Czy ekran może zasłaniać kolumny?

rszysz

New member
Witam, to mój pierwszy post. Mam de facto 2 pytania:
1. W nowym domu mam już rozprowadzone kable do 5.1 i na ścianie, przed którą będę montował ekran z sufitu, są nie tylko kable ale i ułożony świeżo kamień (tzn raczej kabli już nie przesunę). Czy wieszając głośniki L/P/C i opuszczając przed nie ekran zepsuję sobie odbiór audio?
2. Ostatecznie wymysliłem taki zestaw: HK AVR255, Pioneer BDP-LX71, KEF KHT 5005.2 i Infocus IN81. Salon ok 35m2 (prostokąt z krótszym bokiem na ekran), użytk. film/muza 70/30. Co sądzicie? Jakieś negatywne uwagi?
Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
niestety nie ma dla Ciebie dobrej wiadomości.
Będzie przeszkadzał i to bardzo. Zasłoni cały dźwięk.

rszysz

New member
tego sie obawiałem... stąd mnie tknęło by zapytać... Chyba trzeba będzie tłuc część kamienia :(
No ale dzieki za odpowiedz. A moze mnie ktos pocieszy kontrargumentem ;)))
no i pozostaje pytanie nr 2.

pejotpe

New member
Bez reklam
Nie ma kontrargumentów: nie wolno zasłaniać drogi między głośnikami wysokotonowymi/średniotonowymi a uchem.

Co do drugiego pytania: mam nadzieję, że sprawdziłeś, iż technologia DLP nie wywołuje u Ciebie gwałtownego odruchu wymiotnego (u mnie wywołuje, więc lepiej się upewnij)...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
co do kina to podaj klasę cenową ?
I czy nie masz miejsca na kolumny podłogowe ?
Czy czytałeś test projektora JVC ?
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=43225
DLA-HD750 przenosi projekcje Full HD do domu z branży najwyższych wyświetlaczy profesjonalnych.
027_P1230005.JPG

Deimos

Banned
Problemu nie ma!

Kolega Wiatrak ma całkowitą racje, wiele innych firm oferuje tego typu ekrany umożliwiające bezproblemowe umieszczanie głośników za nimi.
Jeżeli ktoś pisze inaczej to "gratuluje" mu "znajomości" tematu:p

pejotpe

New member
Bez reklam
Deimos napisał:
Kolega Wiatrak ma całkowitą racje, wiele innych firm oferuje tego typu ekrany umożliwiające bezproblemowe umieszczanie głośników za nimi.
Jeżeli ktoś pisze inaczej to "gratuluje" mu "znajomości" tematu:p
Problem w tym, że są ludzie, którzy nie tolerują nawet pończochowej grubości maskownicy na kolumnach, bo zniekształca dźwięk (to jest akurat fakt). KAŻDY obiekt postawiony na torze dźwięku zniekształca go - kwestia akceptacji zniekształceń. Praktycznie każdy producent kolumn zaleca, aby między kolumnami a słuchaczem była "czysta" przestrzeń.

P.S.
Tak są tacy ludzie, którzy USŁYSZĄ różnicę. Mam znajomą, która bezbłędnie potrafi rozróżnić mp3 (320kbps) od CD audio w jadącym (ok. 60km/h) samochodzie i jeszcze słownie opisać, gdzie słyszy różnice (taki słuch to już przekleństwo)... Hmm... A może zatrudnić ją do przetestowania kilku różnych kabli audio - to mogłoby mieć sens...

wiatrak

Active member
Bez reklam
Hmmm, bardzo cichy musi być ten samochód... ;)

Różnica w dźwięku będzie, ale istotna przy słuchaniu muzyki, a ekran opuszczamy raczej do filmów (wyjątek: koncerty)... :)

mario1969

New member
Pejotpe jest dokładnie jak napisałeś nawet najdelikatniejsza maskownica zmienia słyszalnie dźwięk. Jeśli ma być najbardziej zbliżona oryginałowi scena dźwiękowa to nie ma rady głośnik centralny musi być za ekranem (pewnie odpowiednia kosztującym).

mat74

Well-known member
Bez reklam
mialem podobny problem z ekranem potencjalnie zaslaniajacym kolumny - temat do przejscia tylko teoretycznie ! dobry ekran dzwiekowo transparenty to popierwsze duzy wydatek, a po drugie inna struktora powirzchni przez co nadaje sie tylko na duze sale ,gdzie widz siedzi w dosc duzej odleglosci od ekanu.tak wiec dalem sobie spokoj i zrobilem przemeblowanie.

wiatrak- jesli myslisz ,ze muzyka jest tylko na koncertach to proponuje wlacz sobie po raz kolejny np."gladiatora"...;)

wiatrak

Active member
Bez reklam
Hmmm...

