Co kupic - co wybiore zestaw to problem

pdzran

New member
Witam

Juz bylem zdecydowany na jakis zestaw, okazalo sie, ze glosniki sa kiepskie.
Teraz zdecydowalem sie na jeden z dwoch zestawow w ktorych jest DVD Onkyo 405 a tu kolejna kiszka - widze w jednym z watkow , ze sa z nim problemy.

Podam jeszcze raz swoja sytuacje.
DVD i amplituner - zestaw powinien odtwarzac DVD plus , minus , DL , DTS , DD, powinien miec zlacza HDMI pozwalajace podlaczyc TV, w przyszlosci konsole.
Divx nie jest konieczne, moge ewentualnie dokupic Mante czy Wiwe.
W zestawie chce miec glosniki 5 sztuk + ewentualnie sub.
60% muzyka (elektroniczna, mam troszke plyt w DTS,DD) , 30% filmy , 10% komputer i ewentualnie konsola.

Co wybrac aby byc zadowolonym i najlepiej nie wydac wiecej jak 3000.

Co mozecie powiedziec o zestawie :
Pioneer DV-400V-S , VSX-917V-S , Jamo S606HCS3

O ile o glosnikach Jamo widzialem pochlebne opinie, to o dvd czy amplitunerach nie zauwazylem.
Prosze o opinie ...

Ostatnia edycja:

Pablo1964

New member
Bez reklam
pdzran napisał:
O ile o glosnikach Jamo widzialem pochlebne opinie, to o dvd czy amplitunerach nie zauwazylem.
No właśnie. Ciężko wybrać w tym budżecie amplituner KD dobry do słuchanie muzyki. Mnie się nie udało, musiałem szerzej otworzyć portfel. :(

remal

New member
Polecam zestawy Denona AMPLI + DVD + Kolumienki Wharfedale. Taki zestaw można spokojnie kupić za ok. 2500 pln w media markt i spełnia Twoje wymagania odnośnie wyjść, obsługiwanych formatów, o jakości dźwięku nie wspominając.

Żeby nie być gołosłownym -> http://www.allegro.pl/item307109314_denon_kino_s_1306_1740_cr30_wh2_kredyt.html

Najlepiej posłuchaj i obejrz w sklepie, bo to sprzęt łatwo dostępny.

Jeśli chodzi o kolumny Jamo to byłem ich użytkownikiem kilka lat temu i mam wrażenie, że Jamo promuje się na najwyższych modelach a to co jest do kupienia w normalnej cenie wypada nieciekawie w porównaniu z konkurencją, m.in. wspomnianym Wharfedalem, tańszych B&W czy Tanoyach.

Za 3000 pln znajdziesz nie najgorszy sprzęt, także nie ma się co dołować odrazu :)

p0is0n

Member
To mu poleciles... akurat ampli Denona z serii 1xxx i dvd z 1740 to sprzet mocno nieciekawy - zarowno brzmieniowo jak i wygladowo (tandetny plastik), zwlaszcza z tanimi Wharfedalami.
Jamo S606 jest w miare, z tym ze slabo ustawne (z boku maja bass-reflex).
Moja rada jest taka (sam szukam i juz wiele zestawow mnie rozczarowalo) - albo zacznij od glosnikow stereo, stopniowo dokladajac do 5.1 albo niestety musisz obnizyc wymagania.

pdzran

New member
Sam nie wiem, jak sie okaze, ze na zestaw, ktory zadowoli moje i tak niewygorowane wymagania musze wydac ze 4-5 tysiecy to w koncu odpuszcze sobie zakup KD, bo poczatkowa planowalem wydac 1.5 , pozniej 2 , w koncu 3 tysiace a tu nic nie ma ciekawego ...

