Ciągłe problemy z vertical banding/DSE. Jaki tv będzie mieć czysty ekran?

skimi11

Member
Dużo roboty z tym oddawaniem, trzeba pakować i przewozić do sklepu :/
Nano90 może jest okej o ile nie jest się uczulonym na dse tak jak ja.
No to jeśli q70t w domowych warunkach odpada, OLED przez moje korzystanie na pewno się wypali, a wszystkie inne z local dimming mają dla mnie dse, to zostaję bez tv. Na dodatek moja deska ratunkowa w postaci Sony xg85 okazuje się nieaktualna, bo ten tv nie jest już dostępny w żadnych sklepach (są jakieś pojedyncze z wystaw, ale nie tu gdzie mieszkam).
Jutro w sklepie może jeszcze mnie olśni

Petru23

Banned
wątpię. Zamów do domu z MM lub ME i najwyżej oddasz. Inaczej się nie da, uwierz. To są Twoje oczy i nikt nie powie Ci, co Ci się bedzie podobać. Na sklepie wiele nie zobaczysz przy tym świetle i materiale. Tyle zachwytów na xh90 i nie wiem skąd. TV dla mnie nie wart swoich pieniędzy. Cena z BF była adekwatna - około 3300pln. za 4k - panas 940 imo lepszy, na pewno jest to półka wyżej technologicznie. Procesor, skalowanie, kolory, system wygaszania i jego praca, efekty tej pracy, bajery systemowe (kontynuacja oglądania treści z TV na dowolnym urządzeniu - nie przegapimy gola siedząc na sraczu), dźwięk i przede wszystkim system. Ja cały czas siedze z ręką na ramieniu i zastanawiam się czy będzie jak w opiniach - po 14 dniach zaczęły się cyrki :)

Ostatnia edycja:

skimi11

Member
Właśnie w MM zamawiałem te wcześniejsze 2 tv i oddałem w sklepie. Najgorsze jest to, że nie mam jak transportować tak dużego tv i muszę ściągać szwagra, który ma dostawczaka :)
Podziwiam, że chce Ci się tak oddawać tv, mnie to kosztuje dużo nerwów, dlatego chciałbym go gdzieś zobaczyć, żeby przynajmniej mieć wrażenie, że go sprawdziłem.

A co do samego oddawania, to niby w MM jest 30 dni, a jeśli zapiszesz się do ich "klubu", to jest 45 dni. Ale tego nie sprawdzałem, bo tyle bym z tymi tv nie wytrzymał :)

Mało jest o tym Panasonic'u na necie, nie umiem znaleźć żadnego dobrego testu/review, zwłaszcza o tym gray uniformity i dse. Ale szukałem tylko filmów, więc jutro poszukam w artykułach. Chociaż wątpię, żeby tv z fald mi poszedł, ale dzięki za wskazówkę :)

Ostatnia edycja:

skimi11

Member
Byłem dzisiaj w ME i pan polecił mi HISENSE 65U8QF to chyba ten, który mi @Petru23 proponowałeś jeśli się nie boję zaryzykować tej marki :) niestety mieli tylko 55 cali na wystawie i nie był podłączony internet. Sprzedawca chwalił, że bardzo jasny i dopiero wychodzą na polski rynek. Co ciekawe mówił, że można przyjść z pendrive i oni mi tego 65 cali rozpakują i będę mógł sobie przetestować. Na dodatek ten tv będę mógł oddać przez 14 dni beż podania przyczyny (mają taką ofertę na kilku tv), pomimo że byłoby kupiony w sklepie stacjonarnym. Ciekawa sprawa, nie wiedziałem o tym, na pewno uratowałoby mi to pakowanie i oddawanie do sklepu :D

Petru23

Banned
Satysfakcja gwarantowana czy jakoś tak.
Sam się nad nim zastanawiam, jest u mnie na liście. Trochę o nim czytałem, również to, że jakaś grudniowa aktualizacja poprawiła błędy z ruchem. Niestety, wpisy że stycznia na avforum trochę temu przeczą, ale to chyba jeden wątek o tym jest do, tego jest mowa o słabiutkim skalowaniu z SD ale czy ktokolwiek robi to dobrze? Chyba nie.

