Co kupić? LCD do oglądania z 3-4m

Sls333

New member
Witam
Tak się zastanawiam co kupić.
Przede wszystkim - stanowczo LCD - na plazmę mnie nie stać, a na baniak nie mam miejsca.
Do wydania mam max 6 tys zł
TV będzie oglądany z odległości 3 do 4 m.
Sygnałem głównym będzie sygnał kablówki + DVD.

No i następna sprawa - poradźcie mi co kupić żeby mieć obraz normalnej wielkości. Dotychczas mam LCD Samsunga 20" 4:3 i jestem zadowolony.
Natomiast okropnie wkurza mnie to, że nie można kupić wiekszego LCD 4:3 niż 20" - podejrzewam, że na moje warunki odpowiedni będzie raczej coś w stylu 27-32". Wkurza mnie przeskalowanie obrazu, to okropne rozciąganie wszerz, podczas którego wszystkie aktorki wyglądają jak beczki :p
Tak, wiem że mogę przełączyć na wymuszone 4:3 i obcina mi wtedy boki obrazu czernią. To jest ok, ale chciałbym też obejrzeć filmy DVD w normalnej panoramie, a nie żonglowanie przełączeniami jest średnio przyjemne przy każdej zmianie sygnału wejściowego.
Czy jakikolwiek tv LCD umie automatycznie wykrywać który obraz jest nadawany 4:3 i przełączać się na tryb 4:3? Bo z obserwacji po ściankach TV w sklepach to odnoszę wrażenie, że to musi być jakaś strasznie wypasiona opcja, bo każdy tv ustawiony na auto sygnał zwykłej telewizji nadawany 4:3 rozciąga w poziomie... To jest też priorytet mojego wyboru tv...

Piopio

New member
Obawiam się, że standardem jest panorama a nie tryb 4:3 ...
Moim zdaniem obecnie autoformatownie jest tak dobrze rozwinięte, że zniekształcenia są akceptowalne. A po chwili człowiek się przyzwyczaja i obraz nie drażni. Poza tym nie zaleca się oglądania w formacie 4:3 bo po jakimś czasie na ekranie pojawią się różnice w jasności pomiedzy obszarami ogłądanym a "zaczernionym".

pzdr

dnc

Moderator
VIP
Twój problem polega na tym, że chcesz kupić mały telewizor, który będzie stał daleko od miejsca siedzenia (lub leżenia ;-) ). Przy 3-4 metrach zaleca się Tv przynajmniej 32 cale. Przy mniejszych przekątnych zatraca się ostrość widzenia obrazu. Oglądanie staje się, moim zdaniem, mało komfortowe. Rozumiem, nie masz kasy więc nie chcesz kupować czegoś większego. Jeśli jednak masz mieć przyjemność z oglądania TV czy DVD to ja bym raczej polecił zaczekanie chwilkę, aż się uzbiera na coś większego i potem można sobie coś kupić. Pewnie i ceny będą ciekawsze niż obecnie. Chyba, że napaliłeś się tak bardzo, że nie chcesz czekać. Decyzja nalezy do Ciebie. W ostateczności można kupić coś mniejszego i przysunąc fotel bliżej LCD'ka :eek:k: .
W kwestii formatowania, to Piopio już powiedział co i jak!

Sls333

New member
Chce kupic raczej 32" i na to sie nastawiam.
Reszte sprzetu mam firmy JVC, wiec myslalem o telewizorze tej firmy rowniez, ewentualnie cos ze srebrna obudowa, absolutnie bez glosnikow z boku ekranu, a najlepiej schowane, lub na dole. Mysle ze przy takich zalozeniach typu 32" da sie juz kupic cos sensownego w granicy 6k. Jakims megafanem jakosci obrazu i srubowania parametrow nie jestem, ot zwyczajnie czasem wlaczyc jakies hbo a czasem podlaczyc dvd.
Moze tu jakies porady ?

