czy HDTV czy 100Hz?

baleron466

New member
Witam wszystkich,
noszę się z zamiarem kupna TV LCD +/- 42" (od 37-42"). TV do oglądania telewizji (kablowa) i do X'a360. Do tej pory byłem nastawiony na jakiś FullHD, ale poczytałem, popytałem i polecili mi raczej poszukanie 100Hz niż FullHD (bo 100Hz RAZEM z FullHD to zbyt droga impreza).

1.Co Wy sądzicie - HDTV czy 100Hz???

2.Czy warto wydawać sporo kasy na FullHD które w sumie będzie TYLKO wykorzystywane przez XBOXa?

3.Czy może ktoś miał porównanie z grania na dużym ekranie bez/z fullHD?

4.a może zainteresować się plazmą????

PS.
nie pytam o to JAKI TV wybrać , tylko JAKIE parametry są wg Was ważniejsze?

z góry dziękuję za odpowiedzi.

piteron

Active member
Bez reklam
-do sygnału SD(kablówka) z powodzeniem wystarczy Ci HD Ready 1366x768,moim zdaniem optymalne przy takim ogladaniu to własnie taka rozdzielczość plus 100Hz,ale niestety znaleśc taki TV to poszukiwania zaginionej Arki;)
jeśli chodzi o konsolę ,to zdecydowanie lepszy rezultat uzyskasz na FullHD,i to nie koniecznie z 100Hz
moim zdaniem 100Hz bardziej sprawdza się przy odbiorze kanałów SD,aniżeli HD,w tym ostatnim sygnale smużenie nie jest praktycznie zauważalne,a na pewno nie w normalnym użytkowaniu

-plazma i konsola to dwa użądzenie które nie za bardzo się lubią (statyczne obrazy,wypalanie,mniejsza rozdzielczość niż w LCD HDReady)

piteron

Active member
Bez reklam
dobry wybór do HD i multimediów(hub USB itp) ale niestety skalowanie SD jest tylko przeciętne,nie piszę że złe,ale za podobne pieniądze można kupić lepiej radzący sobie z tym TV

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Żeby przedstawić Ci alternatywę podaj :
Jakie masz warunki - wielkość pokoju ?
jaki sygnał ?
jaka odległość od ekranu ?
jakie urządzenia do podłączenia?
jaka klasa cenowa?
więcej oglądasz w dzień czy w nocy?
jakie masz nasłonecznienie pokoju ?
ile osób zasiada przed telewizorem?
Jaki masz ulubiony program?
jaki masz telewizor?
Ma stać czy wisieć?

nie pytasz jaki telewizor ale musisz odpowiedzieć na pytania.
Wówczas choć w skrócie będzie wiadomo jakie masz potrzeby i preferencje. Co dla Ciebie jest najważniejsze?

Jeśli będzie wiadomo do czego ,będzie wiadomo dopiero jaki parametry?

baleron466

New member
PO pierwsze- odgrzewam temat bo dopiero teraz przeczytałem Wasze odpowiedzi.
Nadal rozwarzam 42pfl7403 - ale jest on NIE DO KUPIENIA (i nie do obejrzenia w sklepie) w okolicach Wrocławia za rozsądną cenę (jedynie w granicach 4800pln). A kupowanie przez internet TV którego na oczy nie widziałem odpada :\ .
7403 - ma wszystko czego bym chciał a widzę, że stoi po około 4200 w
niektórych sklepach netowych.
[HEHE- właśnie W TYM MOMENCIE zadzwonili do mnie z jednego ze sklepów we Wrocku i oferują ,go za 4500pln....brać czy nie brać...o to jest pytanie. ale kontynuując.]

Plasma - juz została wyeliminowana.

Pokój 27m kwadratowych,
odległość od ekranu 3metry.
do podłączenia -cyfrowa kablowa (alternatywa - cyfrowy Polsat), xbox 360 ,dvd
cena - chciałbym się zamknąć w 4000pln. oglądam po pracy wieczorkami- w lecie jest to jeszcze dzień, w zimie - noc.
nasłonecznienia pokoju nie biorę pod uwagę- bo będę się przeprowadzał za rok. [wielkość pokoju praktycznie zostanie ta sama]. -ale w obu przypadkach nie jest duże nasłonecznienie.
2 osoby będą oglądały.
Ulubiony program- TVN24 :)
Obecnie posiadam w pokoju CRT Philipsa - i jest to pierwszy kolorowy telewizor jaki posiadała nasza rodzina!! tylko RAZ był w naprawie (ponad 20lat ma) hehe.
Stać czy wisieć? - na początku napewno stać, jeśli pojawi się potrzeba - powiesimy.

widziałem w sklepach bodajże 7603 (chyba to samo co 7403 ale z ambilightem) i obraz bardzo mi się podobał- porównywałem do m.in. do plazmy . Ale wiadomo jak to w sklepach - różne ustawienia, różne jakości obrazu.

