czesc

Arton

New member
zeby dodac zdjecie do posta musze napisac co najmniej piec postow?
Pozdro :)

Witam od ponad roku czytam forum i wcześniej byłem zdecydowany na plazme , a teraz na LEDa doecelowo CLEDa ale to w najbiższym czasie będzie cena zaporowa jak oczywiście sony wprowadzi to do sklepu.
Do rzeczy . Moj wcześniejszy TV to 29 CRT a obecnie 40 cali samsung tylnoprojekcyjny. Rodzice mają samsunga 40 cali leda, teście pierwszego płaskiego philipsa 37 oglądam plazme samsunga 42cale kupioną okolo 4 lata temu i powiem ze w porównaniu z obecnym moim tv wszystkie wyżej wymienione są dużo ładniejsze - poprostu kosmos. U rodziców przeprowadzałem kilka testów na równomierne podświetlenie matrycy i na pełnej czarnej planszy widać latarki ale w normalnym oglądaniu TV efektu tego nie zauważyłem. Wnioskuję , że nie jestem kinomanem :) a teraz co do ankiety:

1. Odległość od ekranu: jak na rysunku około 2.3m
2. Jak słońce świeci w pokoju: jak na rysunku od strony zachodniej (rolety kolor piaskowy)
3. Jak duży jest pokój: jak na rysunku ok 21m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: tylnoporjekcyjny samsung 40
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: bajki , TVN24 ,TVN Turbo , Liga Mistrzów ups żona SERIALE!! :)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: w tygodniu wieczorem, w weekendy w dzień i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: obojętne raczej bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: taki aby nie męczył oczu - ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: chyba mi obojętne. Tak aby mi się jak najmniej okno odbijało. TV bedzie wisiał na ścianie bez możliwości obracania
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-47
12. Preferowana marka: marketingowo lubie sony za to ze maja PS3 ale to chyba nie jest argument Sharp tylko nie LG
13. Czego nie lubisz w telewizorach: skomplikowane menu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: pendrive, n, PS3 może i HDD
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 40% bajki 20% TVN24, 10% filmy z pena 20% seriale 10% TVN turbo
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: jak na rysunku pozycja leżąc kanapa , pozycja na wprost fotel :)
17. Czy ważne jest wifi: mam kabel w zasiegu , siec wifi jest również dostępna :)
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: z dekodare nki (youtube i radio)
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie , PC jest wygodniejszy
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: być może ( nie znam takich usług)
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: raczej tak
22. Ma mieć 3D: obojętne mi to
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem po co to :p
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: n HDMI, PS3 HDMI, jedno w zapasie na kino domowe
26. Jaki masz sygnał: n
27. Ile programów HD: tyle ile daje n.
28. Ma stać czy wisieć: Ma wisieć na nieruchomym stelażu
29. Rozdzielczość: FullHD
30. Dvb-t: nie wiem po co to :p
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Na jakości obrazu i doskonałej obsługi USB (filmy, zdjecia).
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-5
33. Sugerowana cena: jak najmniej spełniający moje wymagania :) chciałbym aby 3500 starczyło ( tv bedzie brany na raty :) )

Myślę że w moim przypadku plazma sie nie sprawdzi dlatego ze led jest bardziej uniwersalny a plazma typowo do filmów i raczej wieczorami no chyba ze sie myle co do plazmy to tylko pioneer KURO :grin: heheh wiem wiem, juz nie ma :wink:
Skłaniałem sie do sony fajnie jest miec komplet jednego porducenta, ale niepokojące są opinie na temat serwisu.
Prosze o weryfikacje moich propozycji :

1. Philips 40PFL5507K
2. Toshiba 40TL933
3. Sharp LC-40LE830E Quattron 3D
4. Sony KDL-40HX750

Czy z odległości jaką podałem około 2.3 do 2.6 m mogę swobodnie pozwolić sobie na matryce o wielkości 46-47 cali? i czy w zwiazku ze wzrostem metrycy jakość tych tv spada ? bo w testach otwartych sa wersje 40-42 cale i czy wiekszy rozmiar tego samego modelu nie wypadłby dużo gorzej.
Oj sie troszek rozpisałem :p

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do takich potrzeb brałbym Sharpa z matrycą matową aktywną ale 46le830.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Coś matowego lub chociaż pół by się tu przydało, ale akurat na Sharpa zdecydowanie budżetu brakuje :/

Co do odległości - 2.5metra myślę że będzie odpowiednie dla 46". Uwierz że niektórzy rozważają wtedy 60", co jak dla mnie jest już przerostem formy nad treścią.

Z modeli pasujących do Twoich wymagań :

46" Toshiba TL838
40" Philips 5507 (46" z tego co pamiętam ma błyszczącą)
40" Sharp LE830 (na 46" nie starczy, chyba że zwiększysz budżet)

Arton

New member
zakup i tak bedzie na raty wiec 30zl wiecej do raty nie byloby dramatem i sharp 46 Sharp LE830 bylby w zasiegu ok 4300zl ale w tej cenie jest juz Sony KDL-46HX750 + 3 x okulary lub Philips 47PFL6007K ktory otrzymal wyzsze oceny w tescie u kikiego niz sharp

Karpaj

New member
Bez reklam
Kiki wie co poleca - w końcu sam kupił tego sharpa :p

Testu Philipsa jeszcze nie widziałem, ale ja nie jestem nim ani trochę zachwycone - jak na kategorię cenową jest tylko średnio. Chyba że profesjonalne testy kikiego coś wyjaśniły. I masz tam 3d pasywne.

Natomiast jeśli masz jednak rozważać półkę w okolicach 4.5tyś, to można było zaproponować Ci inne modele (no może oprócz Sharpa).

Do góry