firestorm7 oczywiście, że w Polsce jest wiele dzieciaków jak i młodych ludzi, którzy świetnie grają na danym instrumencie, problem jest w tym, że u nas ciężko się wybić, dlatego też ludzie często kończą szkoły muzyczne np podstawową i niestety bywa, że na tym poziomie się kończy edukacja muzyczna. Nie wiem jak będzie z moją córką, czy córką mojego brata, która też się uczy, tylko na innym instrumencie, czas pokaże, ale na pewno instrument dużo daje dzieciakom.. Mi się nie chciało w młodości, potem w szkole średniej kolega mnie uczył na gitarze i do ogniska się grywało, ale warto grać, choćby dla siebie ....
A za granica cała masa młodych ludzi, którzy mają w miarę normalny głos jak choćby pierwsza z brzegu Dua Lipa, miliony $ na koncie i dzieciak żyje, spiewa, jest "kimś" dla innych dzieciaków.. U nas w Polsce takich jak ona jest masa, tylko my nie jesteśmy Ameryką w takim biznesie.
Jak to śpiewa Patrycja Markowska..." to jest Polska, tu się ciężko oddycha...", nawet zauważ jak nawet ktoś ma talent, ale jest "inny" w sensie ubierania się , wizerunkowym to taka osoba naprawdę musi dać z siebie nie 100%, a 500% aby wszystkim udowodnić , że scena jest jego miejscem na życie, a tym samym na przysłowiowy chleb. Dlatego nie jest prosto, a trzeba bardzo dużo poświęcić, aby jednocześnie uczyć się w szkole jak i uczyć się gry na instrumencie. Wygodniej dziecku jest pograć na kompie, pobawić się z innymi dzieciakami, pooglądać tv, a tym bardziej jak widzi swoich rodziców , którzy często np. przesiadują przed telewizorami.. Dziecko musi mieć bodziec od Rodziców, że warto poświęcić się, bo to co teraz traci, to przy odrobinie szczęścia, kiedyś może sobie odbierze i to z dużym bonusem. Bo jak Rodzice muszą być dumni ze swojego syna, którego wkleiłeś powyżej, patrząc jak gra na gitarze w tym wieku. A przecież mógł zamiast tego przesiadywać na kompie grając i pitolić na mediach społecznościowych tak jak to robi gro dzieciaków i młodych ludzi.. wybrał co innego...