Cerwin Vega Xls-215

Radsson

New member
Dzięki za odzew już do nich dzwoniłem i niestety największe co mają to właśnie 28 a ja chciałbym usłyszeć chociaż 15.
Napisz proszę kilka słów jakie są twoje wrażenia jako posiadacza i co skłoniło Cie do ich zakupu ( na jakiej powierzchni grają), ponieważ opinie o nich są bardzo skrajne od zachwytów na temat szczegółowości i głębi do totalnej krytyki, że nadają się tylko do bezmyślnego łupania.

Tutaj trochę opinii o 215 (linki bez www bo mam za mało wypowiedzi)

avrev.com/home-theater-loudspeakers/speaker-systems/cerwin-vega-xls-215-floorstanding-loudspeaker-review.html

stereophile.com/content/cerwin-vega-xls-215-1

Kufer

New member
U mnie grają w salonie ok 25 m2, który łączy się z otwartą kuchnią. Jako amplituner posiadam HK AVR360. Dla mnie powalają szczegółowością dźwięków, wokale są wyraziste i bez drażnienia ucha, basu jest dużo jednakże nie jest on dudniący. Zależy jakiej muzyki słuchasz? Ja ogólnikowo mówiąc słucham każdego rodzaju muzyki od rocka, dance, techno, instrumentalną po klasyczną i może CV nie "wyglądają" na kolumny do słuchania muzyki poważnej to można się mocno zdziwić :).
Nie zrażaj się opiniami ponieważ ilu ludzi tyle opini i każdy ma inny słuch i inne preferencje. Przed zakupem doradzam odsłuch.
W Warszawie jest jeszcze dystrybutor:
Kontakt - Głośniki Cerwin Vega

Radsson

New member
Zakupilem uzywane xls 28 za 900zlna allegro. Zaryzykowalem aby poznac charakter brzmienia przed ewentualnym zakupem 215. Jak narazie na szybko stwierdzilem ze brzmienie dosc ciemne z mala iloscia srodka. Slucham glownie rock/metal ale poza tym kupe innej muzy. Cerwin to firma slynaca z produkcji naglosnienia scenicznego i zgadzam sie ze podwojna stopa w szybkich kawalkach brzmi naprawde jak na zywo co przywoluje wspomnienia z koncertow ale jednoczesnie jest tez duzo nizszego rozmywajacego sie basu i srodka.Tubowe wysokotonowce dostarczaja szczegolowej gory. Slucham na leciwym ampli technicsa wiec tutaj chyba pies pogrzebany bo odczuwam braki dynamiki . Bylem na odsluchach klipschow rf-82 z harmanem avr 360 i bylo dla mnie zbyt dokladnie i syntetycznie ale mysle ze xls 28 moglyby wlasnie na nim zagrac bardziej zdyscyplinowanie bo troszke teraz "zmulaja".

Do góry