Component, a HDTV w TV "nie-HDReady"

greyt

New member
Witam
Tytuł skomplikowany - sprawa prosta.
Mam tv Thomson 32WB843, który jest telewizorem CRT z wejściem Component. DVD to set LG LH-760IA z takowym wyjściem.

Na razie jest to podłączone przez przejściówki i tanie kable. Pytanie brzmi: Czy podłączając sprzęt componentem, DVD wyśle sygnał HDTV (720, 1080), a TV go będzie w stanie wyświetlić (oczywiście zmiejszając rozdzielczość)? Teraz zapuszczając film w formacie AVI w rozdzielczości HDTV odtwarzacz chwilę pokręci i nic się nie dzieje, natomiast w instrukcji DVD wyczytałem, że po komponencie obsługuje rozdzielczości HDTV.

arsenal

Moderator
VIP
Oj chyba coś pomyliłeś. Telewizor ze złączem component przyjmie i wyświetli sygnał HD. W jakiej rozdzielczości go pokaże to inna kwestia. Ten zestaw LG nie wygląda mi na taki który może wysłać sygnał HD. Co najwyżej 576p.

greyt

New member
Jasne, że mogłem cos pomylić, dlatego pytam :).

Na część pytania mi odpowiedziałeś, zatem pozostake kwestia DVD. Oto cytat z instrukcji:
"Przez naciśnięcie przycisku RESOLUTION można zmieniać rozdzielczość dla wyjścia COMPONENT VIDEO OUT". Dalej jest tabelka, gdzie dla PAL i Componentu mamy: 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 1440x576i.

Tu specyfikacja ze strony LG: http://pl.lge.com/prodmodeldetail.d...=02&modelCodeDisplay=LH-T760IA&model=NOTHING# (na dole)

No i na pudle wieelki napis HD-UP SCALING :)

Teraz pytanie w jakim formacie ma być video? - bo ja sie obawiam, że moje nie poszło bo jest na Divixie 6.0.

Całe zamieszanie jest po to, że kabel component mam zamiar kupić. Jednakże chciałbym wiedzieć, czy mam po co, no i czy iść w koszty.

arsenal

Moderator
VIP
Nie zauważyłem, ze LG ma HDMI. Ten upscaling odnosi się wyłącznie do złącza HDMI i działa tylko z filmami DVD. Divx odpada. Tak więc po HDMI możesz mieć filmy DVD "podniesione" do 720p lub 1080i a po componencie max. 576p. Ale i tak warto połączyć DVD z telewizorem componentem. Jakość będzie lepsza niż po EUROScart

adamo_

New member
Bez reklam
arsenal napisał:
Nie zauważyłem, ze LG ma HDMI. Ten upscaling odnosi się wyłącznie do złącza HDMI i działa tylko z filmami DVD. Divx odpada. Tak więc po HDMI możesz mieć filmy DVD "podniesione" do 720p lub 1080i a po componencie max. 576p. Ale i tak warto połączyć DVD z telewizorem componentem. Jakość będzie lepsza niż po EUROScart

Możesz mi wytlumaczyć o co chodzi z i i P ?
Mam DVD podączone przez Component do Philipsa 551/12, w DVD ustawiam na y/PB/PR to mi pokazuje na ekarnie 576i i obraz jest stabilny

Jeśli wybiore w DVD Y/CB/CR to się przełącza na 576p i troszke mruga, ale jakby ostrzej.

Jak mam ustawić aby było najlepiej ?

arsenal

Moderator
VIP
i- interlaced czyli z przeplotem, czyli raz linie parzyste raz nieparzyste
p- progressive czyli progresywne, czyli wszystko na raz:)
Być może masz załączone wszystkie poprawiacze obrazu i jeśli jest to kineskopowiec( zgaduję, że to 9551) możliwe, że Pixel plus się gryzie z progressive. Ale sam pokombinuj bo ja nie miałem przyjemności obcowania z tym tv.

adamo_

New member
Bez reklam
arsenal napisał:
i- interlaced czyli z przeplotem, czyli raz linie parzyste raz nieparzyste
p- progressive czyli progresywne, czyli wszystko na raz:)
Być może masz załączone wszystkie poprawiacze obrazu i jeśli jest to kineskopowiec( zgaduję, że to 9551) możliwe, że Pixel plus się gryzie z progressive. Ale sam pokombinuj bo ja nie miałem przyjemności obcowania z tym tv.

Tak tylko pytam, obraz DVD component jest żyleta w Philips 9551, zastanawiały mnie te proporcje. Aha podobno opcje cyfrowe nie działają po componecie wyczytalem, i chyba tak jest bo w MENU TV ich nie ma gdy pracuje DVD

Do góry