Nie spieszy mi sie tak mocno, po prostu we wrzesniu mam przeprowadzke na wiekszy metraz i moj stary 20" Samsung przestanie wystarczac i pojdzie do sypialni...

Wkurzajacy jest nie fakt ze panorama to standard, ale fakt, ze nie ma po prostu nigdzie do kupienia telewizora 4:3 wiekszego niz 20" :/

Znalazlem cos takiego:
http://www.max24.pl/sklep/?a=sklep.view&p=JVC_LT-32X70&produkt=12626&last=sklep&kategoria=118&start=1&order=c&dir=d&f=-1&pF=3597.00&pT=11998.00

I jeszcze pytania pomocnicze - co to jest PAP ? I jak w ogole mozna zrealizowac PIP na 1 tunerze? albo tryb 12 obrazow?

Ostatnia edycja:

Wuwo

New member
Myślę że ciekawą prozpozycją w kwocie do 6k PLN jest ten telewizorek. Z tego co słyszałem, widziałem i czytałem na tym forum to jest całkiem sensowny sprzęt.

PAP to Picture And Picture: ekran podzielony jest na dwie RÓWNE połowy (nie jak w PIP-ie, gdzie jeden ekran jest duży a drugi malutki - najczęściej gdzieś w rogu). W przypadku PAP i PIP na jednym tunerze raczej się nie da oglądać 2-óch programów TV - wyjściem jest oglądanie na jednej połówce TV, a na drugiej... też TV, ale np. z magnetowidu poprzez AV.
Nie wiem jednak jak jest z dźwiękiem - czy ktoś z forumowiczów mógłby napisać, czy fonia z jednej połówki ekranu jest słyszalna z głośników zewnętrznych, a z drugiej połówki przez np. gniazdo słuchawkowe? Czy może oba źródła są nieme i można sobie tylko pooglądać bez dźwięku...

Wuwo

New member
Ponownie zapytuję forumowiczów o dźwięk w trybie PAP: czy jest słyszalny tylko dla jednej połówki ekranu, czy podzielony na głośniki zewnętrzne i słuchawki (a więc można słuchać fonię z obu połówek ekranu)czy nie ma żadnego dźwięku.

Jeśli ktoś ma PAP w swoim TV i mógłby się podzielić wrażeniami to z góry dziękuję!

pom22

New member
toshiba 37wl66

ja tez zamieżam kupić jakiś lcd i juz prawie sie zdecydowałem na toshibe 37wl66 za 5999 podobo fajny lcd .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Nie bójmy się telewizorów 37" - ale w dobrej wersji.
Jest pewna bariera cenaowa która praktycznie zabezpiecza jakość.
Tańsze modele trzeba koniecznie sprawdzić przed zakupem - bo okazuje się ,że nawet CRT za 1500 zł - gra lepiej.
Do Twojego JVC 32 niewiele dopłacając masz modele z matrycami 6 ms
Jvc 37 S 60
JVC 37 R 70
Maja dużą płynność nawet z mniejszych odległości.

Jeśli chcesz dobry telewizor - będzie za kilka dni specjalna promocja
Sharpa 37 P 55
Jeśli chodzi o super jakość bez głośników 32" - to Loewe Indywidual , Sharp GD1 - ale kosztują znacznie więcej.
pozdrawiam

Sls333

New member
Nie boje sie 37", ale po sprawdzeniu na licznych ekspozycjach jednak wiem ze 32" to bedzie najlepszy wybor do nowego pokoju.

