Jestem zdumiony, że ktoś w ogóle kalibruje telewizory w sklepie i nie robi tego zgodnie z zasadami sztuki, a mianowicie, nie kalibruje w docelowym pomieszczeniu, gdzie będzie stał telewizor - czyli najczęściej w domu klienta. Taka kalibracja to jakiś żart. W takiej sytuacji to ja mogę skalibrować telewizor każdemu z tego forum za jedyne 10 zł - oczywiście to żart, ale miej więcej tak to się przekłada.
Napisz, proszę, na jakim profilu pracuje telewizor po kalibracji. No i jaką aplikacją była dokonana kalibracja i jakim sprzętem pomiarowym?
Dobra rada dla tych, którzy noszą się z zamiarem "kalibracji na odległość" - wybijcie to sobie z głowy, nie dajcie się nabrać, że tak można.
Mnie kalibracja kosztowała 100 pln
Ma duże wątpliwości, czy faktycznie miała miejsce... Szczególnie, że sklep Kikiego "zapomniał zapakować wydruk - został na biurku"
Po włączeniu tv z obrazem z N - recordera podanym na HDMI1 ruszył na profilu Osobisty i nie zachwycił...
Nie wiem na czym kalibracja polegała, na jakim profilu była wykonywana - jak do mnie dotrze pocztą wydruk zobaczę czy faktycznie wartości z wydruku - szczególnie ustawienia własnej temperatury barwowej miałem w swoim tv ustawione.
Rozumiem, że nasycenie kolorów mogę preferować inne niż by to z kalibracji wynikało, ale kontrast i jasność były zupełnie nieakceptowalne. Może mam coś z oczami, ale żona przyzwyczajona do kolorów z plazmy też to odczuła. Po wprowadzeniu kilku korekt (czyli defacto rozkalibrowaniu ) jestem z obrazu bardzo zadowolony kolory nasycone, dobry kontrast - obraz podoba się bardziej niż z plazmy - poza płynnością i czernią oczywiście... (o tym moja żona nie wie i pewnie dlatego tego nie widzi )
Podsumowując bardzo polecam ten TV, i bardzo nie polecam kalibracji - 100 pln to nie majątek, ale wydawanie go w mojej skromnej opinii mija się z celem.