No więc wczoraj byłem odsłuchać Denona x-4000 i Onkyo 828. Oba były przepinane do Denona DCD-1510 i jako końcówka mocy był podpięty Denon PMA-1510AE. Kolumny jako pierwsze JBL ES 80

, później Klipsche RF52 i na koniec Tagi Platinum 90 (dla wyczucia góry). Pierwszy test moje ulubione Onkyo i całkiem, całkiem. Po przełączeniu na Denka, góra ostra, mniej basu lepsza szczegółowość. Kilka chwil i pojawił się ból głowy. Powrót do Onkyo i już wiem że JBL z Denonem to nie połączenie dla mnie. Onkyo zgrał się z JBL bardziej przyjemnie dla ucha. Na koniec podłączenie X-4000 ze wzmacniaczem (nie tanim), i według mnie, niewykorzystany zostanie potencjał wzmacniacza przez te kolumny. Za mała różnica w brzmieniu jak za te pieniążki. W klipsch-ach wszystko odwrotnie. Onkyo nie chciało zagrać, za to Denon pokazał co o nim się mówi. Góra ze wszystkimi szczegółami ale nie męczącymi, dół słabszy niż w Onkyo ale nie słaby (tak jak lubie). Opuściłem już wzmacniacz przy tych kolumnach bo wiedziałem że amplituner mi wystarczy (musiałbym zainwestować w lepsze kolumny). Na koniec test Tagi (niestety nie było F100, ale przetworniki wysokie są takie same), czy przypadkiem Denon nie będzie za ostry, a może jednak Onkyo zagra górą lepiej. Jak się pewnie domyślacie wyszedłem ze sklepu z... Denonem X-4000 i w domku po podpięciu do moich Taga, jest super.
Tylko mam problem z video, ponieważ śnieży mi obraz jak nie ma wizji (słuchanie cd przez analog i łączenie z siecią). Mam nadzieję że wymiana kabla na lepszy rozwiąże sprawę.
Przepraszam za tak długi referat