Wczoraj otrzymałem tv, czyli tego Samsunga 65q77t.
Jeśli chodzi o czystość ekranu, to nie ma żadnych przeszkadzających linii czy plam (może na bardzo ciemnym kolorze, ale bardzo mało zauważalne). Więc z tego jestem zadowolony.
Natomiast jeśli ktoś chce oglądać na nim filmy w ciemnym pomieszczeniu, to niech kupi coś innego

jasne plamy i najdziwniejsze smugi pokazują się na bardzo ciemnych scenach, co praktycznie uniemożliwia spokojne oglądanie. Ten efekt jest również widoczny na niektórych przejściach w grach, gdzie jest cały ekran czarny, a na środku tylko np. logo.
Zauważyłem, że jeśli w nocy wyłączę tryb inteligenty i włączę lampkę nocną, to można oglądać nawet bardzo ciemny film. Ale całkiem po ciemku się nie da, co dla wielu ludzi ten tv skreśli.
Dodałem zdjęcie, telefon trochę wyolbrzymia efekt. Na zdjęciu przy włączonej lampce (stojącej za tv) widać mniej więcej to, co przy wyłączonym świetle na żywo.
Ja się jeszcze się zastanawiam, ale tv raczej u mnie zostanie na rok czy dwa. Przy oglądaniu w dzień nic nie przeszkadza, w nocy przy zwykłych scenach też jest okej.