co kupić Sharpa LC-46LE830E czy samsunga UE 46D6500

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W warunkach domowych sygnał jest desygnowany i Sharp wypadnie jeszcze lepiej.Otrzymujemy naprawdę dużo podziękowań za LE 830.
Jeśli nie masz dziwnych potrzeb to jakościowo - obraz super.

piotrandrzej

New member
Samsung odpadł definitywnie. Mam okna na południe i zdecydowałem się na matowy ekran. Dzisiaj oglądałem LG LW5500 Całkiem fajnie wyglądał, no i 3D działa z okularami polaryzacyjnymi (7 sztuk w komplecie). Teraz nowy dylemat LG LW5500 czy Sharpa LC-46LE830E ?
Chyba muszę szybko kupić telewizor bo jak tak dalej pójdzie to się chyba nigdy nie zdecyduję co kupić

plejak

Banned
Nie rozumiem jak do takich warunków pokój 36m kw. i odległości 5m od ekranu można kupić tylko 46 cali?Tu 55-60 cali to absolutne minimum.

Lenio FullHD

New member
również biorę pod uwagę na dzień dzisiejszy te dwa modele, na razie dużo czytam ale teraz i napiszę:)

odległość od ekranu ? 450 cm

jak słońce świeci w pokoju ? jedno okno od zachodu, balkon narożny zachód-północ, jedno okno od północy, założone rolety

Jak duży jest pokój ? pokój z aneksem kuchennym, nie wiem czy mierzyć całość czy sam pokój i jakie to ma znaczenie?

jaki masz obecnie telewizor?jakiś model Technika z Tesco, darowany 26 cali (65 cm przekątna ekranu)
jakie programy najczęściej oglądasz? sport,motoryzacja,przyroda,muzyka,informacyjne

więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? raczej wieczorem

wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ?wolę bez ale dla komfortu poruszania się po stole pali się lampka za głowami na ścianie

wolisz obraz ostry czy łagodny ?w sumie nie wiem ale wydaje mi się że ostry, lubię wyraźny obraz

matryca błyszcząca czy matowa?tutaj to chyba mi obojętnie, mam rolety, obecny tv jest matowy, nie wiem jak bym się czuł z błyszczącym ale wydaje mi się że również dobrze. Na pewno nie lubię jak podczas oglądania coś mi się odbija w matrycy!

preferowana wielkość telewizora?46 cali, to chyba piszę z największym przekonaniem

preferowana marka ?nie mam, po przejrzeniu forum mogą to być: sony za teoretyczną dobrą markę i jakość, samsung za multimedialność i niższą cenę, sharp za chyba mój taki złoty środek między sony a samsungiem

czego nie lubisz w telewizorach?gdy pilotem muszę celować w odbiornik, małej funkcjonalności tzn. nie ma być tylko telewizorem, na pewno brzydkiego obrazu i wyglądu zewnętrznego, np ramka i noga w serii 8 samsunga jest obrzydliwa dla mnie

jakie urządzenia będą podłączone ?w tej chwili tylko kablówka, docelowo zmiana usługodawcy na N'kę, lub cyfrę czy polsat, w późniejszym czasie PS3 oraz amplituner i głośniki, doraźnie widzę też jakiś dekoder multimedialny który odtworzy mi wszystko to co tv/ps3 nie będzie mógł

ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? głównie telewizja, w wolnych chwilach ps3 a nie ukrywam że bardzo lubię spędzać dużo czasu na grach

siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ?na wprost stoi rogówka, jednak dużych kątów nie przewiduje, ewentualnie z kuchni się zerka

czy ważne jest wifi ?fajnie jak by było

czy będziesz korzystać z widgetów ?fajnie jak by były, z pewnością bym korzystał

czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora?chodzą takie myśli po głowie

czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ?czasami pewnie tak

czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ?moja druga połówka preferuje lektora polskiego i w większości pewnie takie filmy byśmy oglądali, ale czasami brak tej funkcji pewnie poruszy moje nerwy

ma mieć 3D ?nie koniecznie, jak będzie to fajnie, może do gier skorzystam

ma mieć slot na karty SD ?im więcej takich dodatków tym lepiej

ma mieć tuner DVB-S ?im więcej takich dodatków tym lepiej

jakimi złączami ?jak najwięcej

jaki masz sygnał ?w tej chwili kablówka, plany są na kanały HD, choć wiadomo że nie wszystkie i SD również będę oglądać

ile programów HD ?jak wyżej

ma stać czy wisieć ?ma wisieć

BD

Member
Bez reklam
czlowiek wychowany na innych markach i dla mnie lg i samsung to kiła i mogiła i juz nic tego nie zmieni- definitywnie sharp na dodatek lepsze samopoczucie a to 50% sukcesu ;]....

plejak

Banned
Mam w tej chwili kineskopowego Philipsa 37" i myślałem że 46" będzie wystarczające. Jeśli możesz zaprponuj coś do 7000 zł do 55". warunek matowy ekran
To nie jest łatwe przy tej cenie i wielkości ekranu - brak jest odpowiednika sharpa 830 w wersji 52 calowej natomiast sharp 820 to szyba z połyskiem bez 3 d.Upieram się jednak że 46 cali to stanowczo za mało.Pierwszy płaski ekran zawsze kupujemy zbyt mały, a to i tak spory wydatek.

