Ciągłe problemy z vertical banding/DSE. Jaki tv będzie mieć czysty ekran?

Petru23

Banned
Jesli będziesz korzystać z dekodera to znajdź opcje dla hdmi i przestrzeni barw. Dci do materiałów HD, Bt. 709 dla słabszej jakości. Bt2020 dla 4k.

Petru23

Banned
Z drugiej strony miałem już tyle tv, że mogłem coś poplątać. Ale jak znajdziesz taką opcję, a jest to zgodnie z tym co napisałem. Między bt709 a dci różnica nie jest jakaś dramatyczna ale jednak jest.

A skoro tv nie jedziesz oglądał to wiele problemów czy jak je zwał nawet nie doświadczysz chyba. Na treściach wysokiej rozdzielczości nie jest źle.

skimi11

Member
Tzn telewizja naziemna będzie na kablu po prostu, nie wiem jak to się nazywa. Jednak w większości to będą materiały wysokiej jakości. We wtorek ma przyjechać tv, co będzie to będzie

skimi11

Member
Wczoraj otrzymałem tv, czyli tego Samsunga 65q77t.
Jeśli chodzi o czystość ekranu, to nie ma żadnych przeszkadzających linii czy plam (może na bardzo ciemnym kolorze, ale bardzo mało zauważalne). Więc z tego jestem zadowolony.

Natomiast jeśli ktoś chce oglądać na nim filmy w ciemnym pomieszczeniu, to niech kupi coś innego :D jasne plamy i najdziwniejsze smugi pokazują się na bardzo ciemnych scenach, co praktycznie uniemożliwia spokojne oglądanie. Ten efekt jest również widoczny na niektórych przejściach w grach, gdzie jest cały ekran czarny, a na środku tylko np. logo.

Zauważyłem, że jeśli w nocy wyłączę tryb inteligenty i włączę lampkę nocną, to można oglądać nawet bardzo ciemny film. Ale całkiem po ciemku się nie da, co dla wielu ludzi ten tv skreśli.

Dodałem zdjęcie, telefon trochę wyolbrzymia efekt. Na zdjęciu przy włączonej lampce (stojącej za tv) widać mniej więcej to, co przy wyłączonym świetle na żywo.

Ja się jeszcze się zastanawiam, ale tv raczej u mnie zostanie na rok czy dwa. Przy oglądaniu w dzień nic nie przeszkadza, w nocy przy zwykłych scenach też jest okej.

Attachments

• IMG_20210210_025527__01.jpg
    IMG_20210210_025527__01.jpg
    405,3 KB · Wyś: 73

kola01

Well-known member
Bez reklam
Nie masz za dużego podświetlenia ustawionego?
W Samsungu powinna być matryca VA a te z natury mają lepszą czerń od matryc IPS.
A jak wygląda biały ekran? Są jakieś plamy, DSE itp?

skimi11

Member
Jeśli chodzi o podświetlenie, to w opcjach jest tylko jasność i kontrast. Jasność ustawia się automatycznie, ale na ten defekt ze zdjęcia nic nie pomoga i już raczej nie pomoże. Czytałem o masowaniu ekranu, ale nie będę tego robił :)

Biały ekran jest czysty, nie ma żadnych plam i pasów.
Natomiast przy bardzo ciemnym i jednolitym kolorze (mniej niż 5 procent szarości), to można zauważyć takie szersze pionowe linie, których normalnie nie widać. Jedyne miejsce, gdzie je zauważyłem, to początek gry assassin's Valhalla, tam jest takie ciemne pomieszczenie, ale to jest mój testowy ekran i na każdym telewizorze uruchamiałem tę grę właśnie od początku. Na q80t ten moment był nie do wytrzymania. Nawet na dse test na YT jest czysto (ten filmik z hokeistą).

Moja siostra ma Sony xg85 z matrycą IPS i nie ma takich plam jak są u mnie. Ma za to świecące boki od "IPS glow", ale już chyba wolałbym to, niż to co u mnie się dzieje :)

Według mojej oceny tv jest świetny pod mecze, sporty i gry, ze względu na brak DSE. Na 75q80t i 65xh90 nie dałbym rady oglądać meczu (przynajmniej na tych panelach, które ja dostałem).
Natomiast nie nadaje się do oglądania ciemnych scen (jak np. w serialu Wiedźmin) w całkiem ciemnym pomieszczeniu.

