BYLEjakość techniczna platform satelitarnych

czesiu.m

New member
AXN – taki YouTube, ale za opłatą

Ludzie kręcą filmy. Kręcą komórkami. Kręcą aparatami fotograficznymi. Szpiedzy kręcą nawet zegarkami i zapalniczkami. Wszyscy kręcą, bo to ich kręci – kręcić. Oczywiście kręci ich też oglądanie. Wymieniają się filmikami na wszelkie możliwe sposoby. Ktoś wpadł na pomysł, że można coś z tym zrobić. Powstał więc serwis do pokazywania wszem, wobec i każdemu z osobna swoich dokonań.

Więc ludzie kręcą, wrzucają do sieci i oglądają. Zdarzyło mi się ostatnio właśnie obejrzeć parę filmów na YouTube. Patrzyłem i zastanawiałem się, co mi się z tym tak dziwnie kojarzy. Po niedługim namyśle stwierdziłem, że kojarzy mi się z AXN. Już nie raz i nie dwa, pisałem o jakości obrazu i dźwięku na AXN przypominającej wypisz, wymaluj głowę psującego się śledzia. Otóż podejrzewam, że do przygotowania materiałów filmowych AXN używa właśnie telefonów komórkowych. To jest to najmocniejsze skojarzenie. Kamerą filmową nie da się uzyskać tak złej jakości. Najtańszą analogową nagrywarką DVD też nie. To muszą być komórki!

Przyzna każdy, że zeszło mi kilka ładnych miesięcy, żeby rozwiązać kwestię „jakości” AXN. Teraz już wiemy, jak to jest... Komórka...

Są jeszcze dwie sprawy, o których muszę wspomnieć. Pierwsza to bitrate. Przy rozdzielczości 544x576 co jest najwyraźniej skalowaniem rozdzielczości komórki w dół, mamy bitrate jak następuje

axn4kwie.jpg

czyli 2117 kb/s. Oczywiście bitrate maleje, żeby dorównać do najgorszych produkcji YouTube, pod względem jakości. Druga sprawa to taka, że YouTube jest darmo i w czasie oglądania filmów nie ma reklam. Wcale.

czesiu.m

New member
Jak głupi musi być telewidz, żeby oglądać AXN?
Jak zła jakość może być tolerowana przez telewidza, żeby to jeszcze wciąż włączał?

axn6kwie.jpg

Ostatnia edycja:

czesiu.m

New member
Dla porównania bitrate AXN oraz kilku kanałów FTA z dość losowo wybranego transpondera. Dla tych, którym się nie będzie chciało wpatrywać w dość trudne do odczytania grafiki wyjaśnienie. Wszystkie kanały FTA są w lepszej jakości od PŁATNEGO AXN. Do refleksji.

axn7kwie.jpg

italiaip.jpg

Dla dociekliwych. Bitrate AXN należy porównać w taki sposób, że bierzemy średnią podaną na zielono czyli 1858 i porównujemy ze słupkami na drugim obrazku, a właściwie kolorowymi liczbami pod spodem.

czesiu.m

New member
Świąteczny zapping

Po przejechaniu po kanałach, których mam coraz mniej, mogę powiedzieć, że wrażenia subiektywne odnośnie jakości pokrywają się bardzo dokładnie z tymi wszystkimi suchymi zestawieniami bitrate, które zostały w tym wątku zamieszczone. Ciekawe jest to, że brak jest polskich kanałów HD. To znaczy są takie, co mają znaczek HD, problem w tym, że nie różnią się jakością od wersji SD, a jeśli nawet są lepsze, to z takim HD jak Pan Bóg przykazał, nie mają nic wspólnego.

TVN HD w zasadzie nie różni się niczym od SD. Pewnie gdybym siedział przed telewizorem cały dzień, to trafiłbym na jakiś program w HD, który byłby lepszy od SD. Ale jakoś nie mam szczęścia. W TVN HD zawsze trafię na SD przeskalowane do HD. Różnica jest żadna. Oczywiście TVN ma do dyspozycji lepsze skalery niż ja, ale bitrate TVN HD jest na tyle niskie, że efekt końcowy jest taki, że jeśli się zakryje logo i wyświetlacz tunera, to konia z rzędem temu, kto rozpozna co HD, a co nie. Szansa na... konia dość spora, bo 1/2.

Ale Kino HD jest lepsze od SD, różnica jest wyraźnie widoczna, ale.. Jeszcze nigdy nie trafiłem na tym kanale na cokolwiek, co by było bardziej szczegółowe od DVD. A pod względem kolorów DVD jest nieporównywalnie lepsze od Ale Kino HD.

