Coaxial

babylock

New member
Witam Wszystkich!

Czy zamiast oryginalnego (porządnego) kabla COAXIAL mogę zastępczo wykorzystać pojedynczy cinch. Czy bardzo stracę na jakości a może nie prześle mi dzwięku w 5.1. A może lepiej kupić optyka.

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

loky
Idąc dalej twoim tokiem myślenia cinch to to samo co optyk , optyk to to samo co hdmi1.4 i praktycznie to samo co HD B T, bo to tylko kabel. Zlituj się człowieku jak czegoś nie kumam to nie udaję znawcy, pytanie było wyraźne "czy stracę na jakości"
Pytanie bezsensowne a odpowiedź pobiła go na głowę:oops:
Pozdrawiam:cry:
PS
coaxial i optyk to to samo jeśli chodzi o jakość przekazu

Ostatnia edycja:

JaBrzoza

New member
Cinch czy coaxial to jest to samo.

Loky "Cinch" jest to tylko nazwa potoczna wtyku/gniazda podłączeniowego (oficjalnie RCA)

A powracając do tematu...
Kabel COAXIAL jest kablem koncentrycznym (ekranowanym) dla zniwelowania zakłucen przesyłanego sygnału cyfrowego, wiec zwykły cinch od zestawu analogowego audio/video raczej nadawał się nie będzie.
Jak pisał Cyborg65 wyjscia COAXIAL i OPTYK to są takie same - oby dwa opierają sie na przesyle cyfrowym, ale... OPTYK ma jednak przewage - jest niepodatny na zakłócenia elektromagnetyczne, wiec teoretycznie rzecz ujmując...

Kup przewód optyczny :)

Cyborg65

New member
Witam

JaBrzoza
I to prawda jeśli zabraknie wejść optycznych stosujemy COAXIAL do połączenia najbliższego urządzenia stosując możliwie najkrótszy kabel . Oczywiście unikamy najtańszych produktów bo wtedy może faktycznie nie być różnicy w jakości przesyłu między cinch i coaxial :D
Pozdrawiam

loky

New member
loky
Idąc dalej twoim tokiem myślenia cinch to to samo co optyk , optyk to to samo co hdmi1.4 i praktycznie to samo co HD B T, bo to tylko kabel. Zlituj się człowieku jak czegoś nie kumam to nie udaję znawcy, pytanie było wyraźne "czy stracę na jakości"
Pytanie bezsensowne a odpowiedź pobiła go na głowę:oops:
Pozdrawiam:cry:
PS
coaxial i optyk to to samo jeśli chodzi o jakość przekazu
Opanuj się człowieku.
W praktyce jest tak, że większość zwykłych kabli coaxial nie różni się niczym od pojedynczego cincha. Babylock pytał "Czy zamiast oryginalnego (porządnego) kabla COAXIAL mogę zastępczo wykorzystać pojedynczy cinch.", ja odpowiadam że jak ma przyzwoite cinche to może bez problemu.
Myśl zanim rozpuścisz "twarz"!

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie.
Pewno że nie straci na kiblowym sprzęcie , w tym wypadku mp3 128kb/s brzmi tak samo jak CD audio i tu gdyby guma od starych majtek przewodziłaby prąd zastosowana jako kable nic by nie wniosła i nic nie popsuła.W bardzo mizernym przeciętniaku różnice będą zauważalne natomiast w lepszym sprzęcie to zwykła profanacja która mi się w głowie nie mieści . Zobacz wydajesz np 1k pln na kable do głośników i zażydzisz parę groszy na coaxiala czy optyka ?
Gdyby było to to samo to wszyscy jechali by na cinch a tak nie jest więc zaniża jakość. Idąc dalej zaniżanie niskiej klasy sprzętu jeszcze bardziej badziewnymi kablami to rekord ale głupoty :fool:.
Trzeba niestety zachować jakąś w miarę sensowną równowagę ale parę groszy za optyka warto zapłacić.
Pozdrawiam:grin:
PS
Trudno odpowiadać w czasie edycji odpowiedzi
Zastępczo na chwilę tak

Ostatnia edycja:

loky

New member
Edytowałem posta o 16:08 a twój jest z 16:43 więc o co chodzi?
Coaxialem idzie cyfrowy sygnał, porównywanie coaxiala do kabli głośnikowych (bez względu na to, co myślę o ludziach wydających 1000zł na kabel) jest błędem. Na takim kablu mogą wystąpić zakłócenia, może w ogóle nie działać, ale nie będzie obcinał góry czy dołu pasma bo "coś się nie przedostanie". Przypominam też słowo "zastępczo" w pytaniu babylocka, ono jest kluczowe.

babylock, połącz tym co masz i nie przejmuj się. Jak będziesz przejeżdżał koło jakiegoś sklepu, kup optyka za 30-40zł i podmień.

