Co dalej? wzmak/CD/blueray

Yagod_32

New member
Co dalej? wzmak/CD/bluray

Witam ponownie,
po kupnie słuchawek nadszedł czas na przemyślenia.
Preferencje muzyczne rock, jazz, koncerty LIVE, bardziej gitarowe brzmienia.
Zastanawiałem się czy mając ampli stereo jest sens kupować wzmaka. Może teraz warto kupić przyzwoitego CD lub bluray-a? Muzy słucham głównie z dysku przenośnego w większości FLAC jednak mp3 tez się trafią więc czy CD jest konieczny? A może zbierac kasę na lepsze kolumny chociaż Pearli nie mam długi czas i jestem z nich zadowolony.

Mam 1,5 k max 2k na przeznaczenie na sprzęt. W co włożyć tę kasę, żeby delektować się dalej muzyką? Co tu dołożyć to tego mojego mini-zestawu, żeby poprawić jakość dźwięku? Nie boję się kupować używek.

Pozdrawiam
Bartek

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli muzykę stanowią praktycznie pliki grane z dysku więc kupowanie odtwarzacza CD to raczej nie najlepszy pomysł ,podobnie jak blu-ray pożytek prawie żaden

Ewentualnie może odtwarzacz sieciowy ,albo laptop (komputer) wyposażony w dobry program do odtwarzania plików + DAC (przetwornik cyfrowo/analogowy) w takim przypadku można by też pomyśleć o plikach hi-res

Jak masz zwykłe kable głośnikowe warto pomyśleć o wymianie - zawsze trochę poprawisz dźwięk

I

irek6311

Guest
Jeszcze inna opcja za około 700zł > DAC NOSTROMO 5 i z PC czy Laptopa flac czy mp3 odtwarzać na Onkyo TX-8050.

Pan_Borowik

New member
Jeżeli możesz przeznaczyć do dwóch tysięcy, to śledź aukcje i ogłoszenia w poszukiwaniu sensownego używanego wzmacniacza stereo - za ~2 tysiące można myślę w niedługim czasie znaleźć używkę sprzętu kosztującego ~4 tysiące jako nowy.
Jest ciut niżej temat, w którym ktoś pyta o wzmacniacze do Dali Zensor 7 z main-in (do podłączenia pod amplituner). Tam znajdziesz sporo dobrych propozycji, które można używane dostać za około dwa tysiące.

Z możliwych do wymiany komponentów żaden nie da Ci takiego przyrostu jakości brzmienia jak dodanie wzmacniacza w miejsce amplitunera - zdziwisz się o ile ładniej potrafią zagrać te same kolumny z innym "napędem".

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam ponownie,
po kupnie słuchawek nadszedł czas na przemyślenia.
Preferencje muzyczne rock, jazz, koncerty LIVE, bardziej gitarowe brzmienia.
Zastanawiałem się czy mając ampli stereo jest sens kupować wzmaka. Może teraz warto kupić przyzwoitego CD lub bluray-a? Muzy słucham głównie z dysku przenośnego w większości FLAC jednak mp3 tez się trafią więc czy CD jest konieczny? A może zbierac kasę na lepsze kolumny chociaż Pearli nie mam długi czas i jestem z nich zadowolony.

Mam 1,5 k max 2k na przeznaczenie na sprzęt. W co włożyć tę kasę, żeby delektować się dalej muzyką? Co tu dołożyć to tego mojego mini-zestawu, żeby poprawić jakość dźwięku? Nie boję się kupować używek.

Pozdrawiam
Bartek
\

A co Ci nie odpowiada w aktualnym systemie?

Jeśli nie słuchasz płyt CD to zakup odtwarzacza nie ma sensu. Zakup taniego DAC też za bardzo nie ma sensu bo może się okazać, że nie będzie dużo lepszy niż ten wbudowany w Twój amplituner.

Jeśli chcesz zrobić skok do przodu to wiąże się to w większymi rewolucjami. Po pierwsze zmiana kolumny, klasyczny wzmacniacz stereo i do tego odtwarzacz strumieniowy lub kombo blu-ray + DAC.

I

irek6311

Guest
DAC NOSTROMO 5 jest na miarę amplitunera, tak na poważnie to by wejść w wzmacniacze zamiast tego amplitunera trzeba by kolumny o klasę lub 2 wyżej kupić, inaczej będzie tylko rozczarowanie i pusty portfel.

Pan_Borowik

New member
tak na poważnie to by wejść w wzmacniacze zamiast tego amplitunera trzeba by kolumny o klasę lub 2 wyżej kupić, inaczej będzie tylko rozczarowanie i pusty portfel.
Pozwolę się nie zgodzić, a koledze Yagod proponuję posłuchać sprzętu, a nie tylko opinii z forum i przekonać się samemu.
Miałem okazję porównać amplitunery z pułapu ~2000zł ze wzmacniaczami z tego samego pułapu.
Podłączone do kolumn za około 2500-3000zł.

Za każdym razem różnica w jakości była oczywista nawet dla kompletnego laika.
Jeżeli autor chce spróbować poszukać sprzętu używanego, to spokojnie dostanie coś grającego jeszcze poziom wyżej.

Tak czy inaczej - odsłuch, odsłuch i jeszcze raz odsłuch.

Yagod_32

New member
Dziękuję za Wasze podpowiedzi.
Odsłuch wiadoma spraw jednak wolę najpierw zapytać ludzi co do tego odsłuchu wybrać. Tak się składa, że pytam o to tu na forum i w ten sposób kupiłem sprzęt który mam :)

Z przeczytanych opinii wniosek nasuwa się jeden: zmiana dla zmiany jest bezsensowna i w skarbonce pusto. Pomyśle jednak nad zmiana okablowania ponieważ mam zwykłe kable pociągnięte jeszcze w ścianach domu.

Cel na przyszłość to kupno innych kolumn (z wyższej półki) i później wzmak. Dziękuję raz jeszcze.
Do tego czasu muszę się podszkolić merytorycznie z tematów stereo.

Pozdrawiam
Bartek

Do góry