piotrandrzej

New member
To nie jest łatwe przy tej cenie i wielkości ekranu - brak jest odpowiednika sharpa 830 w wersji 52 calowej natomiast sharp 820 to szyba z połyskiem bez 3 d.Upieram się jednak że 46 cali to stanowczo za mało.Pierwszy płaski ekran zawsze kupujemy zbyt mały, a to i tak spory wydatek.
To może zaproponuj coś o podobnej jakości jak sharpa 830 tylko 52" lub 55". Patrząc po cenach to dla mnie do zaakceptowania (kwotowo) jest LG 9500 w wersji 55"

plejak

Banned
lg

To może zaproponuj coś o podobnej jakości jak sharpa 830 tylko 52" lub 55". Patrząc po cenach to dla mnie do zaakceptowania (kwotowo) jest LG 9500 w wersji 55"
Lg 9500 wybij sobie z glowy na zawsze.
Stary model sprzed 1.5roku.
Lustro jakich mało , silnie odbija światło - odciski palców na matrycy bardzo widoczne .Bardzo wolne menu.Słabe 3 d.Tv w 2 dekadzie 21 wieku nie ma wifi?Szok - niestety prawda.
7600 zł kosztuje aktualnie .Może wyjdzie sharp w wersji 52 calowej.Ile masz do wydania?
Ciężko coś wybrać sensowenego w takiej kwocie.Ja osobiście nie uważam lcd led edge ani plazm wiec ta półka jakosciowo-cenowa mnie nie interesuje.Pozdrawiam.:confused:

don111

Banned
Lg 9500 wybij sobie z glowy na zawsze.
Stary model sprzed 1.5roku.
Lustro jakich mało , silnie odbija światło - odciski palców na matrycy bardzo widoczne .Bardzo wolne menu.Słabe 3 d.Tv w 2 dekadzie 21 wieku nie ma wifi?Szok - niestety prawda.
dla uściślenia - stary model sprzed niecałego 1 roku, silnie odbija światło - to fakt, odciski palców na matrycy - być może, - ja nie dotykam tłustymi paluchami ekranu, wolne menu - tak, wi-fi opcjonalnie (ale po co to komu ?), 3d takie sobie jak to w LCD - średnie, od siebie dodam jeszcze duży input lag (kiepsko do gier), efekt teatru po włączeniu upłynniacza
taki "maleńki" plusik na koniec, jeśli ktoś jest w stanie przełknąć te w/w wady i jak komuś pasuje obraz LCD w ruchu (ja wolę tu plazmę) - to jest to po prostu GENIALNY tv do nocnego oglądania filmów HD na wprost (wtedy nie widać efektu halo, bardzo ładnie dopracowany jest local dimming bez większego gubienia szczegółów jak np w Philips 9705) :)
mimo wszystko zdecydowanie lepiej brać taki tv niż Sharp 830 o ile nie ma dużego problemu z odbiciami (820 ma to samo)

Ostatnia edycja:

piotrandrzej

New member
jest jeszcze LG55LW570S, które z pilotem LG Smart TV i adapterem WiFi kosztuje 6744 zł lub 6.900 zł (sam TV) w sklepie internetowym. Jeden ze sklepów internetowych oferuje nowego LG55LW650S za 7300 zł za trzy tygodnie

xx5032

New member
Mam pytanie: skad takie skrajne oceny telewizora Sharp Aquos Quattron LC-40LE830U np: (reviews.cnet.com) oceniony "tylko" na GOOD, przy krytyce kontrastu i czerni a tu na tym forum (prawie) wszyscy sie nim zachwycaja, ogolnie w sieci Samsung jest lepiej oceniany. Nawet rodzimy pcworld ocenil wyzej samsunga - model wyzej ale zawsze. Poza tym ocena jakosci obrazu wynosi tylko 4,6, gdzie samsung ma 5,3.
Oceny dotycza tylko jakosci obrazu. O co chodzi z tak skrajnymi ocenami, rozumiem czesc ocen moze byc subiektywna ale pozostale... nie wiem... dziwne troche

piotrandrzej

New member
mam pokój z dużym oknem na południe. na stronie reviews.cnet.com na którą się powołujesz jest napisane że Sharp dobrze się zachowuje w tych warunkach, natomiast Samsung odbija światło.
A jak się mają Toshiby do Sharp Aquos Quattron LC-40LE830U ?

xx5032

New member
czyli chyba jedyna przewaga Sharpa nad Samsungiem to ekran matowy a nie blyszczacy, bo napewno nie mulitmedia, dzwiek, kontrast, jasnosc, cena.
czyli tv do ogladania wieczorem to chyba tylko samsung, a w dzien i ze sloncem to sharp - chyba ze sie myle

log@n

New member
J/w

Trafiając na ten wątek po sporym czasie stwierdzam (może to się komuś jeszcze przyda) Nikt nie umieścił ważne informacji , że w obu modelach tych TV .. nie ma jakości FULL HD w 3D. W Samsungu jest ta funkcja dostępna od serii 7000. PZDR.

Do góry