zeby dodac zdjecie do posta musze napisac co najmniej piec postow?
Pozdro
Witam od ponad roku czytam forum i wcześniej byłem zdecydowany na plazme , a teraz na LEDa doecelowo CLEDa ale to w najbiższym czasie będzie cena zaporowa jak oczywiście sony wprowadzi to do sklepu.
Do rzeczy . Moj wcześniejszy TV to 29 CRT a obecnie 40 cali samsung tylnoprojekcyjny. Rodzice mają samsunga 40 cali leda, teście pierwszego płaskiego philipsa 37 oglądam plazme samsunga 42cale kupioną okolo 4 lata temu i powiem ze w porównaniu z obecnym moim tv wszystkie wyżej wymienione są dużo ładniejsze - poprostu kosmos. U rodziców przeprowadzałem kilka testów na równomierne podświetlenie matrycy i na pełnej czarnej planszy widać latarki ale w normalnym oglądaniu TV efektu tego nie zauważyłem. Wnioskuję , że nie jestem kinomanem
a teraz co do ankiety:
1. Odległość od ekranu: jak na rysunku około 2.3m
2. Jak słońce świeci w pokoju: jak na rysunku od strony zachodniej (rolety kolor piaskowy)
3. Jak duży jest pokój: jak na rysunku ok 21m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: tylnoporjekcyjny samsung 40
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: bajki , TVN24 ,TVN Turbo , Liga Mistrzów ups żona SERIALE!!
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: w tygodniu wieczorem, w weekendy w dzień i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: obojętne raczej bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: taki aby nie męczył oczu - ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: chyba mi obojętne. Tak aby mi się jak najmniej okno odbijało. TV bedzie wisiał na ścianie bez możliwości obracania
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-47
12. Preferowana marka: marketingowo lubie sony za to ze maja PS3 ale to chyba nie jest argument Sharp tylko nie LG
13. Czego nie lubisz w telewizorach: skomplikowane menu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: pendrive, n, PS3 może i HDD
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 40% bajki 20% TVN24, 10% filmy z pena 20% seriale 10% TVN turbo
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: jak na rysunku pozycja leżąc kanapa , pozycja na wprost fotel
17. Czy ważne jest wifi: mam kabel w zasiegu , siec wifi jest również dostępna
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: z dekodare nki (youtube i radio)
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie , PC jest wygodniejszy
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: być może ( nie znam takich usług)
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: raczej tak
22. Ma mieć 3D: obojętne mi to
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem po co to
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: n HDMI, PS3 HDMI, jedno w zapasie na kino domowe
26. Jaki masz sygnał: n
27. Ile programów HD: tyle ile daje n.
28. Ma stać czy wisieć: Ma wisieć na nieruchomym stelażu
29. Rozdzielczość: FullHD
30. Dvb-t: nie wiem po co to
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Na jakości obrazu i doskonałej obsługi USB (filmy, zdjecia).
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-5
33. Sugerowana cena: jak najmniej spełniający moje wymagania
chciałbym aby 3500 starczyło ( tv bedzie brany na raty
)
Myślę że w moim przypadku plazma sie nie sprawdzi dlatego ze led jest bardziej uniwersalny a plazma typowo do filmów i raczej wieczorami no chyba ze sie myle co do plazmy to tylko pioneer KURO
heheh wiem wiem, juz nie ma
Skłaniałem sie do sony fajnie jest miec komplet jednego porducenta, ale niepokojące są opinie na temat serwisu.
Prosze o weryfikacje moich propozycji :
1. Philips 40PFL5507K
2. Toshiba 40TL933
3. Sharp LC-40LE830E Quattron 3D
4. Sony KDL-40HX750
Czy z odległości jaką podałem około 2.3 do 2.6 m mogę swobodnie pozwolić sobie na matryce o wielkości 46-47 cali? i czy w zwiazku ze wzrostem metrycy jakość tych tv spada ? bo w testach otwartych sa wersje 40-42 cale i czy wiekszy rozmiar tego samego modelu nie wypadłby dużo gorzej.