Tradycyjnie kanały TVP są słabe. Tylko te FTA z Astry są dobre, tzn. zauważalnie lepsze niż z HB. Ale na takim TVP Historia to tylko reklamy wyglądają dobrze. Reszta, czyli wszystkie materiały archiwalne, jest słaba, bo inaczej być nie może.

Oczywiście wciąż najgorszym kanałem jest AXN SD. Obraz najbardziej rozmyty i gorsze są już tylko kanały arabskie dla nastolatków, którzy masturbują się przed telewizorem. Dźwięk tragiczny. Oglądanie tego kanału, AXN a nie arabskich choć te są równie odrażające, powoduje, że koniecznie trzeba się przełączyć, albo wyrzygać na podłogę.

Superstacja też jest w złej jakości. Ale ta koresponduje z poziomem merytorycznym, który jest żenujący.

Edit. PS. Z kanałów, które oglądam dobrze prezentują się w zasadzie tylko trzy: Polsat, TV4 i TVN. Dość przyzwoicie wygląda też Eurosport... DE

Ostatnia edycja:

czesiu.m

New member
TV Trwam

Przy okazji świąt możemy pochylić się również nad telewizją Trwam. Nie wszyscy mają zeza na Astrę, więc nie każdy może odbierać. Rozdzielczość obrazu wynosi 704x576 natomiast bitrate to około 2900 kb/s i zmienia się w minimalnym zakresie. Jeśli chodzi o TV Trwam i Radio Maryja, to jest taka jedna sprawa, której nie jestem w stanie zrozumieć.

Po pierwsze to nie rozumiem, dlaczego w TV Trwam i w radio Maryja dźwięk jest zawsze przesterowany i zniekształcony. Dotyczy to zwłaszcza wysokich częstotliwości i objawia się charakterystycznym zniekształceniem spółgłosek syczących, tych wszystkich śćź itd. Ale nie tylko sz i cz są zniekształcone, ogólnie dźwięk nie jest czysty. Według mnie jest to spowodowane przez zbyt wysoki poziom dźwięku ustawiony w mikrofonach (bezprzewodowych?). Gdyby ktoś zajął się ustawieniem poziomu w mikrofonach dźwięk mowy byłby czystszy i lepiej zrozumiały, tzn. czytelny, zwłaszcza dla osób nieco starszych.

Po drugie nie rozumiem, dlaczego w TV Trwam i w radio Maryja nie są stosowane mikrofony z prawdziwego zdarzenia, tzn. takie ustawiane na statywach, stojakach. Myślę o takich mikrofonach, jak np. te http://www.google.pl/url?source=img...A0Q8wc&usg=AFQjCNE1DDeN_2wNMYybBPigQzv_PtaEjw

Oczywiście to nie muszą być dokładnie takie mikrofony. Chodzi mi o ten typ - duże, dobre, mocowane w uchwytach. Zamiast takich porządnych mikrofonów są stosowane takie przypinane do klapy marynarki itp. ogólnie przypinane go ubrania.

Mikrofon przypinany do ubrania ma same wady w stosunku do takiego porządnego, dużego mikrofonu statywowego. Mikrofon radiowy daje lepszą jakość dźwięku, lepszą czytelność, większą naturalność, a przede wszystkim pozwala oddać akustykę studia. A taki mikrofonik w klapie marynarki brzmi płasko, głucho, nigdy nie oddaje pasma w sposób naturalny, tylko zawsze musi być dodatkowo korygowany ze względu na charakterystykę wymuszaną lokalizacją. Poza tym z powodu mikroskopijnych rozmiarów samego przetwornika, nie ma szans na prawdziwą jakość "radiową".

Radio Maryja i TV Trwam ze względu na swą specyfikę są szczególnie predysponowane do tego, żeby używać mikrofonów radiowych. Konieczność użycia tych małych badziewi do wpięcia w klapę występuje w zdecydowanej mniejszości przypadków. I dlaczego oni tego nie stosują, to dla mnie zagadka. To zupełnie tak, jakby ktoś miał na działce marchewki i kupował w hipermarkecie marchewkę w puszce.

czesiu.m

New member
Było źle, jest gorzej

Sensacja dnia: bitrate TVN spadło po raz pierwszy poniżej 5000 i wczoraj wyniosło 4904 kb/s co daje jakość 90%. Złych wieści ciąg dalszy. Bitrate TV4 wczoraj 3986 kb/s co daje jakość 70%. Zachęcam wszystkich do wyłączenia telewizorów i udania się na popołudniowe i wieczorne spacery celem spalenia świątecznych zapasów tłuszczu.