Pisząc to zadaje sobie pytanie, czemu go nie zamówiłem i po prostu nie sprawdziłem? :D

Jestem już trochę zmęczony tymi poszukiwaniami a coś wziąć muszę... Jeśli będziesz sprawdzał to poproś o podpięcie do cyfrowej Tv i sprawdź jak wyglądaja programy TVP w tym info (powinno być ok) oraz inne. Jak czyści tło z szumów, czy zostawia śnieżenie i kaszę czy robi je gładkie. Jak ruch i czy zmiana ustawień dla niego jest widoczna. To mnie najbardziej ciekawi. Sprawdziłbym sam, ale mnie już tam sprzedawcy nie lubią, bo wiem więcej od nich. :)

Edit
Wspomniane wpisy ma avforums
https://www.avforums.com/threads/hisense-u8q-55-issues.2341295/

Ostatnia edycja:

skimi11

Member
Na tym avforum bardzo krytykują ruch, aż mnie to zniechęciło. Ale każde tv ma coś nie tak. Właśnie w sklepie był podpięty do tv i kazałem włączyć jakiś sport. Jednak nie skupiłem się na ruchu tylko na poszukiwaniach dse, dlatego nie pamiętam żeby miał jakieś problemy z ruchem.
Z tych rzeczy do sprawdzenia o których piszesz to raczej wiele nie pomogę, bo nie mam tak dobrego oka do tych rzeczy (za mało porównań). Polecam wybrać się do innego miasta ze swoim pendrive, a na pewno sprzedawcy pomogą. Ja mieszkam w Rzeszowie i na szczęście mam tu dużo takich sklepów. Szkoda, że nie sprawdziłeś go wcześniej, to miałbym teraz kolejną cenną opinię, a tak to nie wiem czy zwracać sobie nim głowę. Chcę po prostu już coś kupić, bo wybór tv zdecydowanie zabiera za dużo czasu :)

Petru23

Banned
W wątku da screeny rozmowy że wsparciem hisense, które potwierdza problem z jakimś czerwonym duchem jako poświata obiektu ruchomego. Poza tym i patrząc po zdjęciach z wątku o nim to jest petarda.
Ja jestem już zmęczony tymi roszadami. Kolejny w drodze a o mało co nie zamówiłem hisense, przed podlinkowaniem wątku z avforums.
Teraz znów przeglądam oferty, bo może... Oled ale to już jakaś desperacja chyba.

skimi11

Member
Z tym hinese to może uda mi się jeszcze w sklepie popatrzeć na ten ruch

A na OLED na pewno już nie mam ochoty. Coś podobnego, tylko mniej widoczne było na tym cx w sklepie, który oglądałem:
https://amp.reddit.com/r/OLED/comments/hcva3o/cx_vertical_banding_should_i_request_a_repair/

Albo tutaj:
https://youtu.be/YfMRA0rhIvA

Ktoś mi tam wcześniej pisał, żeby kupić OLEDa i mieć spokój, a właśnie w nich są również duże problemy. Czytałem wiele komentarzy jak ludzie nie mogą grać, bo we wszystkich grach widać te kreski :) jeśli ktoś ogląda tylko filmy, to nie powinien to być duży problem

Ja w końcu chyba zrobię wyliczankę, bo każdy tv ma jakieś defekty. Dla mnie największym jest dse, z resztą mogę się pogodzić

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Możesz kupić spokojnie Oleda.
Nie musisz się katować 5% szarością bo nikt tego nie stosuje na co dzień.
Nikt.
To najlepsza technologia na rynku.
Sprawdź na własne oczy , to prosty wybór.

skimi11

Member
W grach takich jak Assassins Creed właśnie bardzo często tło jest bardzo szare (niebo w nocy, lub ściany w środku budynków). Dlatego na forach piszą, że w grach widzą to cały czas. Niestety dla mnie tv będzie podłączony do konsoli, dla samych filmów wybór były prostszy.
I bardzo dużo osób ma z tym problem, a ja to widziałem na własne oczy w LG CX.

