Czy da się doświetlić ekran telewizora ?

Advisory

New member
Hej. Mam być może głupie pytanie. Mówi się, że aby zobaczyć prawdziwy efekt HDR, potrzeba dobrej jasności matrycy. A czy da się to zrobić jakoś z zewnątrz np. kinkietem czy musi być to bezpośrednie światło wychodzące z ekranu ?

AKI

Member
Hej. Mam być może głupie pytanie. Mówi się, że aby zobaczyć prawdziwy efekt HDR, potrzeba dobrej jasności matrycy. A czy da się to zrobić jakoś z zewnątrz np. kinkietem czy musi być to bezpośrednie światło wychodzące z ekranu ?

Ja zastosowałem stylowy świecznik rozstawiony po bokach TV a zeby było bezpiecznie zamiast normalnych świec to świece na baterie i ledy.

AKI

Member
W sklepie są puszczane specjalne dema na podkręconych ustawieniach, maż możliwość samemu załączyć ten pokaz, i obraz będzie żyleta bez zbędnych świeczników i lampek nocnych. Sorrry :)

Petru23

Banned
Dla zwiększenia odczucia kontrastu stosuje się delikatne oświetlenie tła za tv. Czyli za tv stawiamy lampkę np.
Philips stosuje ambilight również z tego powodu.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Advisory, teraz tak na poważnie. Nie da się niczym doświetlić matrycy. Aby zobaczyć dobry efekt HDR, matryca musi mieć odpowiednią jasność uzyskaną w trakcie produkcji.
Philips stosuje ambiligh, który tuszuje niedoskonałości, poprawia efekt kontrastu, ale nie poprawi samej jasności matrycy.

Advisory

New member
Rozumiem. Byłem ciekaw czy nie ma jakiś tricków :) Póki co nic nie majstrowałem przy nowym tv. Obraz w trybie dynamicznym podoba mi się najbardziej, wszystko jest bardziej rozjaśnione i żywe. Tryb filmu zaś dość zaciemnia obraz jakby na brązowo

Petru23

Banned
bo tryb film jest do filmów, jak sama nazwa wskazuje. Jak masz zbyt brązowo to biel ustaw na ciepły 1 lub normalny/neutralny. W tym trybie masz najlepsze odwzorowanie barw. Filmy ogląda się w ciemności (warunki kinowe), dlatego domyślnie jest ciemno.
Ogólnie samsung qled ma średnie oddanie kolorów poza demo z YT w 4k hdr w trybie obrazu dynamiczny.

Advisory

New member
No rozumiem, spróbuję dziś trochę zmienić tą barwę na ciepłą. Chociaż widocznie wole napawać się kolorystyką i stąd raczej wszystko i o każdej porze oglądam w trybie dynamicznym. Dema są piękne, za 10lat kupi się coś lepszego w tej samej cenie 😎

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie wiele osób na świecie ogląda w trybie dynamicznym !
Ale ważne , że jesteś extra zadowolony !

Do góry