W czasie spacerów omijajcie szerokim łukiem punkty sprzedaży platform satelitarnych, natomiast po powrocie do domu odkładajcie słuchawkę telefonu zaraz po tym, jak ktoś powie, że dzwoni z Enki, Cyfry czy innego Polsatu.

Proponuję nowy styl życia.
1. Wyłączamy telewizory
2. Idziemy na spacer, biegamy, jeździmy na rowerze, idziemy do ZOO itd. itp.
3. Nie odbieramy telefonów od telemarketerów z platform cyfrowych
4. Jesteśmy zdrowsi, bardziej zrelaksowani, mamy więcej czasu i pieniędzy.

czesiu.m

New member
TVN i Polsat

Wczoraj bitrate TVN SD znów przekracza próg 5000 kb/s, co według naszych założeń oznacza jakość 100%. Dokładnie wczoraj odnotowano średni bitrate 5142 kb/s. Ciekawostką są wahania bitrate dla TVN HD. Bywa mianowicie, że przekracza ono chwilowo 10 000 kb/s, co już naprawdę nie jest powodem do narzekań, wręcz przeciwnie. Jednak ogólna tendencja wydaje się spadkowa

tvnhd.jpg

Sytuacja jest dość ciekawa. Otóż Polsat SD zawsze był, i jest, dużo lepszy niż TVN SD. Natomiast TVN HD znacznie przewyższa jakością Polsat HD. Przykładowo wczoraj bitrate Polsatu HD średnio uplasowało się poniżej 5000 kb/s.

Czyli Polsat jest lepszy w SD, TVN jest znacznie lepszy w HD. Dość łatwo wysnuć wnioski co do polityki i tzw. targetu obu platform. To jednak każdy może z łatwością zrobić samemu i nie ma potrzeby pisać tego literalnie w naszym wątku.

czesiu.m

New member
Bitrate TVN znów "pod kreską" tzn. poniżej progu 5000. Przy okazji bitrate Polsatu:

TVN 4958 kb/s
Polsat 6938 kb/s

Polsat HD 6491 kb/s
TVN HD 9271 kb/s

Kto ma możliwość wyboru nie powinien mieć żadnych wątpliwości. TVN raczej w wersji HD, natomiast Polsat tylko w SD.

Warto zastanowić się przez chwilę w jaki sposób w ogóle można ocenić jakość obrazu i dźwięku. Wydawać by się mogło, że wystarczy włączyć telewizor i przełączyć się na dany kanał, który chcielibyśmy ocenić. W praktyce nie jest to takie proste. Ocenić jakość można w oparciu o wartości obiektywne czyli takie, które można zmierzyć, albo spróbować oceniać subiektywnie. Problem w tym, że oko i uchą nie są jakimś niezawodnym przyrządem. Oko i ucho może się mylić. Co gorsze mamy do czynienia z adaptacją. Po pewnym czasie "przyzwyczajamy" się, a wtedy jakakolwiek ocena staje się niemożliwa. Ocena "na oko" jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy dysponuje się materiałem porównawczym. W takim przypadku pozostają wyłącznie płyty z filmami, a sama ocena jest dość żmudna i kłopotliwa. Włączamy film w telewizji. Włączamy równocześnie płytę w odtwarzaczu. Teraz trzeba znaleźć tą samą scenę, która akurat jest w telewizji i można oceniać. Tylko, że właśnie wchodzi reklama.. A to nie jedyny problem. Jakimś wyjściem z sytuacji jest ocena bitrate. Ma ona taką zaletę, że każdy dojdzie do tych samych rezultatów. W przeciwieństwie do oceny subiektywnej, która ma poza tym, że każdy widzi trochę inaczej i na inne szczegóły zwraca uwagę, jeszcze i tą wadę, że trzeba idealnie skalibrować dwa wejścia w telewizorze - tunera i odtwarzacza. Teraz pytanie ostatnie. Czy lepiej ślęczeć przed telewizorem i przyglądać się wskazaniom przepływności, czy lepiej skorzystać z serwisu internetowego. Kto ma wątpliwości, niech sobie obejrzy ten filmik bitrate TVP.avi - YouTube Moje zdanie na ten temat jest jednoznaczne i dlatego podaję wyłącznie dane ze strony internetowej.

