Czas reakcji

gregorsky

New member
Jaka jest różnica w dynamice obrazu jeżeli czas reakcji matrycy LCD wynosi
8ms bądź 4ms. Skoro 1ms to 0,001 sekundy (chyba że sie mylę) a klatek na
sekundę jest np. 24, to czy to będzie 8ms bądź 4ms nie powinno mieć to ża-
dnego znaczenia.

ANDREW

New member
gregorsky napisał:
Jaka jest różnica w dynamice obrazu jeżeli czas reakcji matrycy LCD wynosi
8ms bądź 4ms. Skoro 1ms to 0,001 sekundy (chyba że sie mylę) a klatek na
sekundę jest np. 24, to czy to będzie 8ms bądź 4ms nie powinno mieć to ża-
dnego znaczenia.

Mysle, ze i dla matryc 14ms czy 16 ms nie ma to zadnego znaczenia. Panas 32lx500 ma 14ms a gra lepiej niz nie jeden lcd z niby 8 czy 6 ms.

Zonk

New member
jeszcze żeby u każdego producenta 8ms znaczyło 8ms .. akurat pomiar czasu reakcji jest najmniej unormowany z wszystkich parametrów LCD ( możesz sobie pogooglać na ten temat )
w praktyce najlepiej po prostu takie telewizory obejrzeć podczas jakiś dynamicznych scen .. ale różnic jakiś sporych nie powinno być ( teoretycznie )

szarp

New member
to 4ms to jest pewnie najszybszy czas zmiany przy pewnych warunkach i przy ograniczonym kontraście i jasności. Szkoda, że nikt nie zmusza producentów to chwalenia się czasem najgorszym. Bywa że dochodzi on nawet do 30ms a może i więcej.

hobb3

New member
Przekręty z czasami reakcji są podobne do przekrętów z przekątną telewizorów kineskopowych. Kupujesz XX-cali, a potem okazuje się, że część z tych cali jest ukryta za plastykową obudową.

W przypadku czasu reakcji wyczytałem, że część producentów podaje czas w przypadku najłatwiejszych przejść kolorystycznych. Gdyby każdy mierzył czas przejścia od białego do czarnego, to wyniki byłyby różne, a tak robi się nas w ciula. Ja na szczęście się tym zupełnie nie przejmuję, bo te coraz niższe ms to tylko specyfikacja. Nawet na to nie patrzę. Najlepiej polegać na własnych oczach lub pomocnym wzroku innych forumowiczów.

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
U nas na forum też już było o tym kilka razy, brak norm powoduje samowolkę wśród producentów, tak samo jak to ma miejsce podczas podawania kontrastu czy jasności odbiornika, wg mnie: Nie bierzemy liczb pod uwagę! Chyba, że jest to przekątna :)

gregorsky

New member
Zdaję sobie sprawę, że odbiór programów jest tak dobry jak najsłabsze
ogniwo na jego drodze. Zadałem to pytanie ponieważ oglądając sygnał
przez kabel HDMI z DVD HD860 na LCD Samsung R71 32" trudno mi było
się dopatrzeć jakichkolwiek problemów w dynamice obrazu. Natomiast
z sygnałem TV sat. SD (nie HD) przez component bywało różnie
- przeważnie źle. Wniosek nasuwa się podobny jak powyżej - jeżeli po
stronie źródła (nadawcy) jest już dno, to nie ma się co doszukiwać
głębszego dna.

Do góry