Cambridge Audio 740A + KEF IQ70 co sądzicie?

mati_and1

New member
Zdecydowalem sie na zakup takiego typu zestawu stereo: wzmacniacz Cambridge Audio 740A + 2x KEF IQ70 co sądzicie o takiej konfiguracji? Dodam ze to wszystko za ok 6600 zl. Oplaca sie? I jak wedlug was taki zestaw bedzie sie sprawowal jesli chodzi o granie? Czekam na opinie

bestisz

Member
To co kolega w końcu chce kupić?? Najpierw rozpoczynałeś temat kina domowego do 6000zł bo twierdziłeś że amplituner będzie bardziej uniwersalny do kina jak i do muzyki której jak powiedziałeś słuchasz w stosunku 70/30% na rzecz muzyki.
Ludziska się napocili radząc Ci co kupić a ty teraz wyskakujesz z CA740 i Kefy IQ70?

-------------------------------------------
Z tego co mówiłeś słuchasz klubowych rytmów, czyli muzyka z dynamicznym brzmieniem. Zestaw Cambridge + KEF to jakieś nieporozumienie do tego rodzaju dźwięków.
No może wykluczmy takie połączenie jak CA 840+Kef XQ40 bo to zagra praktycznie każdy rodzaj muzyki na bardzo wysokim poziomie ale to niestety nie półka 6tys.
Zastanów się czasami 3 razy przed napisaniem posta. W poprzednim temacie napisałeś jaki masz pokój, jakiej muzyki słuchasz i dostałeś dobre propozycje. Dzisiaj rozpoczynasz nowy temat nie wiadomo czym się kierując. W dwa dni zmieniłeś gusta muzyczne i zmieniłeś pokój??
Rozumiem że to jest forum i jesteśmy tu dla siebie żeby pomagać. Jednak szanujmy jeden drugiego.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Audioman

New member
Bestiasz wrzuc na luz kazdy ma prawo zasiegnac opinii - po to wlasnie jest forum - kolega tutaj rozpatrza rozne opcje bo nie chce wydawac 6tys zl na przecietne kino jak moze wydac podobne pieniadze na bardzo dobre stereo ....

Co do dynamiki CA740 a CA840 sa to bardzo podobne konstrukcje jakosciowo i potrafia napedzic prawie wszystko a w pomieszczeniu 20m2 tym bardziej i sadze ze jest to doskonaly wzmacniacz i dobry wybor. Gorzej juz z seriami 640 czy 540 rzeczywiscie te klocki sobie nie radza - za bardzo graja gora pasma. KEFy natomiast sa wyjatkowo uniwersalne - tym bardziej jak przyszlosciowo kolega dolozy subwoofer. Nie ma praktycznie innych kolun ktore tak dobrze graja w srednicy i gorze pasma ale to kazdy forumowicz wie lub slyszal , bas nie zawsze jest perfekcyjny ale juz w polaczeniu z dobrze dopasowanym subwooferem potrafi zdzialac wiele.

Wiec nie rozumiem o jakim nieporozumieniu piszesz - nieporozumieniem byloby np polaczenie Denona chocby 1500AE z JBL a nie Cambridge i KEF. Mam znajomego ktory lubi podobne rytmy i totalnie skrytykowal Monitor Audio RS6 co wszystkich pewnie na tym forum by zaskoczylo bo ogolnie sie pisze ze to tak dobrze brzmi (w jego uszach bylo sucho i nijako). Generalnie najgorsze jak ktos cos mowi a nie bardzo mial z czyms takim konkretnie do czynienia.

Mozna ewentualnie pomyslec np nad PARADIGM ale w 20m2 te glosniki jakos nie widze. Sa zbyt koncertowo szalone na takie pomieszczenie.

Osobiscie sam w domu mam CA840A i do tego KEFY iQ70 - slucham tez duzo rocka i jestem cholernie z takiego polaczenia zadowolony. Mam tez podpiety sub.

Do tego skoro uwazasz ze XQ40 roznia sie tak radykalnie dzwiekowo od iQ70 czy 90 to tym bardziej sadze ze nie sluchales tego i nie porownywales. Owszem seria XQ wyglada bajecznie i gra ..... podobnie. Moze ciut lepiej niektorych rejestrach - nie mniej roznica w cenie podyktowana jest glownie wygladem a nie brzmieniem.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jeśli wstąpiłeś na drogę wzmacniacza to dla jakości muzyki to znacznie lepszy wybór.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
dla mnie już sam zwrot w stronę wzmacniacza to szacunek dla własnych potrzeb . To radość niezwykła obcowania z muzyką. To tak jak najprzyjemniejsza rzecz (każdy pomyśli zapewne o czymś innym) za którą stoi wydzielanie dotaminy ( hormon zadowolenia).

