Co wybrać - poradźcie

nasluby

New member
Szperając po necie natknąłem się na informacje że Tośka też ma kłopoty z czytaniem polskich znaków.

Kiedy będzie gotowy test 6007 ?

Karpaj

New member
Bez reklam
Żaden TV nie ma problemów z polskimi znakami, o ile są w srt. Jeśli to txt - to jest to mimo wszystko loteria, bo TV nigdy nie wie jaki zestaw znaków do tego dobrać - czy to ma być ISO, czy UTF :)

Krzysiek1024

New member
Raczej zacznijmy od oceny jakości i przydatności telewizora do potrzeb , bo gratis nawet najlepszy tego nie załatwi.
http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/...wity-telewizor-bylbym-mistrzem-gdyby-nie.html - Tu jest pierwszy test telewizora LG

Przecież to oczywiste, kto bierze sprzęt dla gratisu. Ale jak się już człowiek zdecydował na sprzęt LG to może popatrzeć gdzie można kupić i coś dostać jako bonus.

ps: nie mogę wejść w ten link, to jest jakieś zastrzeżone na standardowych forumowiczów?

ichris

New member
Tak - to wystarcza zawsze :) mając kodowanie każdy telewizor poradzi sobie z polskimi znakami. Nawet Grundig :p

Przecież we Philipsie nie ma polskich znaków... nawet w srt.

Kiki podał linka do toturiala gdzie oprócz konwersji do srt trzeba cudować w zamienianie ć na c, ą na a itd... więc rozumiem, że nie ma i już.

W starym Sharpie 320E sobie konwertuje txt do srt a potem do ten srt w notepad do USC-2 Little Endian i polskie ogonki śmigają. Zabawne, że Philips ma z tym problem.

Ostatnia edycja:

mateo85

New member
Wystarczy napi projekt i zmiana ustawień pobieranych napisów z txt na str z kodowaniem unicode i powinno działać też miałem problem w sharpie830 ale to pomogło.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

nasluby

New member
Sprzęt zakupiony, Philips 42PFL6007K/12.
Pierwsze wrażenia:
Byłby ładniejszy gdyby miał srebrne (metalowe), obramowanie,
Liczyłem na lepszy efekt ambilight,
Powalony pilot, joystick w joysticku - chcesz nacisnąć wewnętrzny a palec zawadza o zewnętrzny i na odwrót.
Obsługa menu dość prosta.
Co do kolorów nie będę się wypowiadał (nie jestem znawcą tego przedmiotu). Jak dla mnie poprawne choć chciałbym czegoś więcej. Przechodząc pomiędzy ustawieniami przypisanymi nie wiele się zmienia.
Na czarnym nie zauważyłem żadnych jasnych plam czy cieni.
Głos nie powala.
Konwersja dobra, niestety tylko 3 wybory głębi (mniej, normalnie i głębsze), brak np. -1, -2 .... -10 lub +1, +2 .... +10. Między normalnie a mniej nie widzę różnicy.
WiFi pracuje dobrze, szybkie łącze z internetem i siecią domową.
Próbowałem odczytu z pena, nie widział pliku w RMVB i MKV napisów txt nie czyta, srt czyta z pilskimi znakami:eek:k::D

Moja ocena subiektywna w skali do 5 to 4.

Może ktoś zasugeruje jakieś osobiste ustawienia obrazu (kolorów).

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Dzięki za informacje, w wielu względach upewniłeś mnie w moim przekonaniu o tym modelu :)
Zwłaszcza z napisami dobre info, bo jak ja testowałem to mi działały, a tu piszą że nie działało :D
Menu dobrze działa? Bo na modeu który ja testowałem nie było lepiej niż na modeu 5507.

nasluby

New member
Zwłaszcza z napisami dobre info, bo jak ja testowałem to mi działały, a tu piszą że nie działało :D

Działa bez problemów w srt. w ustawieniach napisów wybieramy Europa środkowa i kodowanie UFT-8:eek:k:

Menu dobrze działa? Bo na modeu który ja testowałem nie było lepiej niż na modeu 5507.

Dla mnie jest KO. Jak z każdym nowym sprzętem. Skakania kilkukrotne po różnych funkcjach dla wprawy i gotowe.

Jak wspomniałem pilot jest uciążliwy przez ten podwójny joystick, zwłaszcza po ciemku. Chcący nie chcący naciskam inny przycisk niż zamierzony.
Trzeba jak :cool:niewidomy na zegarku, delikatnie wyszukiwać danego przycisku.:niewiem:

Jacenty68

New member
Sprzęt zakupiony, Philips 42PFL6007K/12.
Pierwsze wrażenia:
Byłby ładniejszy gdyby miał srebrne (metalowe), obramowanie,
Liczyłem na lepszy efekt ambilight,
Powalony pilot, joystick w joysticku - chcesz nacisnąć wewnętrzny a palec zawadza o zewnętrzny i na odwrót.
Obsługa menu dość prosta.
Co do kolorów nie będę się wypowiadał (nie jestem znawcą tego przedmiotu). Jak dla mnie poprawne choć chciałbym czegoś więcej. Przechodząc pomiędzy ustawieniami przypisanymi nie wiele się zmienia.
Na czarnym nie zauważyłem żadnych jasnych plam czy cieni.
Głos nie powala.
Konwersja dobra, niestety tylko 3 wybory głębi (mniej, normalnie i głębsze), brak np. -1, -2 .... -10 lub +1, +2 .... +10. Między normalnie a mniej nie widzę różnicy.
WiFi pracuje dobrze, szybkie łącze z internetem i siecią domową.
Próbowałem odczytu z pena, nie widział pliku w RMVB i MKV napisów txt nie czyta, srt czyta z pilskimi znakami:eek:k::D

Moja ocena subiektywna w skali do 5 to 4.

Może ktoś zasugeruje jakieś osobiste ustawienia obrazu (kolorów).
Szanowny forumowiczu.
Interesuje mnie co ostatecznie przekonało Ciebie do zakupu tego telewizora? Jakie jego właściwości, funkcje.
Napisz proszę swoja opinię na temat tego sprzetu po kilku miesiacach użytkowania-od sierpnia do grudnia. Jak wyglada sprawa menu, czy zawiesza się czy nie? Czy tv resetuje się podczas niektórych operacji pilotem? Jak wygląda sposób działania funkcji HD Natural Motion? Jak się ma sprawa cloudingu i bandingu? Czy zdarzaja się jakieś dziwne reakcje ze strony TV? Podziel się po prostu swoimi doświadczeniami z tym TV.
Ja obecnie waham się co mam zakupić. Twoje zdanie będzie dla mnie i zapewne dla wielu innych forumowiczów bardzo pomocne.

Do góry