Czy 40 LCD to zmierzch 37?

nowy66

New member
Plazma czy LCD 42cal???

Czy zmiany i przeskok z 32 na 40 w nowszych modelach Samsunga to tylko przypadek czy początek tendencji? Dorównania plazmom?
U Panasonica tylko 32. Myślą o 37 czy 40? Sony, LG też 40.
A Sharp 37.
To tylko moja ciekawość :)
A może z czasem przełoży się na wybór.
Według jakichś obliczeń przekłada się to na zwiększenie o 50-80cm odległości oglądania? Czy ma to sens? :)

TOmeKK

New member
Nie wiem ile jest w tym przeskoku badań rynkowych, a ile firma jest "production driven" - ekrany wycina sie z wielkiej tafli- i może tak jest ekonomicznie, żeby mieć 40 cali, bo jest mniej odpadów.

Często sie zdarza, że w firmie rządzi produkcja- finanse a nie marketing co w dzisiejszych czasach wydaje sie niemożliwe, ale mówię to z wł. doświadczenia.

Swoją drogą nasunałeś mi myśl, że tak jak jest walka o czas reakcji matrycy, kontrast, tak samo np. Sharp podając 37 pisze obok V.
( 37V ) ma to oznaczać, >visible< zdaje się, że tyle naprawdę ma przekątna, może inni maja część panelu schowaną w ramie, czyli 40 to nie jest naprawdą 40? Trzeba zmierzyć. :D

Pozdr.

janunio

New member
Bez reklam
HDTV - sposób na zarobek?

Samsung / SONY we wrześniu informował o nowej gigantycznej fabryce.
Docelowa produkcja ma w kwietniu 2006 osiągnąć niebotyczny poziom pół miliona ekranów rocznie. Wykorzystując efekt skali a także ograniczając ilość wersji do jedynie dwóch formatów SAMSUNG chce drastycznie obniżyć koszty produkcji. Matryce będą produkowane jedynie w wersjach 40” i 46”.

Wyjściowa "tafla" ma rozmiar 1870 x 2200mm. A z niej powstać może albo 6 x 46" albo 8 x 40".
To wyjaśnia dlaczego 40" staje sie modne.

http://www.samsung.com/PressCenter/PressRelease/PressRelease.asp?seq=20050802_0000181519

TOmeKK

New member
Czyli tafla rządzi a nie marketing, chyba, że swoją drogą badania wyszły pozytywnie na większe przekątne, bo ceny spadają.

Myślę, że ma też coś na rzeczy wielkość pixela. W większych ekranach jest większy pixel przy tej samej rozdzielczości. Chyba nowe samsungi to 1920x1080. Im większy pixel, tym bardziej czas reakcji spada - taka jest fizyka, największe ekrany mają lepsze czasy reakcji niż mniejsi bracia.

Te 40'' to może być kompromis kilku rzeczy.

Swoją drogą Sharp zapowiedział 37, 45, 57, 65 cali z nowej fabryki - trudno uwierzyć, że wycinanie wszystkich rozmiarów jest efektywne.
Mniejsze będzie zlecał na Taiwanie.

Pozdr.

Do góry