czesiu.m

New member
AXN, kamery HD i debilizm telewidza

Po co chodzimy do restauracji? Pomijając lenistwo; są tacy, którzy nic nie zjedzą raczej, niż sami sobie coś przygotują; brak czasu i zabieganie, do restauracji udajemy się w przekonaniu, że czegoś dostępnego w restauracji nie będziemy w stanie sobie przyrządzić sami, a przynajmniej nie będziemy potrafili się nawet zrównać z kunsztem szefa kuchni. Jednak jeśli menu, które nam zaserwowano jest odgrzewanym ochłapem, który wrzucił do gara śmierdzący i niedomyty fleja, którego zatrudniono w miejsce kucharza z prawdziwego zdarzenia, to już drugi raz się do tej restauracji nie wybierzemy. Poza debilami. Debil pójdzie tam znowu, bo nie odróżnia pomyj od potraw.

Po co jeździmy do serwisu opon? Ano sami sobie zimówek na letnie nie zmienimy. Jeśli jednak okaże się, że po wymianie kół musimy dopompowywać powietrze co kilka dni, bo z dwóch ucieka w tempie sprinterskim, a z trzeciego tylko trochę wolniej, to już więcej do tego warsztatu się nie udamy. Owszem, debil tam wróci. I będzie bardzo kontent, jak wulkanizator będzie mu opowiadał, jak to w innych warsztatach wszystko źle robią i nierówno koła pompują, podczas gdy napompuje mu koła w taki sposób. Przednie prawe pięć atmosfer, przednie lewe półtorej, tylne prawe dwie i pół natomiast lewe zero osiem.

Po co chodzimy do fryzjera? Ano samemu się ostrzyc trudno. Jednak jeśli po wizycie w zakładzie fryzjerskim okazuje się, że jedyna rada na jakiś normalny wygląd to ogolenie się na łysą pałę, to już drugi raz tam do tego zakładu fryzjerskiego nie przyjdziemy. Już raczej sami będziemy się golić na zero. Debil jednak wróci. I będzie bardzo kontent z „niepowtarzalnej” fryzury oraz z wszy, które podłapał.

Po co oglądamy telewizję? Z różnych przyczyn. Trudno tu wymienić wszystkie. Skoro jest to wątek o jakości, to wypadałoby napisać, że dlatego oglądamy telewizję... bo sami takiej jakości uzyskać nie będziemy w stanie. Nie będziemy? Zaraz zaraz... Naprawdę nie uzyskamy samemu tej jakości, co w telewizji?

Weźmy do ręki jakąś amatorską kamerę. Na każdej dostępnej w tej chwili w sklepach, no prawie każdej, zobaczymy taki napis HD. Kamery nagrywają przeważnie w standardzie 1080p czyli tym najlepszym obecnie dostępnym w telewizorach i płytach BD. Bierzemy zatem kamerę i zaczynamy filmować. Kręcimy, kręcimy, dźwięk nagrywamy wbudowanym mikrofonem. Jak już nam się znudzi kręcenie, albo na dworze zrobi się ciemno, wracamy do domu i przegrywamy nagrane przez nas filmy do komputera. I oglądamy. Ale fajnie! Ale jak by te nasze filmy wyglądały na ekranie telewizora?

Podłączamy komputer do telewizora. Włączamy nasze najciekawsze filmy i się rozkoszujemy naszą twórczością. Obraz mamy na 42”, albo jeszcze większy, dźwięk sobie słuchamy przez kino domowe. I jest fajnie. Jest tak fajnie, że fajnie jest. Obraz jest bardzo czysty i ostry, kolory czyste, naturalne, dźwięk naturalny i wyraźny. Do pokoju wchodzi żona albo teściowa i rozgląda się, gdzie jest wujek Kazik, bo przecież przed chwilą słyszała jego głos.

No to mamy własne filmy HD. Może nie są w tej dokładnie jakości, co na płytach, ale w końcu jesteśmy tylko amatorami, którzy bawią się amatorskimi kamerami za tysiąc złotych. Mimo wszystko jednak jest fajnie. No to teraz sobie obejrzymy jakiś film w telewizji. Co by tu tak włączyć? AXN? ok.

Więc włączamy AXN. Pamiętamy jak wyglądał obraz z naszych filmów, pamiętamy, jaka była jakość dźwięku. Więc oglądamy to AXN i mówimy o kurvva, o ja pier*olę, co to do chu7a jest za syf? To przecież niemożliwe, że kamerką za tysiąc złotych kręcimy filmy, które biją jakością obrazu i, zwłaszcza, dźwięku to, co oferuje za pieniądze AXN. Niemożliwe?

