Budżetowy zestaw amplituner + głośniki 5.0

kamil87

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam,

chciałbym kupić amplituner i głośniki 5.0 (subwoofer może w późniejszym czasie) za niewielką kasę (powiedzmy ok 1700-1800 zł).

Pokój ok 15 m2, do tego w mieszkaniu studenckim ;-)

Rozkład użycia to mniej więcej: 50% filmy (BD, DVD z PS3 i MKV z komputera), 20% muzyka, 20% gry na PS3, 10% telewizja -> więc raczej sprzęt ogólnego użytku.

Do amplitunera zamierzam podłączyć PS3, komputer i dekoder HD z telewizji kablowej (wszystko przez HDMI, z każdego też dźwięk będzie szedł po tych kablach). Amplituner po HDMI do LCD 40 cali.

Myślałem nad czymś takim:

Onkyo TX-SR308
+
Jamo S 426 HCS 3 Set 5.0
lub
Koda AV-707 v.2

Czy to będzie dobry wybór w tej cenie czy nie?

Aha, propozycje typu "dorzuć 3000 zł i kup XYZ, bo to co wybrałeś do niczego się nie nadaje" nie są wcale pomocne.

Dzięki z góry za pomoc.

schwarz

New member
W tej cenie masz 2 opcje moim zdaniem:
Onkyo 308+
Jamo S426 lub Taga TAV606. TAV606 zagra napewno lepiej basem od S426, kolumny są sporo większe i ładniejsze. W przyszłości sub i będzie grało.

Jok3r

New member
Bez reklam
Posłuchaj tego co poprzednik zaproponował ja jeszcze dorzucam Ci do tego do rozpatrzenia Denon 1311 + Eltax Universe, ewentualnie Yamha 367 + Prism Onyx 200. Posłuchaj i wybierz to co Ci się będzie najbardziej podobało.

kamil87

Klub HDTV.com.pl
VIP
Budżet wzrósł dwukrotnie, wracam więc do punktu wyjścia ;]

Który zestaw wypada najkorzystniej jakość/cena ?

a) Denon AVR-1911 + Dali Concept 6 SET 5.0 (4000 zł)
b) Onkyo TX-SR608 + Dali Concept 6 SET 5.0 (4000 zł)
c) Onkyo TX-SR608 + Jamo S606 HCS3 (3450 zł)
d) Denon AVR-1611 + Jamo S606 HCS3 + Jamo SUB210 (3550 zł)

A może jeszcze coś innego?

Założenia ciągle te same co w pierwszym poście.

VAT

Banned
Posłuchaj gdzieś JAMO i innych kolumn. Ja po posłuchaniu JAMO całkowicie odrzuciłem możliwość ich zakupu. Od ONKYO 608 odpycha mnie z kolei pobór prądu - 620W. Nie wiem jak to wygląda w przypadku DENONA bo na stronie nie podają.

Ostatnia edycja:

IwirUs

New member
Posłuchaj gdzieś JAMO i innych kolumn. Ja po posłuchaniu JAMO całkowicie odrzuciłem możliwość ich zakupu. Od ONKYO 608 odpycha mnie z kolei pobór prądu - 620W. Nie wiem jak to wygląda w przypadku DENONA bo na stronie nie podają.

No bo temat KD jest szeroki i głęboki. Mi z kolei Jamo S606 w połączeniu z Onkyo 508 bardzo pasowały. Co do poboru mocy przy Onkyo 608 to nie jestem specem ale z tego co czytałem tak wysoki możliwy pobór jest raczej zaletą niż wadą w ampli.

IwirUs

New member
Nie zna się więc może i zaletą. Ale na pewno nie na rachunkach za prąd :)
Ale pobór mocy przez ampli tyczy się chyba jego maxymalnej wydajności - jak źle gadam to mnie naprostujcie. Czyli jak spokojnie masz dźwięk na 20-30% to nie ma takiego poboru tylko znacznie, znacznie niższy - no ale w tym temacie powinien wypowiedzieć się ktoś obeznany w temacie. Po moich ostatnich oględzinach budżetowych ampli w granicach 1000-1400 zł zauważyłem, że średnio mają ok 240-310W jako pobór mocy.

VAT

Banned
Też jestem zielony a podałem tylko dane ze strony producenta. I racja, że inne ampli mają góra połowę tego podane.

Do góry