Dodatkowe pytanie- na FullHD jestem zdecydowany- ale do tych 100Hz jak widać muszę dopłacić około 1000pln- w jakich sytuacjach najbardziej widać te 100Hz? Kiedy "objawia" ono swoją moc? (szybki ruch poziomy???)
Pozdrawiam.

piteron

Active member
Bez reklam
ogólnie 100Hz upłynnia ruch na ekranie,widać to szczególnie przy szybko poruszających się obiektach,na kontrastowym tle (piłka nożna,tenis itp) w demie większości TV widać też ze 100Hz pomaga w przewijanych paskach informacyjnych(takich jak np na TVN24)obraz jest mniej zamazany
ale moim zdaniem jesli kupisz dobry TV bez 100Hz,i nie będziesz szukał za mocno dziury w całym ,to powinieneś zaoszczędzić te 1000 zł,dodatkowo TV bez 100Hz mają "wspomagacze" obrazu,których zasada działania ma się sprowadzać praktycznie do tego samego(płyność) lecz realizowana jest różnymi środkami
co do samego ambilighta,to ja na Twoim miejscu kupił bym własnie TV z tym bajerem,napisałes że będziesz oglądał głównie w nocy,a w takich warunkach zapalenie lampki i tak jest wzkazane,tu masz juz ja w zestawie,w sklepie nie ma co patrzeć jak działa ten system,ale w domu naprawdę jest on bardzo fajnym udogodnieniem,i poptrafi wywrzeć nieoczekiwane wrażenie podczas nocnych seansów

Holt_

New member
Bez reklam
piteron napisał:
-do sygnału SD(kablówka) z powodzeniem wystarczy Ci HD Ready 1366x768,moim zdaniem optymalne przy takim ogladaniu to własnie taka rozdzielczość plus 100Hz,ale niestety znaleśc taki TV to poszukiwania zaginionej Arki;)

Panasonic 37LX85P, JVC 37P80.

baleron466

New member
dziękuję za info.
ufff... a co polecicie w fullHD bez 100hz?
sharp 42x20e -wygląda nieźle, może coś z toshiby - cena do 3500-3600pln.

baleron466

New member
Dzięki za linki, lecz zdecydowałem się na 42" .

Wczoraj oglądałem Sharpa 42" X20E -w porównaniu obok Philips 42 7602 - sharp oprócz lepszych kolorów (nie tak nasycone,bardziej naturalne) nie spodobał mi się- obraz był mniej ostry. Były skoki narciarskie- czarne spodnie skoczków na sharpie "mieniły się" (efekt jakby słabej kompresji np. w divxie), na philipsie efekt też występował lecz w mniejszym natężeniu. Niestety czarne spodnie na philipsie były rude, a białe światła (sharp) na philipsie żółte - czy takie nasycenie kolorem czerwonym można skorygować ustawieniami?
Skoczek nieoogolony, zbliżenie na twarz - na Sharpie - na brodzie znowu jakby kompresja słabej jakości, na Philipsie - stabilnie,wyraźnie.

Drugie porównanie to było Sharp 52" X20E i Philips 52" 96xx - tutaj to już kompletny nokaut na korzyść philipsa (efekty te same co poprzednio ale w większym stopniu). [wiem, że te telewizory to nie taka sama klasa,ale różnica naprawdę kolosalna].

Najbardziej dziwna dla mnie była nieostrość Sharpów - źródło to samo (Eurosport HD!) , czyżby "wspomagacze" philipsa aż tak dobrze sobie radziły? czy może coś nie tak z Sharpami? (ustawienia?).

Nordell

New member
baleron466 napisał:
Najbardziej dziwna dla mnie była nieostrość Sharpów - źródło to samo (Eurosport HD!) , czyżby "wspomagacze" philipsa aż tak dobrze sobie radziły? czy może coś nie tak z Sharpami? (ustawienia?).

Z tego co wiem, jeśli Eurosport HD (albo inny kanał HD) był z dekodera cyfrowego po złączu HDMI to żadne 'wspomagacze' nie działają. Możliwe że sharp był podłączony do dekodera po Euro...

baleron466

New member
niestety w sklepie - ale szkopuł w tym, że w OBU przypadkach sharp miał te same "mankamenty" - zarówno przy 52" jak i 42" . no chyba , że ktoś w tym sklepie specjalnie podłącza sharpy przez euro a philipsy przez hdmi ;).

I jeszcze jedno - sprzedawca polecił mi LG LY 99 - ma 100Hz i fullHD i jest w cenie sharpa 42X20E. Stwierdził, że wg niego LG są niedoceniane, a jakością biją Samsungi na głowę (samsung jest w podobnych cenach).

baleron466

New member
No i wczoraj dokonałem zakupu - 42"7403D . pierwsze wrażenie (podpiąłem u siebie do kablówki)- średnie! Ale po podpięciu pod dekoder cyfrowy (ta sama kablówka) - różnica kolosalna, in plus oczywiście. 100Hz widać, pixel plus też, hd motion też - i wszystkie z tych opcji, moim zdaniem, warto aby telewizor miał na pokładzie. 100Hz najbardziej było widać przy meczu piłkarskim, kamera z góry na boisko i przesuwała się na bok - środkowa linia boiska na 100Hz wypadała zdecydowanie lepiej :)

Na pierwszy "rzut oka" jestem zadowolony z wyboru, szczególnie fajnie leje się po twarzach zawodników w Fight Night Round 3 (XBOX360)....aż mi się odcisk zrobił na kciuku :p haha

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za informacje i pomoc.

Do góry