Co zrobić z tym DLNA? P50VT50

Mojo9_65

New member
Jestem właścicielem wspaniałego Panasonica P50VT50. Mam jednak problem z DLNA w tym telewizorze. Nie widzi on obecnie żadnego serwera DLNA.
Ale od początku.TV kupiony w styczniu b.r., podłączony do sieci domowej przez wifi (na ustawieniach auto nr IP z routera z dhcp), wszystko działa, tzn. aplikacje (ipla, tvn player, przeglądarka internetowa).
Pierwsze próby z DLNA - program serviio (v.1.1), wszystko działa przeglądam zdjęcia, słucham muzyki na tv, oglądam filmy (no nie wszystkie oczywiście, ograniczenie wifi i samego telewizora). No ale trzeba wypróbować inne serwery do tego używam laptopa z win8. Testy wypadają różnie, decyzja - pozostaję przy serviio. A więc instaluję na docelowym Acerze H340 (serwer/komputer u mnie serwer plików z WHS2003) i zaczyna się "kaszana". Telewizor zgłupiał, początkowo pokazywał nazwę serwera z innego komputera a pliki i strukturę folderów z aktualnie podłączonego. Pomyślałem że to wina dhcp i zmienionych numerów IP. Więc ustawiłem na sztywno IP dla każdego z urządzeń (2 komputery, serwer i telewizor). Ta sztuczka jednak nic nie dała, w międzyczasie oczywiście wyłączałem sprzęt, resetowałem, przywracałem tv do ustawień fabrycznych. Mam teraz telewizor z chyba zablokowanym oprogramowaniem w części dotyczącej DLNA. Serwery widzą telewizor, mogę odtworzyć pliki z laptopa z win8 (odtwórz na TV i działa), inne komputery widzą serwery DLNA i pliki a telewizor przestał widzieć serwery. Spróbowałem innego połączenia - kablem ethernetowym, rekonfigurowałem sieć, ustawienia zapory (nawet całkowicie wyłączyłem w routerze i w komputerach) i nic.
A co ciekawe działa wbudowany w tv serwer DLNA i np. na smartfonie mogę oglądać pliki z podłączonego do tv dysku czy aktualnie oglądany program. TV przez cały czas prawidłowo obsługuje swoje inne aplikacje sieciowe, playery tvn ipla i przeglądarkę internetową. Testy połączenia sieciowego wykazują brak błędów a klient DLNA nie widzi serwerów. Testy prowadziłem wielokrotnie, wyłączając nawet tv z sieci na kilka godzin. Po włączeniu klienta DLNA w tv widzę tylko nazwę serwera z win8 (nawet jak jest odłączony) i nic więcej. A powtarzam że serwery DLNA na komputerach widzą TV !
Nie pomógł nawet kilkukrotny pseudoreset telewizora - opcja przywrócenia ustawień fabrycznych. Nawet po takim resecie spróbowałem podłączyć do tv sam router netiaspot (na codzień używam innego routera) z włączoną opcją serwera DLNA (kablem, nie wifi) - także nie został rozpoznany.
I tu pytanie - czy wszystkie ustawienia rzeczywiście się zresetowały po przywróceniu ustawień fabrycznych?
Wygląda na to że gdzieś zostały zapamiętane i zablokowane ustawienia telewizorowego klienta DLNA.
Czy ktoś z użytkowników Panasonica się z tym spotkał?
A może w menu serwisowym trzeba wymusić pełniejszy reset?

Marcin

Do góry