Co kupić ONKYO TX-SR607, DENON AVR1909, HARMAN KARDON AVR 255, YAMAHA RX-V 765

Marcin1986

New member
Witam wszystkich bardzo serdecznie, bardzo prosze o pomoc w doborze amplitunera, moje propozycje to ONKYO TX-SR607, DENON AVR1909, HARMAN KARDON AVR 255, YAMAHA RX-V 765 lub ewentualnie coś innego lub wyższy model z wymienionej wyżej marki, będzie to moje pierwsze prawdziwe kino domowe, zakupy zaczynam od dobrego amplitunera który posłuży kilka lat, pokój w którym bedzie stał to ok. 30m2. Oglądałem jak narazie HARMANA AVR255 i wizualnie bardzo mi sie podoba a i dźwiękowo też jestem na tak ale czytając od paru dni różnego rodzaju opinie i wypowiedzi mam mętlik w głowie :confused: POMOCY:(

akwidzynski

New member
Bez reklam
ampli

Witam
Widze, ze masz problem taki jak ja :)
Juz mam swojego faworyta ONKYO 805/806 i znow pojawia się ale ... nie wejdzie mi w szafke rtv :( tzn wejdzie ale zostanie 1mm przestrzeni u gory (to sie nazywa pech). Jezeli chodzi o Harmana - tez stawialem na niego, ale ... maja drogie odtwarzacze dvd, chce miec komplet oraz najwazniejsze te jego problemy z wiatrakami i pykaniem. Później skłaniałem sie w strone Yamaha 863 ale ... equalizer jest tylko dla głośnika centralnego porażka totalna wiem wiem slucha sie przewaznie na flat tylko ze ja wole miec jakieś pole manerwu w korekcji dzwieku. Na koniec znow wrociłem do ONKYO 805/806 tylko szukam miejsca dla niego :). Głośniki na razie beda JAMO 606 5.0 bądź jak bedzie za mało basu w wersji 5.1. Zakup ampli + dvd planuje na koniec wrzesnia chyba ze do tego czasu wyjdzie cos nowego i wartego uwagi :D
Pozdrawiam
Aha no i nie wiem co myslec o Denonie 1910 lub 2309.

squad05

New member
akwidzynski napisał:
... Później skłaniałem sie w strone Yamaha 863 ale ... equalizer jest tylko dla głośnika centralnego porażka totalna wiem wiem slucha sie przewaznie na flat tylko ze ja wole miec jakieś pole manerwu w korekcji dzwieku. ...

a skąd kolega ma takie informacje i o co ma na mysli pisząc, że słucha się przeważnie na flat??
juz w 663 jest spora możliwośc ingerencji w ustawienia dzięku.
jeżeli istniałaby możliwość egualizera tylko dla głośnika centralnego to w stereo byłoby tylko yamahowskie 'straight' lub 'pure direct' a jest wiele innych mozliwości, choć dla mnie stereo i tak najlepiej brzmi w "pure direct"
Poprawcie mnie proszę jeżeli się mylę.

Ostatnia edycja:

akwidzynski

New member
Bez reklam
ampli

Model 861
Korekcja ręczna działa tylko dla głośnika centralnego
– w tym wypadku mamy do dyspozycji 7-pasmowy​
equalizer.
To niby co jest ?
Chyba ze 663/863 ma korektor jak tam jest ?
Piszac "flat" mialem na mysli wlasnie to pure direct.
Prosze opisz jakie mozliwosci korekcji dzwieku ma Twoj ampli.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

squad05

New member
akwidzynski napisał:
Prosze opisz jakie mozliwosci korekcji dzwieku ma Twoj ampli.
jak tylko znajdę dziś wieczorkiem chwilke to wejde w menu i posprawdzam i zobaczę również do instrukcji.

akwidzynski

New member
Bez reklam
ampli

Marcin1986 wybrales cos, a moze dokonales juz zakupu. Ja w dalszym ciagu sie waham, a termin zakupu zbliża sie nieubłaganie :)

soplus

Active member
Bez reklam
Ja bym stawiał na H/K . Fakt, DVD drogie ale w DVD i tak raczej nie warto iść i jeśli już to w BP10 inwestować kasę albo coś innej firmy. A problemy z pykaniem i wentylami to już dawno i nie prawda.

akwidzynski

New member
Bez reklam
ampli

Sam masz HK ? Jezeli tak to jaki model.
Kurcze musze dorwać gdzieś w sklepie tego Harmana i posłuchać. Może to bedzie to :D

soplus

Active member
Bez reklam
Mam mam 255 :cool:. Wersja z października 2008 i nie pyka, z ampli problemów nie miałem, z DVD tak :p (ale zamieniłem na HD980). A gra pięknie, posłuchaj.

Marcin1986

New member
akwidzynski napisał:
Marcin1986 wybrales cos, a moze dokonales juz zakupu. Ja w dalszym ciagu sie waham, a termin zakupu zbliża sie nieubłaganie :)

Jak narazie to jestem zdecydowany na ONKYO 806 TX-SR806 lecz nie wiem czy za taką kase to dobry wybór, jeśli ma ktoś lepszą propozycje to prosze niech napisze. Mam także głośniki na oku, mianowicie DALI CONCEPT 6 oczywiście cały zestaw + sub.

Mam pytanie jak to zagra w pokoju o powierzchni ok.30m2???

akwidzynski

New member
Bez reklam
Nie myslales o yamaha 863 ? ?Ja chyba wybiore ten ampli lub hk 255 tylko musze go gdzies w sobote dorwac i posluchac

squad05 napisał:
jak tylko znajdę dziś wieczorkiem chwilke to wejde w menu i posprawdzam i zobaczę również do instrukcji.
Znalazles juz chwilke ?

squad05

New member
oczywiście, i tak jak pisałem jest mozliwość ustawiania każdego głosnika nie tylko centralnego. Jak coś to instrukcja str 81 - korektor graficzny GEQ.

Ja też myślę powoli na pierwszym dobrym kinem i myślałem o Denonie AVR-1909. Aktualnie zaczyna on ustępować miejsca modelowi 1910, stąd można go kupić już za ok. 1600 zł, podczas gdy pozostałe kosztują około 2000zł.

Czy ktoś się orientuje, czy model 1909 długo będzie w sprzedaży, czy może trzeba się mocno spieszyć, póki jeszcze jest?

Do góry