dinderi

New member
pdzran napisał:
Sam nie wiem, jak sie okaze, ze na zestaw, ktory zadowoli moje i tak niewygorowane wymagania musze wydac ze 4-5 tysiecy to w koncu odpuszcze sobie zakup KD, bo poczatkowa planowalem wydac 1.5 , pozniej 2 , w koncu 3 tysiace a tu nic nie ma ciekawego ...
Pomyśl, czego naprawdę oczekujesz od zestawu i jak czułe masz uszy :) Bo to, ile wydasz przede wszystkim na amplituner i głośniki, przełoży sie na Twoje wrażenia słuchowe.
Kolega kupił zestaw yamaha s559mk2 i jakies ampli yamahy chyba 459, z kolumnami 5.0 Prism. Twierdził, ze jest i tak półgłuchy więc to dobre rozwiazanie zwlaszcza, ze byla promocja i za calosc dal 1500 PLN. Byl bardzo zadowolony, aż po kilku tygodniach przyszedł posłuchac, co złożyłem ja, kompletując kino przez 2 lata. Szczęka mu opadła, bo nagle doznał olsnienia, ze jednak nie jest tak głuchy, jak mu się zdawało. Tyle że różnica między moim i jego zestawem jest taka, ze sam mój amplituner, kiedy schodzil z rynku w okolicach 2004 roku, był wart ok. 3.500 zł.
Tutaj nie da się kupić bardzo dobrego kina, za bardzo małe pieniądze, chyba ze od złodzieja.
Jesli chcesz mieć dobry zestaw, musisz niestety - jak to napisał jeden z przedmówców - "szerzej otworzyć portfel". Inaczej się nie da. Jakośc zawsze będzie kosztować. Wiec moze pójść za napisaną już tu radą i zacząć od niezłego ampli, frontów i centralnego, a resztę dokupić później.
Odtwarzacz DVD zostaw sobie na marginesie rozważań, bo to zawsze łatwiej wymienić, niż inne elementy systemu.

Ostatnia edycja:

pdzran

New member
Warunki jakie mam i wymagania jakie stawiam KD opisalem na poczatku.
Do tego dodam, ze nie jestem melomanem, audiofilem itp. itd
Sadze, ze jak mialem dotad laptopa z matryca 15.4" i do tego glosniki Logitech 2+sub za okolo 100pln to zestawy, ktore wybralem w polaczeniu z 37" TV usatysfakcjonuja mnie.
W zasadzie chodzi mi tylko o bezproblemowa wspolprace - jak juz pisalem, o tym pisalem na poczatku watku.
W innym watku natomiast pisalem i tak tez zrobie - pojde do sklepu z kilkoma plytkami jakie mam i sam sprawdze jak zachowa sie KD.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Onkyo to dobre DVD, skarżą się na nie tylko Ci, którzy go nie mieli, to juz nam sporo mówi co do jego prawidłowej oceny.

p0is0n

Member
podoba mi sie to co napisal kolega dinderi :) zgadzam sie z nim w pelnej rozciaglosci.Apetyt rosnie w miare jedzenia, tez spotkalem sie z komentarzami "niby audiofil sie znalazl". Pozyjemy zobaczymy, odsluchaj sobie jakis zestawow i sam zobaczysz czy KD za 2k to jest naprawde to czego Ci trzeba.Niejeden juz zmienil zdanie :)
Rozwaz tylko, ze w cenie onkyo 405 masz pioneera 600/696, ktory jest lepszy.Wiec albo:

a) kup pioneera 400 (to samo co onkyo 405) za mniej niz onkyo 405
b) albo lepszego - pioneera 600/696 za tyle co kosztuje onkyo 405

A zreszta, to Twoja kasa i decyzje niestety musisz podjac sam.

remal

New member
Dokładnie. Najlepiej iśc posłuchać kilku zestawów z różnych półek cenowych i jeśli okaże się, że wymagania są jednak większe niż się wydawało, może warto powoli kompletować docelowy zestaw. Powiedzmy najpierw dobry amplituner i jakieś używane dvd, do tego dwie dobre kolumny do których powoli dokupisz tyły, centralny i suba. Przez jakiś czas przemęczysz się po prostu na wirtualnych głośnikach, które zasymuluje amplituner, a nowe modele robią to coraz lepiej.

Ja swój zestaw kompletowałem jakieś 3 lata, ale było warto. Najważniejsze to wybrać dobre kolumny (czyli na początku przody), bo wg mnie kolumny to ta część zestawu, którą jak dobrze wybierzesz nie będziesz już zmieniał.

Chyba, że wyznajesz zasadę, że musisz mieć cały zestaw odrazu. Ale to na pewno odbije się na jakości.

Do góry