Normalny człowiek więcej AXN nie włączy.

Debil owszem.

Ostatnia edycja:

czesiu.m

New member
Z ostatnich 3. dni mamy takie dane: Bitrate TVN SD spadło chyba już na stałe poniżej 5000 kb/s. Nie jest to optymistyczna wiadomość, bo z trzech kanałów o wzorowej jakości SD (tradycyjnie Polsat, TVN i TV4) zrobiły nam się dwa. Z kolei jakość TVN HD w zasadzie niemal codzień oscyluje w okolicach 9000 kb/s co oznacza jakość już naprawdę przyzwoitą. Niemniej spadek formy dla wersji "klasycznej" TVN martwi. Przecież wciąż większość ogląda właśnie tą "klasyczną". Polsat SD z kolei odnotował wahania przepływności w ostatnich trzech dniach i tak: >7000; ~5500, >7000 Powrót Polsatu powyżej nieosiągalnej i niedostępnej dla nikogo innego magicznej granicy 7000 kb/s bardzo mnie cieszy. Przyznam, że na tak dobry obraz patrzę z ogromną satysfakcją. Na Polsacie czasem potrafię wytrzymać tak jakoś nawet pół reklamy, choć bez dźwięku, a na innych kanałach od razu idzie w ruch pilot, albo ja idę parzyć herbatę. Z kolei bitrate TV4 też w w ciągu ostatnich trzech dni wygląda coraz bardziej obiecująco: >4500; 5500 i prawie 6000 kb/s. Dla mnie mocna rzecz i warta odnotowania. Z tej okazji obejrzałem wczoraj wieczorem dwa filmy, które zostały w TV4 pokazane. Ten z robotem w stylu Iron Mana czy powiedzmy podobnym do giganta z Dnia w którym zatrzymała się Ziemia w 4:3, ale mimo wszystko film spoko, jakość bdb. obraz progresywny.

Tak więc Polsat SD jak zwykle rewelacja. TV4 świetnie. TVN dobrze, ale nie to, co jeszcze niedawno. A co z resztą?

Reszta tradycyjnie - mizeria. Zwłaszcza TVP1 i 2 wyglądają marnie. W kontekście Euro 2012 to mnie martwi, gdyż do HD z NTC nie będę miał dostępu. A wobec tego Euro to bedzie Das Erste HD oraz ZDF HD.

Aufwiderzejen majne libe kamaraden!

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Zwłaszcza TVP1 i 2 wyglądają marnie. W kontekście Euro 2012 to mnie martwi, gdyż do HD z NTC nie będę miał dostępu.

Szkoda, bo myślałem, że potestujesz TVP1 HD (będzie na MUX-1). Bardzo mnie to interesuje (przyszłościowo). 30 kwietnia 2013 żegnam kablówkę na wieki i przechodzę na darmową naziemną DVB-T.

TVP się chwali, że "jeżeli nie wystąpią żadne nieoczekiwane trudności" to 1 czerwca 2012 sygnał TVP1 HD (w MUX-1) ma być dostępny dla "nawet 92 % populacji Polski".
Oczywiście zastanawia słowo "nawet".
Euro2012 za darmo w HD – TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca – oficjalnie! - Telewizja Cyfrowa

Ostatnia edycja:

masloww

New member
Bez reklam
jakość tych programów HD w DVB-T nie będzie powalała, z oczywistych powodów można domniemywać że będzie tradycyjnie po polsku czyli kaszanka;
SATKurier.pl / DVB-T / NTC: TVP1 HD zamiast..., TVP2 HD zamiast...
pojemność mux-a nie jest z gumy i wynosi tylko [FONT=TimesNewRomanPSMT, serif]24,882 Mb/s[/FONT];
jak wycisną 7,5 Mb/s na HD to będzie max a widowiska sportowe potrzebują wysokich przepływności, min 12 Mb/s, inaczej będzie widowisko artefaktów a nie sportowe;
ZDF HD na Astrze leci ze średnią przepływnością ok 14 Mb/s, więc jakość tu o jakość można być spokojnym

czesiu.m

New member
TVP to niestety wiocha i żenadera pod każdym względem. Repertuarowo, merytorycznie i technicznie. Ten artykuł w Sat Kurierze oczywiście znam i kilka innych pokrewnych również. Czytając takie rewelacje zawsze nasuwają mi się ponure refleksje.