Audioman

New member
Heh KIKI to sie nazywa poezja :D Racja samo przejscie w strone stereo i chec sluchania muzyki w najlepszym jak to mozliwe wydaniu jest najwazniejsze.

:eek:k:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
:blagam::blagam::blagam::blagam:- zgadzam się.
CA i KEf z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem
Oczywiście wybór należy do kupującego.

don111

Banned
taki zestaw zagra super ale czy do klubowej muzyki ? no raczej chyba nie, chyba że jakiś vocal trance ;) osobiście nie widzę tego za dobrze w tych gatunkach bo troszkę krucho może być z dynamiką i basem, brzmienie będzie bowiem bardziej przesunięte w stronę lekkości i przestrzeni niż w stronę dynamiki
ja bym Ci proponował zamianę jednego elementu - zamiast CA inny "ciemniejszy" wzmacniacz do tych KEF (np HK lub NAD czy nawet Naim albo Advance Acoustic 3xx) lub do CA zamianę kolumn np na Monitor Audio BR6 (dynamika i moc prawie że Paradigmów tyle że zagrają dobrze w mniejszym pomieszczeniu)
ostatecznie zamianę obu elementów, za tyle ile wymieniłeś chyba udałoby Ci się kupić Naim 5i-2 + Monitor Audio BR6 u Blackninja, do muzyki klubowej to byłby na 100% lepszy zestaw od KEF+CA

Audioman

New member
Don111 - Advance acoustic od razu mozna zapomniec bo nie bardzo mnie przekonuje jego mulenie :) Jakos taki odrwaniec :D

KEF + CA graja po prostu moim zdaniem we wszystkim dobrze . Zarowno w kinie jak i w muzyce - oczywiscie najlepiej byloby umowic sie na odsluch i nausznie sie przekonac ale jezeli nie ma takiej opcji to mysle ze taki zestawik jest na prawde bardzo dobry .... Ale powtorze ze mowa strikte o modelach wzmacniaczy 740A i 840A . Nizsze sa zdecydowanie gorsze.

Jak juz jednak rozpatrywac NAIMa i MA to zdecydowanie RS6 - BR6 nie ma klasy w sobie. Poprawnie skonstruowany glosnik ale bez szalu. Mimo opinii mojego znajomego ze nawet RS6 jest suche i kiepskie jakosciowo przy KEFach :D to jednak zecydowanie RS :D a nie BR

Trudno wybrac cos idealnego do wszystkiego w razsadnej cenie .... ale na moje ucho najblizej tego jest wlasnie polaczenie jak w temacie

Ostatnia edycja:

mati_and1

New member
Po rozmowie z paroma osobami doszlem do wniosku ze stereo bedzie dla mnie najlepszym rozwiazaniem, gdyz 5.1 bedzie zbedne w moim pokoju. I prosze sie nie dziwic ze sie pytam gdyz nie codziennie wydaje sie 6,5 tys zl a tym bardziej na 2 kolumny i wzmacniacz... naprawde nie mam pojecia, podany zestaw zaproponowal mi audioman (kupno od niego)...naprawde chcialbym sie dowiedziec czy kupujac taki zestaw nie bede pozniej zlowal ze moglem kupic jednak cos innego co gralo by lepiej :/ bardzo prosze o jakies obiektywne opinie

Audioman

New member
mati nie kupno ode mnie a polecalem sprzedawce - konkretnie sklep gdzie maja cos takiego w okolicy w dobrej jak widac cenie :D

Generalnie jak masz czas odsluchaj gdzies w okolicy rozne polaczenie albo zapraszam do siebie na sesje :D

bestisz

Member
mati_and1 napisał:
Po rozmowie z paroma osobami doszlem do wniosku ze stereo bedzie dla mnie najlepszym rozwiazaniem, gdyz 5.1 bedzie zbedne w moim pokoju. I prosze sie nie dziwic ze sie pytam gdyz nie codziennie wydaje sie 6,5 tys zl a tym bardziej na 2 kolumny i wzmacniacz... naprawde nie mam pojecia, podany zestaw zaproponowal mi audioman (kupno od niego)...naprawde chcialbym sie dowiedziec czy kupujac taki zestaw nie bede pozniej zlowal ze moglem kupic jednak cos innego co gralo by lepiej :/ bardzo prosze o jakies obiektywne opinie

