Czy mozna wymusic 7.1 ?

Banned
Hmm mam Onkyo 605 i wlasnie chcialbym dokupic glosniczki do systemu 7.1 i teraz mam pytanko czy ja je wykorzystam tzn. jakie formaty dzwieku poza nowoczesnymi HD wspieraja 7.1 ?? DD EX a moze DTS NEO6 ?? i jak to ustawic "na sile" nawet jak plyta nie jest nagrana w tym systemie ?

bulek

New member
No jest tam trochę możliwości, które rozszerzają 2.0 lub 5.1 do 7.1. Tak jak napisałeś DD EX, Neo6, All Ch Stereo i parę innych. Ustawiasz "na siłę" przyciskami na pilocie (strzałki w lewo i prawo) w sekcji "Listening mode".

Banned
heh spoko ale jest pewien problem. Powiedzmy ze mam film ze standardowego DVD i tam jest oczywiscie albo DD albo co lepiej DTS. Puszczam w ruch i podczas odtwarzania juz materialu ruszam strzalkami LISTENING MODE i .... no wlasnie i nie moge wybrac np DD EX albo np DTS ES. Wynika z tego ze plyta musi byc tak nagrana aby sie to uruchomilo ;) ?? Czy moze sie myle ?

matias2004

New member
poprobuj , bo np u mnie w hermanie jest tak ze nawet jak jest dd 2.0 lub dts 2.0 to idzie wypstrykac 7.1 , wtedy jest np dd 2.0 + dolby prologic 7.1 , albo dts + dts neo 7.1 , a z normalnego stereo to idzie dolby prologic 7.1 dts neo 7.1 albo logic 7 , albo stereo 7 channel.
Wydaje mi sie ze w kazdym ampli tak jest , trza pokombinowac.

Banned
Hmm wiec tak ... Onkyo nie ma tylko tego Logic 7 natomiest reszta jest - zastanwia mnie jakie formaty dzwieku (np DTSy) sa przygotowane pod 7.1 z tego co kojarze DD EX i DTS ES maja chyba 6.1 ? Czym to sie rozni :D ?

Qrdem wlasnie sprawdzilem jeden drobiazg i chyba wiem w czym rzecz ?? Mam aktualnie podlaczone glosniki przednie jako Bi-amp (w miejsce tych tylnych oczywiscie). No i zapewne ampli nie tylnych surroundow i blokuje ten wybor w LISTENING MODE ? Tak samo jest na Harmanie ?

Ostatnia edycja:

Hoodzielec

New member
Bez reklam
Panowie - takie banalne pytanko:
jest Onkyo 605 i są kolumny w zestawie 5.1
no i nie da się dokupić identycznych satelitów jak te tylne z zestawu by mieć 7.1
tak więc (zakładając, że zdobędziemy głośniki o podobnej charakterystyce) - czy
a) dołożyć 2 satelity na tył, a te z zestawu dać na boczne efektowe?
b) dołożyć 2 satelity jako boczne efektowe, a te z zestawu dać na tył?
c) nic nie dokładać tylko lecieć 5.1 i czekać na ew. rozwój wydarzeń?

:hmm:

matias2004

New member
Tego to nikt nie wie , znaczy zdania sa podzielone , ja mam na boki bi-pole , a na tyle surroundy , i to gra swietnie.Nie wiem jak z glosnikami normalnymi , ale na tyl w 7.1 z tego co slysze to byle jakie z serii wystarcza.Moze sie myle bo akurat innego zestawu 7.1 nie sluchalem .

Banned
Heh trudno powiedziec zalezy od konfiguracji. Sam sie nad tym wszystkim zastanawiam - czy jest sens kupowac do systemu 5.1 dwa dodatkowe glosniki. Nigdzie tego nie slyszalem i nie wiem czego sie spodziewac ?? Fajnie jakby wypowiedzial sie ktos kto ma taka konfiguracje i podzielil sie wrazeniami z odsluchu ?? i jak wyglada dzwiek gdy sie wymusza w filmach z DD do powiedzmy DDEX ?? Czy jest roznica na plus czy moze nawet przeszkadza ?

Hehe post o minute pozniej :D

Matias z jakiej odleglosci sluchasz tych tylnych glosnikow a z jakiej bocznych ?

Ostatnia edycja:

matias2004

New member
tylne mam tuz za glowa (ok 50 cm) na poziomie uszu , na podstawkach.Stoja na parapecie okiennym gdyz za soba mam duze okno 4,5 m x na 2,5 m.
Boczne mam po bokach tego okna , wisza na scianie ok 1,5 m nad glowa i sa one w jednej linii prawie co tylne.Probowalem dac boczne na sciany boczne , ale lepiej jest jak sa w lini z tylami.Zwykle glosniki nie bi-polarne pewnie trzeba by powiesic po bokach.