Jeśli chodzi o bitrate kanałów publicznej TVP1 i 2 HD w NTC, to po prostu ręce i nogi się uginają, jeśli już w założeniu jest zamiar oferowania produktu o upośledzonej i niedorozwiniętej jakości. Przy czym słowa choć nie w nomenklaturze technicznej, to nasuwają mi się w związku z poziomem umysłowym ich autorów.

Dostęp dla 92% - hahaha! To chyba na zasadzie, że jeśli każdy Polak, który statystycznie mógłby sobie kupić tuner, albo już ma oraz wybuduje sobie antenę takiej wielkości, jak do nasłuchiwania sygnałów od cywilizacji pozaziemskich zostanie zaliczony w poczet tych, co mogą odbierać. Normalne dane w normalnym kraju dla normalnych ludzi mówiłyby o może 20%. Trzeba przecież wziąć pod uwagę slaby zasięg NTC oraz to, że nawet ci, co mają tunery, to nie wszyscy mają takie, co są HD, a ponadto nie wszyscy mają telewizory HD. Według mnie dostęp do TVP1 i 2 HD będzie mieć może 20%, a najpewniej nawet mniej. Ale sukces propagandowy będzie taki wielki, jak wybudowanie huty za komuny. Za sprawą speców od PR ta klęska stanie się sukcesem. Przemilczy się wykluczonych cyfrowo, a będzie bić pianę, bo elita partii ma TVP 1 i 2 w HD.

Dla szarych ludzi będzie TVP z satelity w SD w niewydarzonej rozdzielczości 704x576 w jakiejś marnej przepływności, czyli nieostre, rozmyte i mętne, jak deklaracje polityków. TVP w obecnym stanie; technicznym; tylko do prania mózgu i marketingu(politycznego) się nadaje. Filmu z przyjemnością nie obejrzysz. A o meczu to nawet nie wspomnę.

czesiu.m

New member
Warto mieć zeza

Ponieważ w naszej szarej telewizyjnej rzeczywistości w zasadzie nic się nie zmienia, pora na zmiany. Ci, którzy jeszcze tego nie zrobili powinni sobie zainstalować drugi konwerter w układzie tzw. zeza na satelitę Astra19,2E. Jak tylko sobie zeza na Astrę zrobicie, będziecie mogli się przekonać w praktyce o tym, że wreszcie otworzycie sobie okno na świat i zobaczycie, co to naprawdę jest telewizja.

Najpierw kilka słów, jak to się robi. Bardzo prosto. Jeśli dysponujecie anteną 80cm, to wystarczy kupić drugi najzwyklejszy konwerter, specjalny uchwyt do zamocowania tego dodatkowego konwertera, przełącznik diseqc 2/1, kawałek koncentryka i 3 "efki". Samej anteny nie trzeba przestawiać/ustawiać, więc nie trzeba się obawiać, że utraci się kanały z HB w razie, gdyby coś poszło źle. Sam montaż robi się w taki sposób.

1. Na wszelki wypadek wyłączamy tuner z sieci. Całkiem przezorni, którzy obawiają się statyki mogą odłączyć kabel od anteny.
2. Zakładamy uchwyt do zamocowania drugiego konwertera. Zazwyczaj polega to na "chwyceniu" obejmą konwertera na HB, tego co jest, i zamocowanie uchwytu tak, żeby znalazł się z lewej strony patrząc w stronę anteny i widząc jej wklęsłą stronę czyli przód.
3. Montujemy w uchwycie konwerter.
4. Mocujemy przy antenie przełącznik diseqc.
5. Teraz trzeba przyciąć kabel, żeby móc go podłączyć do wyjścia przełącznika. W tej chwili jeszcze nie podłączamy niczego. Zakładamy wtyk F na przycięty koniec.
6. Przycinamy 2 kawałki nowego kabla, żeby swobodnie można je było podłączyć do przełącznika i konwerterów. Zakładamy wtyki F. Czwarty wtyk F zdejmujemy ze starego przyciętego kabla.
7. Teraz trzeba ustawić konwerter na Astrę. Potrzebujemy użyć miernika siły sygnału, taki miernik to przyrząd niezbędny. Można kupić, lepiej pożyczyć. Miernik wpinamy pomiędzy konwerter i kabel, który idzie do tunera. Po podłączeniu trzeba podłączyć kabel do tunera przy tunerze, jeśli go odłączyliśmy i włączyć tuner do sieci i włączyć go pilotem. Możemy włączyć też telewizor, ale na razie i tak nic nie zobaczymy, więc to nie jest konieczne.
8. Teraz trzeba ustawić konwerter tak, żeby siła sygnału była maksymalna. Najpierw ustawia się wstępnie, później dokładnie. Jeśli korzystamy z prostego miernika, to posługując się pokrętłem ewentualnie zmniejszamy wskazanie, żeby wskazówka znalazła się w połowie skali, poprawiamy ustawienie, żeby uzyskać silniejszy sygnał, kręcimy pokrętłem, żeby znów wskazówka była w połowie i tak do momentu, aż nie uda się uzyskać silniejszego sygnału.
9. Konwerter zamocowany i ustawiony. Teraz wyłączamy tuner z prądu. Odłączamy miernik i kabel od tunera podłączamy do wyjścia przełącznika, natomiast kabel od tego konwertera, który zamontowaliśmy podłączamy do wejścia opisanego jako LNB2. Konwerter "stary" na HB do LNB1.
10. Wszystko gotowe. Teraz pozostaje wejść w menu tunera, dodać przełącznik i przypisać HB do LNB1, a Astrę do LNB2. Ewentualnie zrobić wyszukiwanie kanałów na Astrze.