Ostatnia edycja:

skimi11

Member
Tak, to trochę pomaga. W każdym razie wczoraj oglądałem przy lampce nocnej odcinek Wikingów na Netflix (dosyć ciemne sceny) i nie dostrzegłem tych plam. Dla spokoju złożyłem reklamację o wymianę na inny egzemplarz, ale nic się nie stanie, jeśli zostanę z tym.
Dzięki :)

Petru23

Banned
Ok, mogłeś go po prostu oddać i w is ninny, bo serwis może stwierdzi, że usterki nie ma i jest to specyfika VA.
Ja jak widzę problem z tv to oddaje.

skimi11

Member
Nie wiem czy to jest problem, pewnie wszystkie to mają. Jak wymienię, to mogę dostać też gorszy. Widziałem już takie opinie na temat tego tv z gorszymi chmurami więc to nie pojedynczy przypadek.
No i nie chce mi się go pakować i oddawać, bo za dużo z tym roboty. Ten tv jest najlepszy z tych, które miałem. Już nie mam dosłownie innych typów.
No i dziewczyna mnie zabije, bo co chwilę oddaje tv i kupuję nowy, robiąc przy tym bałagan z tymi pudełkami :)

Ostatnia edycja:

Petru23

Banned
Nie czekaj ze zmianą dziewczyny na nowe modele telewizorów ;)
Dostawy nowych będą koniec wiosny/początek lata a ceny będą premierowe. Także mało atrakcyjne.

skimi11

Member
Dziewczyny nie zmienię na pewno :D
A tv i tak nie ma innych na rynku. Jedynie OLED, ale na nich na pewno coś wypalę.
Wszystkie fald mają dla mnie zbyt duże dse. Krawędziowe VA mają tę plamy na ciemnych ekranach, które mam teraz, a krawędziowe IPS dodatkowo IPS glow.
Mogę wymienić egzemplarz na inny, biorą biorąc udział w loterii, ale defekt nie jest aż tak przeszkadzający żeby mi się chciało. Zwłaszcza, że muszę wzywać szwagra do pomocy (on ma dostawczaka) i tym razem tv musielibyśmy wnosić do galerii. A kolejny tv pewnie nie byłby wcale lepszy

Petru23

Banned
No coś w tym jest. Ja już zakończyłem roszady, zamawiając znów xh90 bo dse na lg bardziej mnie wnerwia a i coś jakoś tak dziwnie mi się go ogląda, jakby obraz delikatnie drżał, jakby kto stabilizację wyłączył :D

Porównam raz jeszcze i wybiorę coś w końcu.

A ibdiwiedziwlem sie w oddziale Agricole, że jeśli mamy raty na sprzęt u nich to jak założy się konto i spłaca z niego te raty, to zwracają 20%. Czyli jak ten Sony by został, a ja spłacałbym z konta Agricole to 500zl by wróciło.

skimi11

Member
A jaki masz rozmiar tego Sony xh90? Ja na 65 calach miałem takie dse, że mógłbym w dowolnym momencie zatrzymać np. mecz i pokazać palcem co najmniej 2 ciemne plamy i to prawie na środku ekranu. Obraz nawet nie musiał się ruszać. Pasów o dziwo nie było, nawet na szarym tle. Tylko im obraz jaśniejszy, tym bardziej te plamy widoczne.
Ale wydaje mi się, że miałem pecha do panelu. Poza tym tv był świetny. Jedynie dźwięk taki sobie, ale to nie problem podłączyć lepsze głośniki.

Hmm, czyli zyskujesz 20% na ratach? Ale to nie są raty 0%? Przecież to by im się nie opłacało :D ja kupuję za gotówkę, więc nie wiem jak to wygląda. Za gotówkę chyba łatwiej też taki sprzęt zwrócić

Ostatnia edycja:

Petru23

Banned
Kwestia rat nie ma znaczenia przy zwrocie. Wysyłasz tyko dodatkowo oswiadczenie o odstąpieniu od kredytu do banku lub jak w MM na miejscu oni to załatwiają.
I tak, raty 0 z czego konto trzeba u nich założyć i wpłacić raz na miesiąc 1000zl (przewalić wystarczy, wpłacić i przelać z powrotem.) oraz z tego konta raty płacić. Dobrać ilość rat, alby wysokość raty nie przekraczała 200zl (zwracają 20% ale nie więcej niż 40zl). Spłacamy sobie kredyt odzyskując 20 % i TV za 4k wychodzi nas finalnie 3,5k.
Koszt utrzymania konta 0zl przy zachowaniu wpłat i wykonaniu transakcji.
Jeśli ktoś nie jest tylko gitówkowcem to imo warto pomyśleć.

Aha, ja się wbawie w 55"

Do góry