Czarne pasy przy dvd - 37pv7p

rn55

New member
Witam,
Od wczoraj jestem szczesliwym (na razie ;)) posiadaczem tv 37pv7p.
Ogolnie obraz tv dobrze (UPC), z dvd bardzo dobrze (chwilowo zwykly kabel cinch-euro - i tak jest ok!).
Zastanawiam sie dlaczego przy obrazie z dvd mam wąskie, czarne pasy na dole i gorze ekranu. Odtwarzacz dvd ustawilem na format 16:9, to samo tv.
Czy ma to zwiazek ze sposobem przesylu sygnalu - jak wspomnialem zwykle wejscie AV euro, z dvd cinch?

rn55

New member
Dzieki za odpowiedź, tym sie wcześniej nie zainteresowałem.
Ale z tego co widze, wiekszośc filmow obsluguje 16:9, czy jesli na filmie mamy:

Format video: 2,35:1, 16:9
lubFormat video: 16:9
to znaczy ze tych pasow nie bedzie, czy jest dostosowany do ekranów 16:9 właśnie poprzez doklejenie pasów?

zbynio81

Member
Kiedys pisałem na ten temat POSTA :) nie ma co, pasy sa i beda na wiekszosci filmach DVD. jezeli nie ma pasow to dobrze i jest to zalezne od filmu. jezeli masz pasy sila rzeczy i nie chcesz ich widziec nacisnij ZOOM1 ja tak zawsze robie i wowczas ciesze sie ogladaniem bez PASKÓW:eek:k: ZOOM 1 poszerza obraz tylko w pionie-czyli likwiduje przy okacji PASKI

rn55

New member
ZOOM1 u mnie niestety widocznie pogarsza jakosc obrazu :( , przynajmniej na razie, na zwyklym kablu .
Mysle o nowym dvd, obecny ma juz pare lat i nie za wiele wyjsc, czy wyjscie component lub hdmi z upscalingiem polepszy jakosc na tyle ze zoom bedzie ok?

Do góry