Cały sprzęt grający...

Liter1979

Member
Bez reklam
Bez zbędnych ceregieli - jak to wszystko podłączyć:
-amplituner onkyo HT-R758
-blu ray panasonic DMP-BDT320
-tv samsung LE 40A656
-dekoder "n-ki"
-laptop (bez hdmi)
-magnetowid vhs (tak, tak, niektórzy jeszcze posiadają ze względu na bajki córeczki)
-za "kilka chwil" x-box 360
Dzięki wielkie za pomoc !!!

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak na szybko - podlacz co sie da po hdmi do ampli, z ampli jednym kablem hdmi do tv, a magnetowid kablem euro (scart) do tv. Laptop pod tv kablem vga.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To zalezy, ja mam obecnie wszystko po hdmi czyli kablem do ampli - jest dzwiek i wizja. Mozna tez czinczem tak jak opisales ale generalnie temat lapka i dzwieku wydaje sie w teori banalny, jednak mialem sporo laptopow i bywalo roznie z dzwiekiem chodzi o uzyskanie DD zalezy to od kilku czynnikow, sporo osob pisze o tym na dedykowanych forach, kiedys dokupilem nawet zewnetrzna karta asusa (jedna z kilku jakie mialem) i dopiero ta wlasnie rozwiazala problem. Mam ta karte jeszcze gdzies. Tak czy inaczej, zacznij od hdmi.

Liter1979

Member
Bez reklam
To zalezy, ja mam obecnie wszystko po hdmi czyli kablem do ampli - jest dzwiek i wizja. Mozna tez czinczem tak jak opisales ale generalnie temat lapka i dzwieku wydaje sie w teori banalny, jednak mialem sporo laptopow i bywalo roznie z dzwiekiem chodzi o uzyskanie DD zalezy to od kilku czynnikow, sporo osob pisze o tym na dedykowanych forach, kiedys dokupilem nawet zewnetrzna karta asusa (jedna z kilku jakie mialem) i dopiero ta wlasnie rozwiazala problem. Mam ta karte jeszcze gdzies. Tak czy inaczej, zacznij od hdmi.

Problem w tym, że mój laptop nie ma hdmi... :fool:
A do amplitunera połączyłem wszystko (blu ray, dekoder etc.) przewodem hdmi bez żadnych optyków itd. i faktycznie działa bez zarzutu :lol: (dźwięk plus obraz)

Liter1979

Member
Bez reklam
Tak troszkę w kwestii odświeżenia tematu - wszystko mam podłączone przez hdmi do ampka, a z niego jednym hdmi do telewizora. Wyczytałem na innym forum że dźwięk po hdmi to nie jest najlepsze rozwiązanie, co wydało mi się troszkę dziwne... Moje pytanko jest następujące - czy lepiej podłączyć blu ray do amplitunera po hdmi, czy może lepiej po optyku ? (chodzi mi oczywiście o dźwięk) I o co chodzi z tą konwersją PCM ? Włączyć to czy nie ? Jak wygląda sprawa z cyfrowym wyprowadzaniem dźwięku, tym całym Bitstream, pcm, itd. ? O co w tym chodzi ? Dzięki za wyjaśnienia :)

ikar1975

Active member
Bez reklam
Mozesz poleciec do ampli po optyku lub coaxialu ale nie bedzie najnowszych formatow dzwieku czyli hd master audio, true hd itd. przeważnie w filmach natomiast jesli chodzi o dzwiek tylko stereo to jak najbardziej podłaczenie nie po hdmi tylko jak wyzej.W blu ustaw bitstream czyli przejscie dzwieku pierwotne jak oryginał wykorzystasz wtedy dekodery na pokładzie ampli ktore sa lepszej jakosci mysle ze pomogłem.Pozdro

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
HDMI nie jest najlepszym pomyslem w przypadku traktowania odtwarzacza BD jako odtwarzacza CD do słuchania muzyki (tu najlepszy jest zazwyczaj analog) natomiast HDMI jest poki co najlepszym możliwym połaczenim do ogladania filmow z najnowszymi formatami dźwieku. Optyk tego nie obsłuży.
Pozdrawiam

Do góry