Co w ten sposób zyskamy? Kilka kanałów FTA po polsku. Bardzo dużo kanałów niemieckich, które są też FTA, a jest na nich sport, mnóstwo filmów, wiadomości itd. Mamy dostęp również do dużej ilości kanałów radiowych.

Co muszą zrobić ci, co mają anteny 60? Mogą kupić 80. ale często jest tak, że na ścianie jest 25 anten, a wszystkie mają 60 cm. Można się dogadać z którymś sąsiadem, którego antena wisi akurat koło naszej i kupić dwa konwertery z dwoma wyjściami, a do tego przełącznik 4/2. Jedna antena będzie zatem na HB, drugą musimy ustawić na Astrę. Jest to jakieś rozwiązanie, jeśli nie zależy nam na kanałach HD. Jednak warto postarać się o większą antenę, bo na Astrze są kanały HD FTA, które pokażą nam mecze Euro 2012. Wykluczeni cyfrowo nie mają żadnej innej możliwości na Euro w HD. Ja również. Dlatego mam zeza na Astrę. Już jakieś 4 lata.

czesiu.m

New member
Euro w HD?
ZDF i ARD!

Chodzi o Euro 2012 i możliwość obejrzenia w HD. Oczywiście, że do Euro nie zdążymy z niczym. Nie zdążymy z autostradami, hotelami, policjantami, którzy nie mają listy zagranicznych kibiców z zakazem stadionowym itd. itp. Z niczym nie zdążymy. Niektórzy nie zdążą nawet przed telewizory na mecz otwarcia, bo będą w pracy, albo będą stali w korkach. Oczywiście, że nie zdążymy z telewizją HD. TVP1 i 2 w HD może będą dostępne w jakiejś niewielkiej części kraju w NTC, ale nawet jak będą, to i tak to będzie pseudo HD z bitrate wystarczającym do pokazania planszy, bo na więcej nie ma miejsca na multipleksie. Dlatego warto sobie zapamiętać powyższy wierszyk. Wierszyk to, bo jest rym.

A co w tym HD, które jest? Ano wczorajszy film w TVN7 Gatunek -przebudzenie to było oczywiście up-skalowane SD. Czyli mówiąc wprost SD, gdyż z tego powodu, że obraz skalowanego SD w niczym się nie różni od zwykłego SD. A może jednak? SD zwykłe to bułka z masłem, a skalowane SD to z masłem bułka!

czesiu.m

New member
Bitrate kanałów to zagadka. Zauważyłem na przykład taką dość dziwną prawidłowość. Jeśli bitrate wersji SD jakiegoś kanału wzrasta, to na innym transponderze bitrate wersji HD maleje i vive versa. Wynika z tego, że przepływność nijak się ma do treści. Trzeba by uwzględnić wszystkie kanały na transponderze i wtedy może dałoby się jakoś skorelować zmiany bitrate w zależności od charakteru sceny. Ale jeśli akurat na wszystkich kanałach jednocześnie sporo się dzieje, to tylko gorzej dla widza. Jak to jest realizowane w praktyce może lepiej nie wiedzieć. Po co sobie psuć humor?

A na poprawę humoru dla amatorów telewizji w wysokiej rozdzielczości mam następującą informację. Z końcem miesiąca na Astrze zostaną wyłączone kanały analogowe i zostaną na to miejsce uruchomione nowe kanały cyfrowe. Będą także w HD. Oto cała lista kanałów w HD, które będą do odbioru w maju, a niektóre są już teraz. Oto lista:

Anixe, QVC Deutschland, HSE 24, Servus Deutschland, Servus Osterreich, ZDF Kultur, ZDF Neo, ZDF, Das Erste, ARTE, SWR, NDR, BR, Phoenix, WDR, Sonnenklar, 3D Demo.

