coś wydajniejszego dla internetu, WRT-54GL już nie daje rady

PR0ximo

New member
Witam,

Nie potrafiłem znaleźć odpowiedniego działu dlatego tutaj piszę, proszę o ewentualnie przeniesienie topicu w inny sektor forum ;) Całe lata służył mi dobrze mój Linksys WRT-54GL, jednak dopóki pakiety internetowe nie były zbyt wysokie. Ostatnio mam duży problem z jakością sygnału, dochodzi ale na komputerze stacjonarnym mam 44mbity na speedteście a na laptopie po wifi tylko 4-7mbitów.... Mieszkam w bloku i modem z Vectry podłączony do routera znajduje się w jednym pokoju (tam mam komputer stacjonarny) z kolei do laptopa mam jakies 6-8metrów przez przedpokój oraz równoległą z nim łazienkę, później już jest docelowy pokój w którym znajduje się laptop.

Wiem że mój Linksys to już trochę przestarzała technologia dlatego szukam tutaj rady który router sprosta memu wyzwaniu i nie będzie tracił przez parę ścian aż takich dużych pakietów. Dodatkowo zaznaczam iż obok laptopa mam jeszcze TP-LINK TL-WR702N bezpośrednio podpięty pod amplituner jako bridge dla linksysa, jednak on też nie wyłapuje od niego dużych pakietów (jednak dla potrzeb amplutunera w zupełności wystarcza). Wychodzi na to samo czy jestem podpięty pod TP-LINKa czy Linksysa.

Pozdrawiam

v1ck

New member
Wbrew pozorom, ściany bardzo skutecznie tłumią sygnał więc zależy ile ich masz na swojej drodze.
Druga sprawa na jakim kanale obecnie pracuje Twoja sieć wifi?
No i weź również pod uwagę to, że jeżeli masz wifi ustawione na 2.4ghz to możesz zbierać dużo zakłóceń ze wszystkich urządzeń dookoła - nawet jak sąsiad mikrofale włączy :)

Jeżeli jest to faktycznie 6-8m spróbuj ustawić na 5ghz i zmienić kanał na mniej używany ( pewnie masz na 6 jak wszyscy )

Z moich doświadczeń to nawet przy idealnych warunkach to i tak realna przepustowość jest połowę gorsza od tych deklarowanych 54mb/s przy trybie bg..

Pozdrawiam.

PR0ximo

New member
Mój router nadaje tylko chyba w 2,4GHz o ile pamiętam. W końcu już parę dobrych latek ma ;) Zmiana kanałów nic nie daję, już to próbowałem. Myślę że chyba najodpowidniejszy czas zmienić router na nowszy :p Bo trudno żeby przez 4 ściany tracił praktycznie 80% transferu... :(

hans2

Banned
jak masz duzo ruchu w okolicy na 2.4 to przesiadka na 5 czyli dodatkowe koszty kart.
ja u siebie przez jedna sciane (nośną, w bloku) mam coś koło 100Mbit/s na 2.4Ghz w trybie N150.
używam starego jak na dzisiejsze standardy Netgear WNR3500L v1

Do góry