Banned
Hmm ale jak to brzmi :) ?? Czy slychac ta roznice na plus przy wiekszej ilosci glosnikow ?? Jakbys to ocenil, i czy jak odtwarzasz filmy z DVD ustawiasz na sile DD EX ?

matias2004

New member
Dvd zawsze wlaczam na 7.1 dd+pro logic 2x , zwykla tv na logic 7 , albo na pro logic 7.1, muzy czasem slucham na 7 ch stereo , harman w trybie 7 ch stereo nie znieksztalca i nie dodaje efektu zbytnio , wiec da rade sluchac.
Wydaje mi sie ze jest wieksza przestrzen , a w przypadku muzyki wielokanalowej np dts audio tryb 7,1 jest duzo lepszy niz 5.1.

Banned
Heh sek w tym ze ja takich trybow na ONKYO chyba nie mam :) Napewno nie mam zadnych LOGIC 7. Stereo 7.1 napewno jest. NIe wiem ale wydaje mi sie ze w DTS mam albo zwykly albo NEO6. DTS ES nie da sie na sztywno ustawic :( No i dd+pro logic 2x to tez nowosc dla mnie :D

Chyba dopiero jak zaszaleje i kupie te dwa dodatkowe glosniki sprawdze co i jak ;)

Z drugiej strony moj amplituner ma taki system dolby prologic :
http://www.dolby.com/consumer/technology/prologic_IIx.html
W sumie powinno byc to 7.1 ale na ONKYO 605 nie ma tego zoobrazowanego i do konca pewnym nie jestem czy mozna to wymusic.

Ostatnia edycja:

matias2004

New member
Jak sie korzysta z biampu to nie ma trybu 7.1 , bo dwa wzmacniacze z tylu ida na przod , no i u mnie np jak nie mam glosnikow tylnych podpietych tez nie mam trybu 7,1 , przy autostrojeniu z mikrofonem jak ich nie wykryje to blokuje tryby 7.1

p0is0n

New member
Heh sek w tym ze ja takich trybow na ONKYO chyba nie mam :) Napewno nie mam zadnych LOGIC 7. Stereo 7.1 napewno jest. NIe wiem ale wydaje mi sie ze w DTS mam albo zwykly albo NEO6. DTS ES nie da sie na sztywno ustawic :( No i dd+pro logic 2x to tez nowosc dla mnie :D

Chyba dopiero jak zaszaleje i kupie te dwa dodatkowe glosniki sprawdze co i jak ;)

Z drugiej strony moj amplituner ma taki system dolby prologic :
http://www.dolby.com/consumer/technology/prologic_IIx.html
W sumie powinno byc to 7.1 ale na ONKYO 605 nie ma tego zoobrazowanego i do konca pewnym nie jestem czy mozna to wymusic.

A z innej beczki - czy na Onkyo mozliwa jest sytuacja odwrotna - tzn czy mozna wymusic "downmix" z 7.1 do 5.1 ?
Nie bardzo mam miejsce na te dodatkowe 2 glosniczki...

bulek

New member
Heh sek w tym ze ja takich trybow na ONKYO chyba nie mam :)
No przestań już w końcu narzekać na ten piękny ampli :). W instrukcji przecież wszystkie te tryby są zobrazowane - jakie tryby dostęne, w jakiej konfiguracji, co można wymusić i przy każdym trybie nawet obrazek z głośnikami, które grają.

Banned
Poison naturalnie ze mozna :) Tego akurat jestem pewien ;)

Bulek - rozumiem ze to mialbyc sarkazm odnosnie ampli :D Musze looknac do tej instrukcji skoro mowisz ze tam cos jest na ten temat napisane. Z tego co kojarze sa jakies ustawienia i rozne inne cuda ale chyba nie do konca wszystko jest tam zawarte :eek:

Matias spoko juz wczoraj wylanczylem Bi amp i zaznaczylem ze mam 7.1 . Pojawily sie nowe trubu miedzy innymi moglem ustawic DD EX w filmach ze zwyklym DD ale w DTS poza NEO6 nie moglem np DTE ES ustawic ;) A tak na marginesie jakie masz kolumny ?? fronty srodek i wszystkie 4 surroundy ;)

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Ustawienia amplitunera są uzależnione od liczbny zadeklarowanych głośników. W przypadku posiadania systemu 7.1, głośniki surround-back są zasilane sygnałem matrycowym, tworzonym wirtualnie na bazie kanałów surround (dla dźwięku 5.1) oraz sygnałem generowanym na podstawie kanałów surround i szóstego kanału dla dźwięku 6.1. Jeśli amplituner ma podłaczone głośniki w układzie 5.1, to i tak sygnał DD EX, czsy DTS ES jest miksowany w dół (downmix) do zwykłego DD lub DTS. Standard DVD nie przewisuje kodowania dźwięku w systemie 7.1.

Jak to się sprawdza w praktyce? Sam jestem ciekaw, gdyż waham się, czy nie dołożyć dodatkowej pary Dali Concept 1 do mojego zestawu.

ArtS :)

Do góry