CANTON GLE 490 a GL409

pangoral

New member
Kupilem sobie JBL E 80 posluchalem 5 dni spakowalem i oddalem, przy glosnym oddsluchu gitara ale przy noprmalnym sluchaniu zero barwy... odsluchalem CANTON GLE 490 i jestem pod wrazeniem ale cena troche wysoka... ale znalazłęm model GL409 w moim przedziale cenowym ok 2tys za pare
odsluchiwal ktos? bo parametrami to bardzo podobny model

rafal735r

New member
Daj spokoj z parametrami. Zawsze producenci je przekrecaja. Co do tych cantonow to maja swoj indywidualny charakter brzmienia. Metalowe mambrany sa charakterystyczne w brzmieniu. Nieco sterylne, konturowe co za tym idzie dosc szczegolowe brzmienie, ale zdecydowanie nieco brak im ciepla i fajnej barwy. Poprostu trzeba lubic takie brzmienie. Mialem z takim doczynienia dosc dlugi czas i uwazalem je za fajne. Ale teraz zdecydowanie wole ciplejsze klimaty.

pangoral

New member
chodzi mi o roznice pomiedzy 409 a 490
490 odsluchiwalem bardzo mi sie podobaja
ale 409 przy tych samych parapetrach maja duzo lepsza cene...

Kaszan

New member
Odwrotnie- 490 są nowszymi kolumnami. Z tego co pamietam jak się dowiadywałem kiedyś, w 490 został nieco zmieniony materiał, z którego wykonane są membrany. Podejrzewam, że różnice są niewielkie ale warto jednak posłuchać.

rafal735r

New member
No tak, odwrotnie. Pochrzanilo mi sie. Czyli juz wiemy czemu starsze sa drozsze. Tak jest zawsze. Nowe modele z tych samych serii tanieja gdzie stare zostaja na magazynach sklepow i kosztuja tyle samo jak wchodzily na rynek, pomimo tego ze sa juz nowe. Te zjawisko mozna obserwowac nagminnie w przypadku calego sprzetu RTV.

Do góry