Cichy projektor zamiast BenQ W1090

Cob

New member
Posiadam projektor BenQ W1090. Jest to w sumie tani model i nie najnowszy ale generalnie nie mam porównania i jak dla mnie obraz jest ok. Niestety problemem jest głośność. Nawet w trybie Eco jest irytująco głośny. Używam go z szarym ekranem 100" zawsze w zaciemnionym pomieszczeniu. Odległość od ekranu to max 270cm przy założeniu że projektor ma do 25cm głębokości. Telewizor odpada, bo nie ma na niego miejsca. Tylko rozwijany ekran. Ze względu na głośność myślę, że tradycyjna lampa odpada. Źrodłem jest komputer i chodzi wyłącznie o filmy. Przejrzałem już naprawdę dużo opcji i stosunkowo mała odległość sporo ogranicza. Znalazłem LG HU70LS. Tu nie wiem czy i o ile byłby lepszy od obecnego. Niestety ma dwie wady. Obraz w nim zaczyna się na równi z ekranem. W obecnym projektorze jest on niecałe 20cm niżej kiedy wisi on przy suficie. Teraz wisi ok. 20cm pod sufitem, więc łącznie obraz jest 40cm niżej. W przypadku LG musiałby on wisieć 40cm pod sufitem. Trochę zacznie to już wyglądać średnio. Dodatkowo ma zewnętrzny zasilacz, który jakoś będzie trzeba zamocować i to jest druga wada. Może jednak i tak warto jakoś przeboleć to niskie mocowanie?

Cob

New member
Pytania są w zasadzie dwa. Pierwsze to czy LG HU70LS jest dużo lepszy od BenQ W1090. Jeśli tak, to przeboleję to, że będzie musiał wisieć 20cm niżej. Oczywiście zakładam, że pod względem głośności będzie dużo lepiej.
Drugie pytanie to, czy znacie inne projektory, które będą ciche i jednocześnie spełniają wymóg odpowiedniej odległości od ekranu. Idealnie by było gdyby jeszcze miały ten offset lub regulację lens shift w pionie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Epson PW 7000 za 4999 zł
Napisz na PW - dostaniesz kontakt do kolegi on odpowie na wszystkie Twoje pytania.

Cob

New member
Epson PW 7000? Pewnie chodzi o TW 7000. Epsony są ciekawe ale mają jedną dyskwalifikująca wadę w moim przypadku. Wymagają większych odległości od ekranu. W tym przypadku 2,95m dla 100". Niestety o 30cm za dużo w moim przypadku.

Do góry