Wydaje mi się, że jakość sygnału jest ważniejsza od siły. Przynajmniej u mnie (mam Cyfrę+ i n-ke w module nCamHD) się to zdecydowanie uwidacznia. Śmiga to w Diggyboxie HDC+ plus w zapasie mam starego Sagemcoma DSI87.
Jakości 100 proc. w moich warunkach zabudowy nigdy nie uzyskałem,ani na jednym, ani na drugim dekoderze, ale przy jakości 85 proc. na dekoderze nie mam pikselozy, rwania czy zakłóceń przy deszczu i chmurach .Jak jest mocna burza to już bywa różnie.
Dużo zależy od jakości kabli, ich długości, konwertera. Sprawdzony zestaw satelitarny w Polskich warunkach to czasza min. 80-110 cm, kable Triset113PE lub odpowiedniki, konwerter Inverto Black Ultra ( b.dobre parametry wzmocnienia) . To wszystko gwarantuje przy prawidłowym ustawieniu czaszy b.dobry obraz.
Ja widzę przykładowo cholerną różnicę w jakości kanałów HD nadawanych przez Cyfrę+ w stosunku do n-ki. N-ka jest pod tym względem dużo lepsza od Cyfry. A przeciez obie platformy nadają z tego samego satelity. Na kanałach nPremium obraz jest prawie jak z płyty BD. Przynajmniej u mnie na tv 60 cali tak to odbieram z rodzinką i kumplami.
witam,
nie zgodzę się z poprzednim postem.
wskazania w tv nie są miarodajne jeśli chodzi o sile czy jakość sygnału.
niezbędne jest podpięcie dobrego miernika .
wyposażonego w pomiar siły, jakości oraz BER .
wspomniany ultra black nie gwarantuje dobrego sygnału bo ma bardzo duży pobór prądu i taki np.PACE PVR się nie wyrabia!!!
co do czaszy też podobnie, rozmiar nie gwarantuje odpowiedniej siły sygnału tylko jej zysk!!
warto tutaj zdać się na dobrego fachowca z branży tvsat , który doradzi co kupić , przywiezie ,
dokona niezbędnych regulacji.
co do różnic miedzy N a C+ to być może jakość jest lepsza na kanałach npremium tylko jak to porównać jak w c+ ich nie ma??
może za kilka m-cy będą mam nadzieje...
służę pomocą w Bydgoszczy
pozdrawiam