Panowie jaka tutaj obiektywność jeżeli za wszelką cenę oferuje się komuś coś czym akurat się handluje? Dobrze może nie tyczy się to wszystkich bo są ludzie którzy napiszą konkretnie że on widzi do takich potrzeb taki i taki sprzęt.
Ja miałem tak samo jak wspomniałem o Kef-ach to zaraz na PW wysypały się oferty "posiadam Kef-y IQ50 w rewelacyjnej cenie 1750zł" itp.

Kol. @Audioman nie wysnuwam swoich wypowiedzi nie wiadomo skąd tylko wiem co słyszałem sam chodząc na odsłuchy i napewno nie powie mi ktoś że CA+KEF IQ jest zestawem dedykowanym do dynamicznej muzyki. Grają świetnie napewno ale do łubudubu to raczej nie ten zestaw.

@mati_and1 - jeżeli wydajesz 6tys. to weź swoje najlepsze płyty jakie masz i zapytaj gdzieś kto może zorganizować Ci odsłuch. Posłuchaj różnych zestawień. Ja kupowałem sprzęt i zawsze kupowałem w tym salonie który organizował dla mnie odsłuch. Wolę dać komuś 150-200zł więcej jeżeli wcześniej byłem odpowiednio potraktowany. Chłopaki organizowali dla mnie dwa odsłuchy i byłem bardzo zadowolony z obsługi. Nigdy nikt mi niczego nie narzucał i nie wciskał. Salonu nie wymienię bo zaraz dostanę kopa za to i owo.
Pewnie wielu idzie odsłuchać i potem żebra o 100zł upustu u ludzi z alledrogo lub ech.....nieważne. Większość wie o co chodzi.

mati_and1

New member
U mnie w okolicy nie mam niestety nawet mozliwosci gdziekolwiek jechac na odsluch, najblizej mam media markt w czestochowie czyli jakies 40 pare km a poza tym nic :/ a w media wiadomo jakie ceny :/

mat74

Well-known member
Bez reklam
6 tys. bez odsluchu w dodatku jesli nawet wybor miedzy zestawem KD a stereo uzalezniony zostal od opini osob trzecich.... bogaty jestes ....;)

don111

Banned
Audioman napisał:
KEF + CA graja po prostu moim zdaniem we wszystkim dobrze . Zarowno w kinie jak i w muzyce - oczywiscie najlepiej byloby umowic sie na odsluch i nausznie sie przekonac ale jezeli nie ma takiej opcji to mysle ze taki zestawik jest na prawde bardzo dobry .... Ale powtorze ze mowa strikte o modelach wzmacniaczy 740A i 840A . Nizsze sa zdecydowanie gorsze.
zgoda co do CA, poniżej 740a to są liche wzmacniacze
KEF + CA grają bardzo dobrze w muzyce ale nie oszukujmy się że akurat w takiej... w tym przypadku można lepiej i nawet taniej

Jak juz jednak rozpatrywac NAIMa i MA to zdecydowanie RS6 - BR6 nie ma klasy w sobie. Poprawnie skonstruowany glosnik ale bez szalu. Mimo opinii mojego znajomego ze nawet RS6 jest suche i kiepskie jakosciowo przy KEFach :D to jednak zecydowanie RS :D a nie BR
BR będą mają lepszą barwę od RS dla kogoś bez "audiofilskiego" zacięcia, kosztem detaliczności... wg mnie właśnie bardzo fajnie łączą w sobie dużą moc, dynamikę i muzykalność w jednym + świetny bas na dokładkę.... w przypadku KEFów o takim basie i dynamice można zapomnieć, za to średnica i przestrzeń to już inna bajka w KEFach, tyle że tych zalet nie odczuje się zbytnio przy klubowej muzyce... no ale gusta są różne ;)

mati_and1

New member
A gdyby tak złożyć coś takiego: Harman Kardon HK 980 + Harman Kardon HD 980 + 2x Paradigm Monitor 7 v.6? Od razu jest z CD a suba planuje troche później dokupić. Dodam że ten zestaw mógłbym mieć za jakieś 5500 zł więc mam już tys zaoszczędzony

Do góry