Czy mozna ciagnac sygnal kablem hdmi powyzej 25m?

nygazz

New member
Teraz pytanie bo czytam mnostwo artykułów i opinii? Jedni głoszą ze sygnał cyfrowy to cyfrowy i mozna ciagnac do 100m?

Sygnał będzie rozsyłany przez rozdzielnik na 8xtv

Są telewizory, które potrzebują ok 30-35m kabla hdmi ??

Czy moze pojawic sie problem? Czy uzyc jakis wzmacniaczy sygnalu?

JackS.

New member
Bez reklam
Teraz pytanie bo czytam mnostwo artykułów i opinii? Jedni głoszą ze sygnał cyfrowy to cyfrowy i mozna ciagnac do 100m?

Sygnał będzie rozsyłany przez rozdzielnik na 8xtv

Są telewizory, które potrzebują ok 30-35m kabla hdmi ??

Czy moze pojawic sie problem? Czy uzyc jakis wzmacniaczy sygnalu?

Dłuższego kabla HDMI niż 25m, który by w ogóle był w stanie działać, to w handlu w ogóle nie znajdziesz. Przy takiej długości kabel HDMI zrobiony z miedzi cieńszej niż AWG22 do przesyłania HD raczej się nie nada.

Jeśli potrzebujesz słać sygnał HDMI na większe odległości niż 25m, to musisz zadbać, aby pomiędzy kablami umieszczać elementy regenerujące sygnał, repeatery lub aktywne splittery. Jeśli faktycznie chciałbyś słać aż na 100m, to pamiętaj, że łańcuch większej ilości niż 3 repeaterów pod rząd w ogóle nie zadziała. Wówczas leczą cię tylko nSplittery QS - one nie mają ograniczenia ilości jaką można połączyć kaskadowo.

Ostatnia edycja:

nygazz

New member
Dzieki za odpowiedz ale najdluzszy kabel bedzie mial ok 35m. Podasz moze jakis link gdzie najtaniej taki sygnal "zreperowac"? I po ilu metrach trzeba reperowac bo tv jest 9...;/

JackS.

New member
Bez reklam

bagiennik

New member
Bez reklam
Robiłeś kiedyś taką instalacje w ogóle w realu ?

Miałem kiedyś 10 takich nsplitterów, połowa się zepsuła, generalnie nie wyszło z tego nic. Raz działało, raz nie działało. Na szczeście udało się je zwrócić.

Co mają do tego koszty ? Jak taka instalacja ma działać to nie można oszczedzać na elektronice.

JackS.

New member
Bez reklam
Robiłeś kiedyś taką instalacje w ogóle w realu ?

Miałem kiedyś 10 takich nsplitterów, połowa się zepsuła, generalnie nie wyszło z tego nic. Raz działało, raz nie działało. Na szczeście udało się je zwrócić.
Kilku moich znajomych używa nSplitterów i to od paru lat, i jeszcze nigdy nie słyszałem, aby się komuś jakiś zepsuł.

Co mają do tego koszty ? Jak taka instalacja ma działać to nie można oszczedzać na elektronice.
To może poleć mu jakiś sklep, gdzie ten model extendera Lindy będzie jeszcze ze 2 razy droższy. Jak tam kupi, to mu na pewno super zadziała. ;-)

Choć pewnie trudno mu będzie znaleźć drożej niż tam, gdzie mu poleciałeś. Ceny tego modelu w bogatszych krajach Europy rzadko przekraczają połowę tej ceny. Z reguły kosztuje on tam ok. 130 EUR, jak na przykład tu.

Może nie zauważyłeś, ale nygazz prosił o podanie jak najtańszego sposobu na wzmocnienie sygnału.

bagiennik

New member
Bez reklam
Nie wiem w którym miejscu napisał że szuka najtańszego :) Może mi zacytujesz ?

Tanie rozwiązania przy takich odległościach się nie sprawdzają najcześciej.
Wiedział byś to mając realne doświadczenie a nie tylko teoretyczną wiedze
z netu.
Nie polecam tu sklepu, poprostu wiem że tam mają duży wybór więc łatwo znaleźć link do produktu. Lindy mnie nigdy nie zawiodło więc zawsze polecam, z tańszymi produktami mam nienajlepsze doświadczenia.
Jeżeli można to kupić sporo taniej to tymbardziej jest to warte uwagi rozwiązanie.

JackS.

New member
Bez reklam
Nie wiem w którym miejscu napisał że szuka najtańszego :) Może mi zacytujesz ?
"Podasz moze jakis link gdzie najtaniej taki sygnal "zreperowac"?"

Jeżeli można to kupić sporo taniej to tymbardziej jest to warte uwagi rozwiązanie.
Pogubiłeś się. Jeszcze parę postów temu pisałeś, że nie można oszczędzać na elektronice. Skoro extender, który polecałeś za 1100 kosztuje w innych sklepach połowę tej ceny, to wg twej logiki nie może być odpowiednio dobry do instalacji.