Cyborg65

New member
Witam

Chodzi o sformułowanie ostatnio edytowany.
Wiesz jakaś kropka czy przecinek mniejsza o większość nie zmieniałem w sposób zasadniczy wypowiedzi co widać bo wygląda na trochę wyrwaną z kontekstu.
Pozdrawiam :lol:
PS
Myślałem że 1k pln na kable to wystarczy a tu taka zjebka że fajansem się podpieram przemyślę to i ew wymienię na coś bardziej sensownego.
a najlepiej nie pisz co o nich myślisz bo podzielisz los wielu.

Ostatnia edycja:

babylock

New member
Sorry za to pytanie nie spodziewałem się takiej "ożywionej" dyskusji. Chodziło mi tylko o potwierdzenie czy takim cinchem da się w miarę odsłuchać czy sprzęt działa. Po prostu koleżanka dostała w prezencie amplituner i nie było przy nim żadnych kabli. Jedyne co miała to cinche, sprzęt jest nie pierwszej młodości i sprawdzić go jakoś trzeba było.

pkomp

New member
powinien zadziałać - owszem mogą pojawić się trzaski będące wynikiem gubienia danych czy rozsynchronizowania zegara

loky różnica podstawowa to budowa przewodu - coaxial TO KABEL KONCENTRYCZNY...zwykły cinch jakiego tu przytaczasz NIE JEST KABLEM KONCENTRYCZNYM i nigdy nim nie był i nie będzie bo nie ma po co

Druga kwestia to 75 Ohm wymagane dla spełniania standardu antenowego jak i SPDIF w formacie coaxial - Dla SPDIF AES/EBU to 110 Ohm na przykład mimo że tez potrafi zadziałać na zwykłym kablu....

Cyborg ty sobie daruj te brednie o długościach czy jakościach - patrz wyżej co napisałem na temat ewentualnych problemów
wydawanie na byle jaki kabel (Łącznie z HDMI) więcej jak 15 pln za metr to już bezsens...a dodając zero tylko idioci ładują tyle

Cyborg65

New member
Witam

Cyt:
Cyborg ty sobie daruj te brednie o długościach czy jakościach - patrz wyżej co napisałem na temat ewentualnych problemów
wydawanie na byle jaki kabel (Łącznie z HDMI) więcej jak 15 pln za metr to już bezsens...a dodając zero tylko idioci ładują tyle

Na tym forum to możesz tak śmiało napisać wyjedź z takim tekstem na czymś poważniejszym np Audioforum i twoja reputacja osiągnie maxa
Pozdrawiam:D

pkomp

New member
bhahhaahah - ja się zadaje ze zdrowymi ludźmi....nikt mi nie wciśnie optyka z pozłacanymi końcówkami bo dźwięk lepiej brzmi

oni lubią powoływać się na jitter tylko że nawet strasznie duży jitter jeśli powoduje jakieś przekłamania to w paśmie powyżej 30kHz......a normalnie jego wpływ jest kompletnie niesłyszalny

zauważ że na takich formach lubią się wymądrzać ale jak poprosisz o testy i pomiary (bardzo łatwe do przeprowadzenia i bez problemu wykażą różnicę) to zapada cisza
albo "ślepe testy" a typy nie maja pojęcia o biologii i wpływie na słuch różnych czynników nawet tak prostych jak sen

Cyborg65

New member
No i zgoda.
Tak samo myślę że przesada w każdą stronę jest niezdrowa
Z wymianą przewodów za 1k to się domyślasz.
Natomiast wyznaję zasadę NIE STAĆ MNIE NA TANIE RZECZY.
Bo raczej jak się obudzisz to z ręką wiadomo gdzie.
A że nie jestem milionerem pozostaje trochę cierpliwości i przemyślane zakupy.
No i na koniec każdy zestaw będzie na tyle sprawny na ile dobry jest jego najsłabszy element.Podłączanie skartami itp dziadostwem powinno zejść w zeszłym stuleciu.
Pozdrawiam :lol:

pkomp

New member
ba....ja kupuję tanie ale wysokiej jakości dlatego często gości u nie Prolink....a do sprzętu PRO lutuje sobie własnoręcznie albo na Neutrik albo Amphenol

Do góry