Byłem w ME po drodze z DPD (dziady nie wydali mi tv, bo na pon jest dostawa i koniec).
Obok siebie Hisense q8f 55", nano91, xh80

Ponad godzina gapienia się w ekran na cyfrowrej TV i świadomość tego, na co patrzeć i czego szukać.
NANO90 troszkę ciemny ale nie mieszkam w hali sklepowej. Będzie baaaardzo ciekawie jak dotrze.
Xh80 wiadomo
Hisense... Gorzej skaluje słaby sygnał od LG i Sony zostawiając artefakty w postaci dziwnych drobnych poziomych kreseczek przy krawędziach mniejszych obiektów (głównie twarze i okolice ust, nosa, oczu itp) oraz zniekształcenia, zapewne też artefakty na obiektach ruchomych. Korekty różnych ustawień nie przynosiły skutku. Ale to na SD, gdzie i lg i sony wybitne też nie były. Na hisense było jednak odczuwalnie gorzej. Przykład. Plecy postaci na cały dolny róg ekranu, marynarka granatowa w zacienionym jakimś miejscu. Sygnał słaby, obraz idzie w szarość i widać lekko makrobkoki. Na hisense widać było jak w trakcie ruchu postaci i nieznacznej zmiany cieni na marynarce strefy wygaszania troszkę się gubily. Wyglądało to jakby światło odbijało się od taki wody i padało refleksem na matrycę. Do tego przeswietlenia liter itp, taka poświata spod nich wychodząca.
Jestem przy tym przekonany, że zabawia ustawieniami poprawiłaby jakość obrazu, te szarości na marynarce (efekt jak w moim filmiku z teleskopem w xh90) i kilka innych bolączek. Tak, kalibracja też
Nie oceniam, nie wskazuje jako wadę bo podświetlanie też widać na xh90 ale tam rozświeca się znacznie większy obszar. W hisense jest chyba 180 stref.
Zacina menu troszkę. Ruch nawet spoko bo na q8f ustawiłem na jakimś serialu płynność a na lg już nie. Czerwonych duszków nie widziałem. Sygnał lepszej jakości, zapewne 720 bo TVP to było już ok. Nie gorzej niż na lg i sony a kolory i tonacja do korekty. A jest tych ustawień troszkę.
1080 bardzo ładnie, musiałbym się długo pobawić aby coś powiedzieć więcej ale nie gorzej niż na Sony xh90. Kolory bardziej soczyste bym powiedział na hisense
Ale jak załączyliśmy 4k demko to oj... Pany. Jak zaświecił to się aż oledy pochowaly. Ile to ma, 1400nitow?
Jakby kto pytał, co na sklepie świeci najlepiej to imo hisense. I gdyby nie to, że ze słabym materiałem jednak sobie nie radzi tak dobrze jak sony czy nawet lg, to bym go zamówił.
Do 1080 i 4k może być przeprącie w tej cenie
Weźcie pod uwagę, że to taka relacja z wrażeń niż opinia na temat. Na naziemnej w sklepie to ja sobie mogę testować