Petru23

Banned
Byłem w ME po drodze z DPD (dziady nie wydali mi tv, bo na pon jest dostawa i koniec).
Obok siebie Hisense q8f 55", nano91, xh80 :D
Ponad godzina gapienia się w ekran na cyfrowrej TV i świadomość tego, na co patrzeć i czego szukać.
NANO90 troszkę ciemny ale nie mieszkam w hali sklepowej. Będzie baaaardzo ciekawie jak dotrze.
Xh80 wiadomo
Hisense... Gorzej skaluje słaby sygnał od LG i Sony zostawiając artefakty w postaci dziwnych drobnych poziomych kreseczek przy krawędziach mniejszych obiektów (głównie twarze i okolice ust, nosa, oczu itp) oraz zniekształcenia, zapewne też artefakty na obiektach ruchomych. Korekty różnych ustawień nie przynosiły skutku. Ale to na SD, gdzie i lg i sony wybitne też nie były. Na hisense było jednak odczuwalnie gorzej. Przykład. Plecy postaci na cały dolny róg ekranu, marynarka granatowa w zacienionym jakimś miejscu. Sygnał słaby, obraz idzie w szarość i widać lekko makrobkoki. Na hisense widać było jak w trakcie ruchu postaci i nieznacznej zmiany cieni na marynarce strefy wygaszania troszkę się gubily. Wyglądało to jakby światło odbijało się od taki wody i padało refleksem na matrycę. Do tego przeswietlenia liter itp, taka poświata spod nich wychodząca.
Jestem przy tym przekonany, że zabawia ustawieniami poprawiłaby jakość obrazu, te szarości na marynarce (efekt jak w moim filmiku z teleskopem w xh90) i kilka innych bolączek. Tak, kalibracja też ;)
Nie oceniam, nie wskazuje jako wadę bo podświetlanie też widać na xh90 ale tam rozświeca się znacznie większy obszar. W hisense jest chyba 180 stref.

Zacina menu troszkę. Ruch nawet spoko bo na q8f ustawiłem na jakimś serialu płynność a na lg już nie. Czerwonych duszków nie widziałem. Sygnał lepszej jakości, zapewne 720 bo TVP to było już ok. Nie gorzej niż na lg i sony a kolory i tonacja do korekty. A jest tych ustawień troszkę.

1080 bardzo ładnie, musiałbym się długo pobawić aby coś powiedzieć więcej ale nie gorzej niż na Sony xh90. Kolory bardziej soczyste bym powiedział na hisense

Ale jak załączyliśmy 4k demko to oj... Pany. Jak zaświecił to się aż oledy pochowaly. Ile to ma, 1400nitow?
Jakby kto pytał, co na sklepie świeci najlepiej to imo hisense. I gdyby nie to, że ze słabym materiałem jednak sobie nie radzi tak dobrze jak sony czy nawet lg, to bym go zamówił.
Do 1080 i 4k może być przeprącie w tej cenie ;)

Weźcie pod uwagę, że to taka relacja z wrażeń niż opinia na temat. Na naziemnej w sklepie to ja sobie mogę testować ;)

skimi11

Member
@Petru23, dzięki za sprawdzenie :) tych artefaktów moje oko by na pewno nie wypatrzyło.
To teraz pytanie, gdzie mogą być materiały niższej jakości? Czy jeśli oglądam naziemną, a poza tym yt, netflix i konsola, gdzie materiały są co najmniej full HD, to byś ten tv polecił?
Zastanawiam się czy w poniedziałek nie pojechać do sklepu i jeszcze raz go obejrzeć pod kątem dse i jak wszystko będzie dobrze, to go po prostu kupię

Petru23

Banned
Nie polecę bo nie znam sprzętu. Ale wywarł bdb wrażenie.
Na netflix jest sporo HD materiału, 4k to z nowości. Na YT to samo. Zależy co oglądasz itp.
Słaby sygnał nor wyglądał źle, artefakty możliwe że do ogarnięcia zabawa z ruchem i jakimiś czyścicielami, poprawiaczami. Ale na lg i sony lepiej.

Aha, na materiale demo w ME przy załączeniu czarnej planszy na lewej krawędzi jest pionowy pasek granatowy. Ale to wina materiału. Na lg jest biały.

Attachments

• IMG_20210206_114026.jpg
    IMG_20210206_114026.jpg
    19,8 KB · Wyś: 46

skimi11

Member
Okej dzięki za pomoc :) do wyboru został mi już tylko ten hisense, ciągle się zastanawiam nad q70t, bo na w miarę czysty ekran (poza backlight bleed) i jeszcze ten Sony xg85, nawet jakiś się pojawił dostępny online w wersji srebrnej, czyli xg8577. Z tego już muszę coś wygrać, dzięki :)

Petru23

Banned
No mając dwa q70t nie polecam. Wolałbym już sprawdzić hisense albo wziąc xh90, który nie jest zły, ma sporo zalet i na pewno jest lepszy od q70t

skimi11

Member
Miałem xh90 i oddałem do sklepu, miał widoczne ciemne plamy, które np. na murawie boiska było widać cały czas

Do góry