Ciągłe problemy z vertical banding/DSE. Jaki tv będzie mieć czysty ekran?

skimi11

Member
Dźwięk był taki sobie, ale jeśli tv mi się spodoba, to i tak kupię soundbar lub coś lepszego. Poza tym obraz był dla mnie wystarczający. To może jeszcze raz spróbuję z xh90, jeśli nikt inny tego nie widzi, to rzeczywiście może wina egzemplarza.

Edit:
Chociaż tutaj ktoś miał podobnie, więc raczej go odpuszczę. Zbyt dużo gram w gry i oglądam mecze by tego nie zauważać
https://******************************.com/forum/topic/54249-sony-xh90-dirty-screen-effect-dse/

Ostatnia edycja:

Petru23

Banned
Link wygwiazdkowany. Ale zgaduje ze 65" ;)

Po wszystkich tv jakie miałem mogę powiedzieć, w swoim odczuciu ze do ogladania również filmów dziek jest bardzo ok. Ale wiadomo, wielu potrzebuje jednak więcej. Ja nie mogę sobie pozwolić na głośniejsze słuchanie tv, muzyki, czy oglądanie na kolumnach filmów ;)

Xh90 ma najmniej bolączek że wszystkich, które miałem. Hx940 to oddzielny temat. Gdyby nie 24 strefy, co jest po prostu za mało to byłby naprawdę fajny. LG ma ich 32 i mimo słabszych algorytmów finalnie niekoniecznie musi to gorzej wypadać. No chyba że oglądamy białe kwadraciki latające po ekranie ;)
To co widziałem na sklepie dziś napawa mnie optymizmem. Po doświadczeniu z hx940 i xh80 absolutnie nie skreślam IPS ów a wręcz przeciwnie. Mają niepodważalne zalety. I czerń, kacza jego mać, jest czarna :D

Ostatnia edycja:

skimi11

Member
a sorki z tym linkiem. Tak, chodzi o 65". Po wpisaniu "xh90 dse" w google, to wyskoczy na pierwszej stronie. U mnie nie było pełnych ciemnych pasów, ale były ciemne plamy w miejscach gdzie te ciemne pasy powinny się stykać.. więc teoretycznie dla mnie xh90 jest skreślony, bo nie będę grał w loterię z panelami.

Zostają mi te tv:
- hisense, o ile upewnię się, że dse na nim jest akceptowalne
- Sony xg85, ale to krawędziówka tak samo jak q70t
- xh940 - ale tego nie mam gdzie sprawdzić

@Petru23, a testowałeś może kiedyś xg85? Ciekawe jak by wypadło w Twojej ocenie.
Nawet nie wiem czym się różni od xh80, bo wygląda na starszy model od xh80, a jedyną różnicę jaką znalazłem to że ma większą częstotliwość (xg85 ma 120hz a xh80 ma 50hz). Moja siostra ma od roku xg85, sam na nim trochę oglądałem i przynajmniej nie ma dse. Może na krawędziach trochę krwawi światłem, ale mi to nie przeszkadza. I skoro mi to nie przeszkadza, to nadal myślę o q70t. Tylko trochę głupio, że xg85 rok temu kosztował tyle samo co teraz i że myślę o modelu z 2019 zamiast jakiejś nowości, no ale cóż zrobić.. przynajmniej na tym zaoszczędzę

Ostatnia edycja:

Petru23

Banned
Wiem wiem, słownik mi poprawiał a ja nie wylapalem.
Ale poprawiłem.
65" na krawędziowym bym nie wziął. Nawet Panasonica hx940 bym się obawiał.

skimi11

Member
Okej, to cały mój plan z krawędziowym w pi**u :) tylko że one nie mają takiego dse, więc i tak pewnie kupię na krawędzi. Inaczej będę miał paski i plamy na meczach i w grach.
Dzięki za pomoc, mam nad czym jeszcze myśleć

Petru23

Banned
Krawędź ma swoje ograniczenia, przede wszystkim w jasności i równomierności podświetlenia. Ale nie jest gorszym rozwiązaniem niż direct.

skimi11

Member
Właśnie to te full array LED które testowałem mają problemy z równością podświetlenia, na meczach i grach widać tylko brudny ekran przez to. Jak wspominałem moja siostra ma xg85 i ekran jest czysty jak łza. Oczywiście na ciemnych scenach potrafi przy krawędzi zaświecić jasną chmurą, ale nie jest to taki problem jak ciemne linie i plamy w fald przez np. 90 minut meczu, przynajmniej dla mnie. Każdy ma inne wymagania

skimi11

Member
A, to źle zrozumiałem :)
ja dzisiaj zaryzykowałem i ponieważ mojej dziewczynie podobał się Samsung to kupiłem q70t w 65 calach. Wiem, że miałeś 2 i nie polecasz, ale muszę sprawdzić na własnej skórze. Oby nie miał mocnego dse, a samo krwawienie światłem przy krawędziach jakoś może przeżyję. We wtorek ma przyjechać razem z soundbarem, którego nawet nie będę rozpakowywał na wypadek zwrotu do sklepu, ale mam nadzieję, że mimo swoich wad będą one akceptowalne

Petru23

Banned
Kupa osób jest zadowolona i mam nadzieję, że Ty też będziesz ;)
Szkoda ze q70t a nie np 74, 75 czy q77 bo nie dość, że mają metalowego pilota to też wyższe pqi (poziom jakości obrazu).

skimi11

Member
Właśnie kupiłem q77t z tym metalowym pilotem, tak jakoś nazywam go q70t dla uproszczenia zapominając o tym, że Ty znasz chyba wszystkie modele i warianty :)
Dzięki, jak przetestuję to jeszcze tu napiszę opinię dla tych, co mają takie same problemy jak ja i odnajdą ten wątek

Do góry