Co to jest judder/stutter

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Witam.Najprościej mówiąc judder to brak płynności ruchu obrazu..Nie jestem specjalistą ale dzieje się tak zdajesie gdy np film jest w 24 klatkach a tv ma np 60hz a nie 120(24x5=120 i gra).Możesz poczytać sobie o tym na avs forums tam jest tego sporo.Zamotane jest to strasznie ale szczerze powiem że mnie to zupełnie nie przeszkadza,mało tego zorientowałem się dopiero niedawno że to coś nienaturalnego(czego bym nie oglądał to nie jest płynne)bo myślałem że tak poprostu ma być.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
A stutter to zacinanie się ruchu tak jak na przykład w grze S.T.A.L.K.E.R gdzie co jakiś czas gra na ułamek sekundy "stawała" w miejscu.

czago

Banned
Dla mnie judder czyli brak płynności obrazu (skoki obrazu) to coś bardzo istotnego.
Nie wyobrażam sobie kupna telewizora bez układu niwelującego ten nieprzyjemny efekt.

km1963

New member
Bez reklam
A ja troszkę z innej beczki

Dlaczego @SierzantHarris "jest niebieski inaczej" ?;) bo nie za stopień:D

pozdrawiam

martins

New member
No wlasnie moj tv niby ma taki uklad niwelujacy

W samsung le40n87bd jest movie plus ktory niby niweluje ten efent jednak nie do konca (czesto gorna czesc ekrany jest poszarapna a dolna normalna) a czytalem na avforums ze to dlatego ze mam stary firmware
i tak sie zastanawiam czy to jakas plotka czy rzeczywiscie nowsze oprogramowanie moglo by w moim samsungu poprawic dzialanie fukncji movie plus a co z atym idzie lepsze zanikanie efektu skokowego.

SULIx

Member
judder - brak płynności odtwarzania materiałów 1080p/24. Z przeplotem występuje tak samo. Problem w zasadzie na dzisiaj nie do rozwiązania. Judder można również często zaobserwować podczas oglądania filmu w kinie. Szczególnie widoczny na dużych ekranach również w trybie HDMI. Film kręcony jest z prędkością 24 klatek na sekundę.Z taką też jest odtwarzany. Niestety jest to nie wystarczające. Niektórzy filmowcy chcą wprowadzić wyższą ilość klatek na sekundę. Jak dotychczas bez powodzenia. Nie pomoże tuta żaden cudowny telewizor /np.wzorcowa plazma/ z systemem 100 Hz, 600 Hz, pół obrazy czy inne cuda typu format kinowy itd. Podobno J. Cameron chce przekonać studia aby przeszły na system 120 kl./s.Póki jednak ilość klatek przy realizacji filmów jest zbyt mała zawsze będziemy obserwować na ekranie efekt stroboskopowego przemieszczania elementów obrazu.Najczęściej są to pionowe i poziome linie. Np. okna, elementy płotu itp. Przykład tutaj; YouTube - Judder @60hz

Ostatnia edycja:
Do góry