Ostatnia edycja:

bagiennik

New member
Bez reklam
Rzeczy "ATEN" też zawsze działały bez problemu więc też można je spokojnie polecić :)

krzysztofradio dobrze radzi, "narysuj" jak to wszystko wygląda a łatwiej będzie doradzić jakieś rozwiązania :>

nygazz

New member
Ok to moze ja sie wypowiem. Potrzebuje tego do lokalu ( knajpa sportowa ) ale nie ukrywam budzetu za bardzo na to nie mam i koszty są bardzo ważne, stąd szukam najlepszego rozwiazania w stosunku cena/jakosc... Co myslicie jest ostatecznie najtansze, tak zeby jakos byla duzo lepsza niz w przypadku zwyklego przewodu antenowego? Nie ukrywam, ze telewizorow jest 9 i bedzie sygnal rozdzielany ze splitera ( 8x out ), ktory teraz mysle postawic gdzies na srodku lokalu. Rozumiem ze kable 15m sa najdluzsze w sprzedazy?

JackS.

New member
Bez reklam
Rozumiem ze kable 15m sa najdluzsze w sprzedazy?
W handlu znajdziesz pasywne kable HDMI do 25 m. Ale pamiętaj, że im krótsze kable zastosujesz, tym lepiej. Niekiedy zamiast jednego splittera HDMI warto użyć dwu lub więcej połączonych kaskadowo właśnie po to, aby nie trzeba było używać zbyt długich kabli.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Co myslicie jest ostatecznie najtansze, tak zeby jakos byla duzo lepsza niz w przypadku zwyklego przewodu antenowego? Nie ukrywam, ze telewizorow jest 9 i bedzie sygnal rozdzielany ze splitera ( 8x out ), ktory teraz mysle postawic gdzies na srodku lokalu. Rozumiem ze kable 15m sa najdluzsze w sprzedazy?

hmm, moze zle mysle, ale przeciez dobrym kablem antenowym pociagniesz spokojnie wiele, wiele metrow, 25 to nie problem. Mozliwe, se bedziesz musial uzyc splitera i wzmacniacza, ale koszty sa znikome w porownaniu do HDMI. Ja mam w domu w kazdym pokoju gniazdo antenowe i co najminej 100 metrów (w sumie) kabla antenowego poszlo, a jakosc i sila odbioru jest 100/100. Nie wystarczy DVBT lub SAT? Grunt to prawidlowe ustawienie anteny. Na analogu to wiadomo jak bylo, ale jeszcze nie widzialem zlej jakosci odbioru na kablu antenowym DVBt. Prosze mnie sprostowac, jesli poplynąłem za daleko lub sie nie zrozumielismy.

JackS.

New member
Bez reklam
hmm, moze zle mysle, ale przeciez dobrym kablem antenowym pociagniesz spokojnie wiele, wiele metrow, 25 to nie problem. Mozliwe, se bedziesz musial uzyc splitera i wzmacniacza, ale koszty sa znikome w porownaniu do HDMI. Ja mam w domu w kazdym pokoju gniazdo antenowe i co najminej 100 metrów (w sumie) kabla antenowego poszlo, a jakosc i sila odbioru jest 100/100. Nie wystarczy DVBT lub SAT? Grunt to prawidlowe ustawienie anteny. Na analogu to wiadomo jak bylo, ale jeszcze nie widzialem zlej jakosci odbioru na kablu antenowym DVBt. Prosze mnie sprostowac, jesli poplynąłem za daleko lub sie nie zrozumielismy.

Polecasz mu, aby transmisję z meczu odebraną dekoderem C+ lub n-ki zmodulował i przesłał do telewizorów poprzez DVB-T? To trochę nie ten rząd wielkości kosztów. Tutaj masz taki modulator z 2 źródeł - sprawdź ile kosztuje.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
nie,
chodzilo mi o to, ze taniej i jest pociagnac tyle niezaleznych kabli antenowych (dvbt lub SAT) do tylu telewizorow ile potrzeba i gdzie potrzeba, nawet zastosowac osobne dekodery, niz postawic jeden dekoder i rozdzielac z niego sygnal poprzez HDMI przez kilometry. Tyle ode mnie w tym temacie.

JackS.

New member
Bez reklam
nie,
chodzilo mi o to, ze taniej i jest pociagnac tyle niezaleznych kabli antenowych (dvbt lub SAT) do tylu telewizorow ile potrzeba i gdzie potrzeba, nawet zastosowac osobne dekodery, niz postawic jeden dekoder i rozdzielac z niego sygnal poprzez HDMI przez kilometry. Tyle ode mnie w tym temacie.
Niekoniecznie taniej. Problem polega na tym, że imprezy sportowe, które on potrzebuje wyświetlać na tych 9 telewizorach nie zawsze są dostępne w niekodowanych stacjach satelitarnych lub z lokalnych nadajników naziemnych (DVB-T). W związku z tym do kosztu tunerów satelitarnych przy każdym telewizorze doszedłby jeszcze comiesięczny koszt abonamentów za dostęp do tych kodowanych programów.

Do góry