Audiofilskie roztrząsanie włosa na 4 podczas oglądania filmu? Z grającymi w zestawie HK-255 i KEF KHT5005.2? Jakoś nie chwytam... ;)

mat74

Well-known member
Bez reklam
audiofilskie ?!- nie ,skadze ! poprostu warto doceniac i odbierac calosc dziela- a filmy za muzyke tez przeciez dostaja oscary...;)

wiatrak

Active member
Bez reklam
Nie potrafię podać w tej chwili konkretnych typów zestawów głośnikowych (to przez tego Niemca, jak mu tam było, no, Alzheimer?), ale ich producenci chwalą się możliwością "grania" z maskownicą na froncie. A nie były to takie se byle jakie kolumienki... ;)

Osobiście nie mam maskownic, ze względów akustycznych, ale i dlatego że lubię widok swoich głośników (szczególnie że są DIY :rolleyes: )

Co do struktury powierzchni ekranu - może u mnie byłby problem (82" z 2,5 metra), ale w pokoju 7x5 m wątpię...

pejotpe napisał:
...KAŻDY obiekt postawiony na torze dźwięku zniekształca go - kwestia akceptacji zniekształceń

Myślę że także wielkości tych zniekształceń... ;)

Ale jak mawiali starożytni, de gustibus. Po prostu autor wątku musi się nausznie i naocznie przekonać, czy taki ekran nu pasuje. I tu mogą zacząć się schody...

asoz

New member
Cóż, przed chwilą zdjąłem maskownice z KEF 3005SE i szczerze powiem, nie widzę różnicy. Dodam, że jak ktoś nie widział maskownic od 3005 to są one plastikowe w dziurki, więc przy ekranie do projekcji to powinna być istna tragedia. Nie jestem też głuchy na różnice dźwiękowe, gdyż czepiam się wielu rzeczy, np. kabli więc takie zabójstwo dźwięku jak plastikowe maskownice powinienem zauważyć.

Do 5005 są extra standy, w dodatku podobno poszerzające pasmo, ale będzie problem z centralnym. Chyba, że akurat jego ekran nie zasłoni.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
dyskusja jest abstrakcyjna....-zamiast w prosty sposob sprawdzic jak to sie ma.....
niech kazdy zainteresowany zasloni,czy tez przesloni (tzn.nie owija w kolo ;)) kolumne kocem.... a nastepnie weznie jeszcze poprawke ,ze ekran jest z bardziej "zwartego" materialu dodatkowo pokryta dwustronnie gladka z zalozenia farba....
wtedy mozna bedzie podyskutowac co przeszkadza w torze akustycznym i jakie ewentualne znieksztalcenia sa dopuszczalne !

wiec jak ?! sa chetni do "sluchania przez koc" ?!?!:D

mat74

Well-known member
Bez reklam
tak !- mysle ,ze ekran akustycznie transparetny - taki jaki bedzie akceptowalnym dla zainteresowanego zarowno ze wzgledow estetycznych, finansowym, w dodatku zwijany oczywiscie najlepiej elektrycznie ;) - bedzie przypominal w uzyciu przeslonienie kolumn kocem.
sa oczywiscie ekrany z certyfikatami thx ,sa takie ,ktore naprawde nie znieksztalcaja dzwieku, ale ja patrze bardziej...realnie i zrobilem przemeblowanie.....

rszysz

New member
wow... rozsypał sie worek argumentów :) Dziękuje, poszperam ceny takiego "przezroczystego" ekranu i chetnie go gdzies obejrze. Widze jednak, ze Gain to 1,2 a myslalem o Matt Grey z gainem 0,8...
DLP mi nie przeszkadza. Mam obecnie InFocusa X1 i jestem zadowolony, choc oczywiscie trzeba przejsc na HD.
Co do klasy cenowej kina to moge na wszystko wydac 20-25tys (BR, ampla, zestaw kolumn i ekran). Moja specyfikacja miesci sie w tej kwocie (w tym ekran Anvers z Matt Grey)

rszysz

New member
kiki - dzieki za link do testu JVC. Jednak za wczesnie dla mnie na tę półkę. Choć projektor imponujący. Miejsce na kolumny może i by się znalazło, ale ...żonie zepsuje koncepcje ściany ;) Dlatego szukam niedużych (i w miarę płaskich) ale dobrych głośników do powieszenia. Podobają mi sie B&W VM6, ale nigdzie nie można ich znależć do odsłuchu. Stąd pomysł na KEFy.

Do góry