Budżetowy telewizor do 1800max (dylemat w wyborze technologii lcd vs. Plazma)

xanavi

New member
Witam,

Chciałem zakupić nowy telewizor, na początku byłem nastawiony na LCD ale ze względu na niski budżet zwróciłem swoją uwagę ku technologii plazmowej. Maxymalny budżet 1800PLN.

Moje propozycje:

Plasma:
samsung PS43D450
Panasonic TX-P42CX3E

LCD:
Sony KDL-37BX420

1. Odległość od ekranu? około 3,0 - 3,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno wychodzą na wschód, lewa strona telewizora ale (są żaluzje)
3. Jak duży jest pokój? 4,5m x 4m
4. Preferowana technologia: Dylemat Plazma vs. LCD
5. Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy daewoo 21cali
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? filmy i seriale, informacje, popularnonaukowe
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudniu i wieczorem, weekendy 50/50
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Włączona jest łagodna lampka
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Zbalansowany
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętne
11. Preferowana wielkość telewizora? 37-42''
12. Preferowana marka? bez preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach? smużenia, słabej ostrości, słabego skalowania sd, ziarnistości
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Telewizja naziemna dvbt może z czsem jakaś N-ka lub cyfra+
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80% telewizja, reszta to filmy z podpiętego laptopa
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? głównie na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? niekoniecznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? dobrze jak by było aczkolwiek niekoniecznie
22. Ma mieć 3D? niekoniecznie
23. Ma mieć slot na karty SD ? niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-T? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Dekoder cyfry+, laptop, złącza hdmi, euro
26. Jaki masz sygnał: naziemna telewizja cyfrowa DVB-T
27. Ile programów HD? 0
28. Ma stać czy wisieć? stać
29. Rozdzielczość: raczej full HD choć tu podobno w plazmach czasem to przeszkadza?????
30. Na czym najbardziej Ci zależy: brak smużenia, dobrej jakości obraz z głęboką czernią i dobrze odwzorowanymi barwami
31. Ile osób ogląda: 2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 3-4h, w weekendy więcej
33. Jaka klasa cenowa ? Do 1800

Prosze o porady i sugestie. Z góry dziekuje.

don111

Banned
w tej kwocie to Panasonic 42S30, warto dołożyć, ewentualnie LG 50PT353 ze względu na odległość do ekranu
w tej samej cenie i rozmiarze plazma zawsze wygrywa pod względem jakości obrazu

don111

Banned
pod względem praktyczności, są możliwe powidoki i wypalenia jeśli będziesz oglądał nagminnie po kilka godzin dziennie np tvn24 lub inny kanał ze statycznym logiem i do tego mało czasu spędzisz przy innych kanałach
przy zróżnicowanym oglądaniu nie ma problemu
ostrość - ciut wyższa na LCD, jasność panelu, stabilność obrazu

całą reszta to przewaga plazm, kolory, czerń, jednolitość podświetlenia, kąty oglądania, szybkość matrycy (ruch), no i przede wszystkim naturalność obrazu jest zdecydowanie wyższa

xanavi

New member
Krótko, zwięźle i na temat. Utwierdzileś mnie w przekonaniu że plazma bedzie lepszym wyborem w moim przypadku. Teraz zapewne bede czatował na jakąś okazje w MM. Czy ewentualnie możesz polecić mi jakiś sklep w którym są dobre ceny, zakup na raty (warszawa).

Do góry