Oj sie troszek rozpisałem
Pozdro
Witam od ponad roku czytam forum i wcześniej byłem zdecydowany na plazme , a teraz na LEDa doecelowo CLEDa ale to w najbiższym czasie będzie cena zaporowa jak oczywiście sony wprowadzi to do sklepu.
Do rzeczy . Moj wcześniejszy TV to 29 CRT a obecnie 40 cali samsung tylnoprojekcyjny. Rodzice mają samsunga 40 cali leda, teście pierwszego płaskiego philipsa 37 oglądam plazme samsunga 42cale kupioną okolo 4 lata temu i powiem ze w porównaniu z obecnym moim tv wszystkie wyżej wymienione są dużo ładniejsze - poprostu kosmos. U rodziców przeprowadzałem kilka testów na równomierne podświetlenie matrycy i na pełnej czarnej planszy widać latarki ale w normalnym oglądaniu TV efektu tego nie zauważyłem. Wnioskuję , że nie jestem kinomanem

1. Odległość od ekranu: jak na rysunku około 2.3m
2. Jak słońce świeci w pokoju: jak na rysunku od strony zachodniej (rolety kolor piaskowy)
3. Jak duży jest pokój: jak na rysunku ok 21m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: tylnoporjekcyjny samsung 40
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: bajki , TVN24 ,TVN Turbo , Liga Mistrzów ups żona SERIALE!!
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: w tygodniu wieczorem, w weekendy w dzień i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: obojętne raczej bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: taki aby nie męczył oczu - ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: chyba mi obojętne. Tak aby mi się jak najmniej okno odbijało. TV bedzie wisiał na ścianie bez możliwości obracania
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-47
12. Preferowana marka: marketingowo lubie sony za to ze maja PS3 ale to chyba nie jest argument Sharp tylko nie LG
13. Czego nie lubisz w telewizorach: skomplikowane menu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: pendrive, n, PS3 może i HDD
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 40% bajki 20% TVN24, 10% filmy z pena 20% seriale 10% TVN turbo
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: jak na rysunku pozycja leżąc kanapa , pozycja na wprost fotel
17. Czy ważne jest wifi: mam kabel w zasiegu , siec wifi jest również dostępna
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: z dekodare nki (youtube i radio)
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie , PC jest wygodniejszy
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: być może ( nie znam takich usług)
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: raczej tak
22. Ma mieć 3D: obojętne mi to
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem po co to
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: n HDMI, PS3 HDMI, jedno w zapasie na kino domowe
26. Jaki masz sygnał: n
27. Ile programów HD: tyle ile daje n.
28. Ma stać czy wisieć: Ma wisieć na nieruchomym stelażu
29. Rozdzielczość: FullHD
30. Dvb-t: nie wiem po co to
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Na jakości obrazu i doskonałej obsługi USB (filmy, zdjecia).
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-5
33. Sugerowana cena: jak najmniej spełniający moje wymagania
Myślę że w moim przypadku plazma sie nie sprawdzi dlatego ze led jest bardziej uniwersalny a plazma typowo do filmów i raczej wieczorami no chyba ze sie myle co do plazmy to tylko pioneer KURO

Skłaniałem sie do sony fajnie jest miec komplet jednego porducenta, ale niepokojące są opinie na temat serwisu.
Prosze o weryfikacje moich propozycji :
1. Philips 40PFL5507K
2. Toshiba 40TL933
3. Sharp LC-40LE830E Quattron 3D
4. Sony KDL-40HX750
Czy z odległości jaką podałem około 2.3 do 2.6 m mogę swobodnie pozwolić sobie na matryce o wielkości 46-47 cali? i czy w zwiazku ze wzrostem metrycy jakość tych tv spada ? bo w testach otwartych sa wersje 40-42 cale i czy wiekszy rozmiar tego samego modelu nie wypadłby dużo gorzej.
Oj sie troszek rozpisałem
Ostatnio edytowane przez moderatora: