Co lepiej zagra :)

max720

Banned
Witam kolegów :)

Mam zagwozdkę :( Posiadam mini Denon 109 i chyba chciałbym wrócić do KD .
I tu się rodzi pytanie , który amplituner KD będzie lepszy od mini amplituner Denon 109 ? ( w stereo )
Kwota do wydania to max 4k , raczej będzie to grało na głośnikach Klipsch RF 62II , RC 52 II , RS 52II .
Macie jakieś super pomysły ?
W sumie do wydania na całość ( z BR ) 12-13k .
Może jakieś inne sprawdzone konfiguracje ? Piorytetem jest dobre stereo oraz dźwięk 5.1 z koncertów :)
Pokój standardowy 25m , muzyka ( rock , chillout , instrumentalna , lata 70-90 )

Dzięki za wszelkie pomysły .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Priorytet jest stereo to oznacz że kierunek na Harmana lub na Marantza
Te 4 tyś to na całość czy tylko na amplituner?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do 4k wybór amplitunerów jest spory. W tej kwocie kupisz już z pre-out więc jak w przyszłości uznasz, że stereo Cię jeszcze nie zadowala będziesz mógł podłączyć wzmacniacz. Zerknij na Marantza 6007, Yamaha RX-A1020, Denon X3000, Harman avr370, Cambridge Audio 551R, Nad T748.

max720

Banned
4k to na amplituner . A jakie głośniki najlepiej zgrywają się np z Nad , CA , Marantz z czym i z czym Yamaha .
Wiem , że Monitor Audio mi nie odpowiada . Może słyszałem w złej konfiguracji .
Co można sensownego złożyć w kwocie 12-13k ?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A co Ci w MA nie odpowiadało? Nie wiem jakiego modelu słuchałeś. Ja słyszałem MR6 i BX6. (wyższej serii RX nie słyszałem). To dobrze ułożone kolumny. Szczególnie BX6 maja fajną średnicę i wysokie tony. Na pewno to zupełnie inaczej grające kolumny niż RF62 - które graja dynamiczniej i bardziej efektownie RF62 mają też bardziej wyraziste wysokie tony. Jeśli odpowiada Ci charakter brzmienia RF62 to zerknij jeszcze na Paradigm Monitor 11 v.7 - z Paradigm dobrze się zgrywa Nad, więc takiej konfiguracji mógłbyś posłuchać. Posłuchałbym tez tych kolumn z Marantzem 6007.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
4k to na amplituner . A jakie głośniki najlepiej zgrywają się np z Nad , CA , Marantz z czym i z czym Yamaha .
Wiem , że Monitor Audio mi nie odpowiada . Może słyszałem w złej konfiguracji .
Co można sensownego złożyć w kwocie 12-13k ?

A co cenisz w brzmieniu? Jeśli lubisz mocny bas i dynamikę, szczególnie szybka muza i kawałki rockowe to posłuchaj Paradigm Monitor. Jak dla mnie lepiej wypadają jak Klipsch. Kolumn jest sporo. Dali fajnie grają ale już bardziej spokojnie i ułożonym brzmieniem jak Klipsch czy Paradigm. Trzeba wybrać się na odsłuch, bo w teorii i co komu się podoba to można pisać w nieskończoność, a i tak nic z tego nie będziesz wiedział. Odsłuchując paru zestawień przynajmniej będziesz wiedział w którym iść kierunku i co cię kręci w brzmieniu.

P.s. Paweł znowu się zgraliśmy:)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
P.s. Paweł znowu się zgraliśmy:)

hehe fakt:)

max720 - jeszcze zapomniałem dopisać. Jeśli chodzi o suby to polecę Ci Rela. Na Twój metraż T7. Suby te charakteryzują są dobrym, szybkim i kontrolowanym basem. Ewentualnie możesz zerknąć na Velodyne EQ-MAX 10. Ten jest o konstrukcji otwartej. Bas będzie trochę mniej kontrolowany, ale wytworzy się większe ciśnienie.

WiTT

New member
Bez reklam
Macie jakieś super pomysły ?
W sumie do wydania na całość ( z BR ) 12-13k .
Może jakieś inne sprawdzone konfiguracje ? Piorytetem jest dobre stereo oraz dźwięk 5.1 z koncertów :)
Pokój standardowy 25m , muzyka ( rock , chillout , instrumentalna , lata 70-90 )

W takim wątku nie mogło i mnie zabraknąć ;) Elegancki budżet do eleganckich wymagań :)
Ampli NAD lub CA.
Kolumny TAGA Harmony Platinum v.2 F-100 lub F-120, Paradigm etc.
Subwoofer to już koledzy zaproponowali.

W takim budżecie to już można ładne zestawy wybrać, grające naprawdę bardzo bardzo przyzwoicie w stereo oraz w 5.1 zwłaszcza koncerty.

Ja bardzo polecam NAD'y, ich brzmienie jest pierwszej klasy, z dużym naciskiem na sekcję stereo. Naprawdę dobrze zrobione końcówki firmy NAD.

Nie tak dawno były tu 2 lub 3 wątki w których koledzy mieli podobne budżety (10-15k) i wybrali mniej więcej jak wyżej. Warto poczytać, zwłaszcza że byli na odsłuchach i wg. swoich "uszu" wybrali sprzęt, będąc zaskoczonym, bo oczywiście nie celowali w wyżej wymienione firmy.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mnie takie zestawienie odpowiada. Słuchałem kiedyś Paradigm 9 v.7 z Nadem i zrobiło to na mnie duże wrażenie. Co do cen napisz do blackninja. Ma super ceny i to sprawdzony sprzedawca. Ma sprzęt od Polskich dystrybutorów więc nie będzie problemu z gwarancją. Swojego czasu w dobrych cenach chodziły zestawy Nad T748 + T567 - zapytaj o to blackninja.

Ostatnia edycja:
Do góry