To wszystko w HD, zupełnie za darmo, bo FTA:)

Ostatnia edycja:

czesiu.m

New member
Wioskowy głupek

Wioskowy głupek to funkcja (czy może "gęba") osoby uważanej powszechnie za gorszą, bo głupszą, biedniejszą czy w jakiś sposób poszkodowaną. Z psychologicznego punktu widzenia taki wioskowy głupek jest osobą bardzo potrzebną do zachowania komfortu i dobrego samopoczucia. Trochę to może i faszyzujące wywyższanie się, ale za to jakie przyjemne. Bo przyjemnie jest się z kogoś ponabijać. I dlatego wioskowemu głupkowi przypisuje się cechy i zachowania, które ma, ale przeważnie puszcza się wodze fantazji i kojarzy z przywarami, o których wioskowy głupek nie pomyślałby w najśmielszych marzeniach. W każdym razie co w telewizji może oglądać wioskowy głupek?

Dość żartów. Teraz już poważnie. AXN nie jest w żadnym razie kanałem dla wioskowych głupków, jeśli gdziekolwiek tacy by się znaleźli. Zresztą, nawet gdyby się gdzieś takowy znalazł, to ze względu na poprawność polityczną nie można by go w ten sposób nazwać. Niemniej jednak AXN ze swym konsekwentnym bitrate poniżej 2000 kb/s, a dokładnie 1800 kb/s i rozdzielczością 544 linii nie jest też kanałem dla osób inteligentnych i wysmakowanych koneserów. Gdyż żeby oglądać coś takiego trzeba być kopniętym w mózg urodzonym kretynem, który spadł łbem na beton z 15 piętra, przeżył, wstał i wpadł pod rozpędzonego tira, znów wstał i usiadł przed telewizorem. Wtedy dopiero można oglądać AXN i być z siebie zadowolonym.

A wioskowy głupek? Aż taki głupi to on nie jest, żeby włączyć AXN. A czy ty oglądasz AXN? Tak? Jak udało ci się przeżyć upadek z 15 piętra?

Kleofas11

Active member
Bez reklam
AXN ze swym konsekwentnym bitrate poniżej 2000 kb/s, a dokładnie 1800 kb/s i rozdzielczością 544 linii nie jest też kanałem dla osób inteligentnych i wysmakowanych koneserów.

W każdej płatnej platformie cyfrowej oraz kablówce 70 - 80 % nadawanych kanałów w ogóle nie nadaje się do oglądania ze względu na prezentowane w nich treści.
Nawet gdyby wszystkie kanały były nadawane w jakości kosmicznej, to i tak nic by to nie zmieniło.
Chłam zawsze będzie chłamem.

czesiu.m

New member
Co mnie drażniło w kanałach typu AXN? W czasie przeszłym - już nie oglądam. Tragiczna jakość, gigantyczna ilość reklam, slaby repertuar. Słabość repertuaru można zauważyć zwłaszcza w soboty cz niedziele, nie pamiętam, kiedy przez cały dzień leci jeden serial. Ktoś powie fajnie. Ale jeśli ten ktoś akurat tego serialu nie lubi? Ta sama zasada obowiązuje w radiu, ale w mniejszym stopniu. Czasem redaktośr (znaczy jakiś ktoś, co myśli, że jest redaktorem) jest przekonany, że jeśli puści jakąś piosenkę i potem jeszcze dwie tego samego zespołu, to wszyscy będą zachwyceni. Kilka osób będzie, reszta przełączy się na inną stację, bo nie lubi tej kapeli. Z tym samym serialem przez cały dzień - w podłej, najpodlejszej z możliwych jakości - AXN przegna 90% potencjalnych frajerów, którzy mogliby wytrzymać przed telewizorem. 10% fanów serialu ucieknie sprzed telewizora do komputera i włączy sobie jakiś odcinek ściągnięty z netu, w zdecydowanie lepszej jakości.

Zgadzam się 70-80% kanałów to kanały śmieci. Żeby było ciekawiej, to znów co najmniej 80% z tych kanałów śmieci ma jakość zdechłego i rozkładającego się szczura. A żeby jeszcze fajniej było, to 50% czasu emisyjnego to reklamy.

Zdecydowanie radzę poczytać książkę lub wyjść z psem na spacer.

Do góry