sorki, ze post pod postem, ale dwa niusy w sprawie tej tv (sprzedawca przełozył wizytę na dzisiaj, więc mam jeszcze troszkę czasu na podjęcie decyzji)
zadzwoniłem dziś do obsługi technicznej. odebrała miła pani, która po każdym moim pytaniu mówiła "proszę chwilę poczekać" i po chwili, dłuższej lub krótszej, udzielała odpowiedzi... rozmowa trwała ponad 7 minut a dowiedziałem się, że dekoder do cyfrowej HD będzie, tak jak pisał brystol, HUMAX (pytałem o model, ale ponoć jest kilka dostępnych) a do telewizji cyfrowej nie-HD jakiś TV Master C1 (nie znalazłem go na googlach). na pytanie, czy będzie różnica w wyświetlaniu kanałów nie-HD na obu dekoderach, usłyszałem, że na dekoderze HD będą miały dwukrotnie wyższą rozdzielczość...
czy ja dobrze rozumiem, że to może być coś co się zwie upscaler? pchać się w to, czy nie warto? czy będzie dużo lepszy obraz, czy może wstrzymac się ze dwa lata aż oferta HD będzie pełna?
EDIT: udało mi się dodzwonić do jakiegoś poinformowajniejszego pana w dziale obsługi

i dzięki temu wiem, że nie ma sensu brać tego tańszego dekodera, bo może się okazać, że połączenie z TV moze być za pośrednictwem zwykłego łącza antenowego lub cinch... a dekoder jest robiony na potrzeby TV SPRAY i nic o nim nie wiadomo...
natomiast okazało się, że też ma filipka 9551 i bez wahania do tego TV wybrałby pakiet HD.
więc chyba odpowiedź już jest...