Zastanawiam sie tez nad modelami Sharpa dedykowanymi do obrazu PAL
LC-32P55E albo LC-32P70E - nie potrafie znalezc jakiejs roznicy pomiedzy tymi modelami. Ktory z nich jest lepszy? I czy poza Sharpem sa jeszcze jakies modele dedykowane do obrazu PAL - bo raczej taki obraz bedzie na tym tv grany przez 95%

absolus12

New member
32'' z takiej odległości to zdecydowanie za mało. Niedawno kupiłem 37'' i oglądam z 2,60 ale teraz wiem że śmiało mógłbym oglądać 42'' z tej odległości a HD to nawet coś ok 50''

Sls333

New member
kiki napisał:
witam
Nie bójmy się telewizorów 37" - ale w dobrej wersji.
Jest pewna bariera cenaowa która praktycznie zabezpiecza jakość.
Tańsze modele trzeba koniecznie sprawdzić przed zakupem - bo okazuje się ,że nawet CRT za 1500 zł - gra lepiej.
Do Twojego JVC 32 niewiele dopłacając masz modele z matrycami 6 ms
Jvc 37 S 60
JVC 37 R 70
Maja dużą płynność nawet z mniejszych odległości.

Jeśli chcesz dobry telewizor - będzie za kilka dni specjalna promocja
Sharpa 37 P 55
Jeśli chodzi o super jakość bez głośników 32" - to Loewe Indywidual , Sharp GD1 - ale kosztują znacznie więcej.
pozdrawiam

No i dajecie mi do myslenia z tymi 37"... plus nowa platforma HD ITI...
Co to jest i jak dziala w tych JVC tryb 12 obrazow ?
Wrocmy wiec do podstawowego pytania.
1. Czy za 7k da sie kupic dobre 37" ?
2. Ile trzeba wydac na dobre 37" - dobre jak dla amatora a nie wideofila :D

Ostatnia edycja:

ein

New member
Przy takiej

kwocie masz naprawde wielki wybor. JVC serii R i S, nowe Sharpy GA9/BV9m - wszystko to doskonale odbiorniki. Dochodza do tego nowe Toshki 66 (ponizej 6,5k), no i Samsungi - tutaj R lub M.

Oczywiscie mozesz tez sprobowac fullHD (jezeli iTi wypali, bedzie to najbardziej przyszlosciowy zakup). Tutaj najtaniej od Benq (true HD - 1080i! ok.6k) po slawny Amoi Advent 37" 1080p (w takim wypadku masz wszystko ale 1k musisz doplacic).

Sam sie zastanawiam, czy sprzet 720p (99% tego co na rynku) bedzie najlepszym wyborem. HD pewnie bedzie standardowo w 1080i i warto chyba doplacic do tele ktory pokarze 100% jakosci HD.

angostura

New member
Ja pół roku kukałem za 32 calami do 6 tyś i dziś kupiłem toshibę 32WL66Z za 3999 zł. Duże rozmiary są dobre do HDTV, na dziś do mpeg2 i odległości 3-3.5 m to chyba 32 lub 37 najlepszy. Toshibę 37 kupisz za 5500-5999 zł.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
większość osób dochodzi do tego samego wniosku.
Po pewnym czasie 32" zawsze wydaje się za mały .
Kupuj lekko na wyrost . Szczególnie ,że ITI i HDTV czeka w zapasie.
Tym bardziej ,że dopłacając do wyznaczonej kwoty otrzymujesz tv 37" extra i to na wiele lat.
Lepiej dopłacić w formie ratalnej brakujące 700 zł . I cieszyć przez kilka lat z super jakości.
Korzystaj z foto testów - na portalu. Porównuj powoli i w spokoju zdjęcie po zdjęciu. To znacznie wiecej niż tłumaczenie słowami na odległość.
Sprawdzaj czerń , wyrazistość , paletę barw.
pozdrawiam

piteron

Active member
Bez reklam
czyli jednak radzicie dopłacic i kupic większy
ale jakoś patrząc w sklepi nie jestem przekonany że z odległości ok 4 metrów 37 cali sie spawdzi

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
tylko Sharp robi matryce Pal.
Sharp 32 P 70 ma wbudowany tuner cyfrowy
Dostaniesz go specjalnej cenie.
pozdrawiam

Do góry