedzy 5.1 a 7.1 :) Ciekaw jestem jak to by zabrzmialo na ampli ktory obsluguje typowo THX - ja mam niestety tylko Onkyo 605 i "emuluje" tego THX poprzez DD EX :) Efekt nie mniej i tak super :D

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Dzięki za wypowiedź. Rozumiem, że źródłem są płyty DVD? Najbardziej obawiałem się rozmycia sceny ze względu na wirtualny charakter tylnych kanałów. To co piszesz, jest warte rozważenia. Nie zaplanowałem jeszcze do końca w którym pomieszczeniu zawiśnie instalacja, ale jak da się tam zainstalować system 7.1, to dokupię głośniki. Tym bardziej, że w przyszłości na pewno się przydadzą (DD HD, DTS HD).

ArtS :)

Banned
Widzisz zapomnialem dodac :D Oczywiscie ze mowa byla o zwyklym DVD - niestety nie mam jeszcze ani pozadnego LCDka ani odtwarzacza Blueray - ale co tam w tym roku zdaze jeszcze takie cuda zapewne nabyc :D W koncu po ta sa marzenia aby je realizowac :eek:k:

Scena nie dosc ze sie nie rozmazuje to swietnie uzupelnia :) Naprawde warto . Zycze oczywiscie przemilych doznan dzwiekowych przy odsluchu :D

Do góry