Czy kiedykolwiek zepsuł się Tobie TV?

Czy kiedykolwiek zepsuł się Tobie TV?

• tak

• nie

• tak ale naprawiony i nadal korzystam

Wyniki ankiety widoczne po oddaniu głosu.

z3

Member
Znajomy chce kupić używany TV, ja mu odradzam lecz on jakby się upiera. Pomyślałem, że wspólnymi siłami sprawdzimy jak bardzo psują się TV. Byłoby bardzo pomocne jeśli napiszecie ile lat miał/ma tv jeśli się nie zepsuł.

Ja mam sprzęt 5 lat i działa.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Lata temu awarii uległ Philips CRT 32 całe. Padł dźwięk a potem kineskop.
To było jednak bardzo dawno temu.
Od tego czasu, plazmy oledy, wszystkie do tej pory działają.
Aczkolwiek sprzęty nowszej generacji, to już nie to co kiedyś, teraz idą na ilość nie na jakość...

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Pewnie decyzja będzie zależeć od modelu i od ceny :)
Panasonic TX-21AP1P CRT z bodajże 2004 roku, nadal działa w okresach wakacyjnych na działce, zimy przeżywa w nieogrzewanym pomieszczeniu
Panasonic TH-42PV80 kupiony w 2008, nadal działa
Panasonic TX-TX-P65ST60 z 2013 roku, kupiony jako używany w 2018 roku - rewelacyjnie działa nadal
W rodzinie był jakiś duży CRT Toshiba, z samego początku lat '90, działał do 2005 roku a później jakby przestał wyświetlać kolor czerwony

z3

Member
Lata temu awarii uległ Philips CRT 32 całe. Padł dźwięk a potem kineskop.
To było jednak bardzo dawno temu.
Od tego czasu, plazmy oledy, wszystkie do tej pory działają.
Aczkolwiek sprzęty nowszej generacji, to już nie to co kiedyś, teraz idą na ilość nie na jakość...
a Pamiętasz po jakim czasie?
p.s. chyba ankieta nie ma możliwości aby przedstawić poprawne wyniki bo byśmy musieli mieć taką szczegółową co zbiera dane ile lat miał sprzęt? czy się mylę?

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Sony Bravia EX1, 40 cali z 2008 roku - po około 10 latach obraz zrobił się pomarańczowy, niemożliwy do poprawnego ustawienia czy korekty. Ja nie mógłbym na to patrzeć, użytkownik tego telewizora nadal go ogląda.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Obiektywne wyniki musiałyby być oparte na danych serwisowych, a tych nikt oficjalnie nie poda.
Tu na forum, czy jakimkolwiek innym znajdziesz całą mase użytkowników którym TV padły w trakcie gwarancji, jak i za raz po.
Innym działają po kilkanaście lat, ale to dalej nie jest miarodajne, bo obecna żywotność/jakość używanych komponentów jest gorsza jak kiedyś.
Mówią o tym elektronicy na forach tematycznych, czy chociażby na YT gdzie sprzęty są rozbierane.

Podaj lepiej który model tv chce kupić znajomy, z którego roku i za ile.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
a Pamiętasz po jakim czasie?
p.s. chyba ankieta nie ma możliwości aby przedstawić poprawne wyniki bo byśmy musieli mieć taką szczegółową co zbiera dane ile lat miał sprzęt? czy się mylę?
Tak, awaria dźwięku w Philipsie wystąpiła jeszcze na gwarancji - naprawili. Telewizor o ile pamiętam kupiony w 2004r.
Kineskop zaczął szwankować w niedługim czasie po gwarancji i już nie opłacało się tego naprawiać. Potem w 2007r., może w 2008r. kupiłem plazmę Panasonic PV80, która działa do dzisiaj.

Uzupełnienie
Tak jak napisał armanig wyżej, podaj konkretnie co i za ile kolega chce kupić.

z3

Member
Kolega właśnie chce kupić nowy a ja mu sugeruję, żeby kupił używkę. Chodzi o Samsunga The FRAME 65"

Do góry